Έτος «κλειδί» αναμένεται να είναι το 2026 για τους υδρογονάνθρακες, αφού όπως δήλωσε η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι ένα καλό χρονικό ορόσημο, ώστε να δούμε τις πρώτες γεωτρήσεις από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω έρευνες στον ελλαδικό χώρο. Οι υδρογονάνθρακες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών σε συνάρτηση με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προς την πράσινη μετάβαση που διαγράφεται διά της τεθλασμένης οδού. O κόσμος παραμένει εξαρτημένος σε μεγάλο βαθμό από τους υδρογονάνθρακες και οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξάνονται παράλληλα με εκείνες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Ποτέ στη μεταπολεμική Ελλάδα δεν είχαμε τόσες δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες» σημείωσε χαρακτηριστικά η Αλ. Σδούκου. Όπως είπε, αφού ολοκληρωθεί το στάδιο της ανάλυσης των αποτελεσμάτων «οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη λήψη απόφασης ερευνητικών γεωτρήσεων το 2025, με στόχο οι πρώτες γεωτρήσεις να γίνουν κάπου εντός του 2026».
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της αγοράς που τόνισαν στο Φόρουμ των Δελφών πως ο δρόμος προς την πράσινη μετάβαση πρέπει να σχεδιαστεί με ρεαλισμό. Όπως άλλωστε ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, κ. Ανδρέας Σιάμισιης η προσέγγιση της χώρας για φυγή από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ υπήρξε μονοδιάστατη στο παρελθόν. «Δεν διαφωνεί κανείς ότι είναι σωστό, όμως ενδιάμεσα υπάρχει το πετρέλαιο και το αέριο. Η ενέργεια είναι πολυδιάστατο πράγμα που εμπεριέχει το κόστος, το περιβάλλον και την ασφάλεια εφοδιασμού», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι υψηλές περικοπές στις ΑΠΕ τον τελευταίο μήνα έδειξαν ότι τεχνικά το ενεργειακό σύστημα δεν είναι ακόμα ώριμο. Οι διαδοχικές κρίσεις, σύμφωνα με τον διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Motor Oil, Κωνσταντίνο Χατζηφώτη, δεν επιτρέπουν τον σχεδιασμό υπό κανονικές συνθήκες. «Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει την ενεργειακή ανασφάλεια και γρήγορα δεν σημαίνει βιαστικά» υπογράμμισε.
«Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι διαδικασία που έχει μακρύ χρονικό ορίζοντα, απαιτείται υπομονή και πρέπει να διατηρούμε χαμηλούς τόνους», τόνισε ο κ. Σιάμισιης. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Helleniq Energy, η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για διερευνητική γεώτρηση στα θαλάσσια οικόπεδα απέχει 12-18 μήνες από σήμερα και εφόσον αυτή ληφθεί -και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά- το επόμενο βήμα που είναι η απόφαση για εμπορική εκμετάλλευση, απέχει τουλάχιστον κάποιους μήνες από τη γεώτρηση. Οι όποιες εξελίξεις στα δυο θαλάσσια μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης θα λάβουν μορφή αποφάσεων από την άνοιξη έως το τέλος του 2025 και η λήψη απόφασης για εμπορική εκμετάλλευση το νωρίτερο εντός του 2026.Τα οικόπεδα στις δύο περιοχές της Κρήτης εντοπίζονται σε μεγάλα βάθη που φτάνουν τα 2.000 ή ακόμα και τα 3.000 μέτρα και το κόστος ανά ερευνητική γεώτρηση κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 εκατ. δολαρίων.
«Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το πλάνο των γεωτρήσεων, βρίσκεται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και επιδιώκει να τις διευκολύνει στις αδειοδοτήσεις και σχετικές διαδικασίες. Παραμένω πάντα αισιόδοξη και επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει μία δέσμευση και ένα στρατηγικό στόχο να καταστεί η Ελλάδα βασική πύλη και διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας προς την Ευρώπη» τόνισε η κα Σδούκου. Η υφυπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε εκτενώς στην εξέλιξη του πλάνου εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως εντός του 2023 ολοκληρώθηκαν σεισμικές έρευνες στις παραχωρημένες περιοχές και πλέον τρέχει η διαδικασία ανάλυσης των αποτελεσμάτων.
Αντίστοιχα, η Δρ. Σάρδη, Managing Director & Country Manager της Energean στην Ελλάδα μίλησε για την ανάγκη να επαναξιολογήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη στάση της σε σχέση με τη σημασία που εξακολουθούν να έχουν και θα εξακολουθήσουν να έχουν οι υδρογονάνθρακες στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. «Η Ανατολική Μεσόγειος και η εγχώρια παραγωγή μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο με άξονα το φυσικό αέριο, αλλά η βιομηχανία μας, παρόλο που έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος, χρειάζεται ένα θετικό σήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως οι αμερικανικές πετρελαϊκές εξακολουθούν να προεξοφλούν την αύξηση της ζήτησης για υδρογονάνθρακες και να επενδύουν δισ. δολάρια για να κλείσουν συμφωνίες συγχώνευσης, δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερους κολοσσούς. Πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός πολύ σημαντικού παίκτη του φυσικού αερίου με τη συγχώνευση της Chesapeake Energy με τη Southwestern Energy, μια συμφωνία αξίας 7,4 δισ. δολ., που προστίθεται σε μια σειρά από ανάλογες συγχωνεύσεις των τελευταίων μηνών: στην εξαγορά της αμερικανικής βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου Pioneer Natural Resources από την ExxonMobil, της σχιστολιθικής Hess από τη Chevron και της CrownRock από την Occidental Petroleum.
Όπως όλα δείχνουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο διαδραματίζουν ακόμα ρόλο στην προσφορά πιο αξιόπιστης ενέργειας στον κόσμο, αν και η καθαρή ενέργεια έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης.