Ορθολογική χωροταξική οργάνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε συγκερασμό με σύγχρονα έργα υποδομής είναι τα «κλειδιά» για την αντιμετώπιση των λειτουργικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ) Οινοφύτων Ασωπού. Ο μετασχηματισμός της κυριότερης άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης (ΑΒΣ) της χώρας είναι ένα δύσκολο στοίχημα ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στην Ελλάδα, καθώς εκεί λειτουργούν περίπου 1.000 επιχειρήσεις που παράγουν το 1/3 του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας. Πολλές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις άδειες και είναι επί της ουσίας ημιπαράνομες, την ώρα που βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 29 Μαΐου 2024, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου, ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο, άνω των 116 εκατ. ευρώ.
Η ανάπτυξη έργων υποδομών και η εφαρμογή κατάλληλου ρυμοτομικού σχεδίου, σύμφωνα με τους κανόνες, τους όρους και τις κατευθύνσεις της κείμενης νομοθεσίας, θα συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργικότητας της ΑΒΣ και στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής και βιωσιμότητας του ΕΠΕ, μέσω αφενός της μέγιστης αξιοποίησης όλων των προς εκμετάλλευση αδόμητων χώρων, αφετέρου με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υπάρχουσα αστική δομή. Υπενθυμίζεται ότι φορέας υλοποίησης του έργου της εξυγίανσης της Άτυπης Βιομηχανικής Περιοχής (ΑΒΣ) των Οινοφύτων είναι η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων Ασωπού. Η ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων Ασωπού ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, με αρχικούς κύριους μετόχους τις εταιρείες ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. (μειοψηφικό ποσοστό, παθητικός μέτοχος) ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. και ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. Συμμετέχουν επίσης η εταιρεία Goldair Cargo Α.Ε. (μικρό ποσοστό) και το Επιμελητήριο Βοιωτίας. Επί της ουσίας, η διοίκηση ασκείται από τη θυγατρική του ομίλου Viohalco (ElvalHalcor).
Τα έργα υποδομής θα κατασκευαστούν σε δύο φάσεις. Τα έργα α’ φάσης αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 12 μήνες. Παράλληλα, θα κατασκευάζεται η ΜΚΑ και η ΜΕΝ, με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης περί τους 8 μήνες. Κατόπιν της κατασκευής των έργων α’ φάσης και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας δημοπράτησης, θα εκκινήσουν τα έργα β’ φάσης, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 12 μηνών. Ο συνολικός (καθαρός) χρόνος κατασκευής των έργων εκτιμάται σε 24 μήνες.
Εντός του ΕΠΕ θα υλοποιηθούν τα ακόλουθα έργα υποδομής:
- Έργα οδοποιίας
- Έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων
- Μονάδα Καθαρισμού Αποβλήτων (ΜΚΑ), δυναμικότητας 7.000m3/ημέρα, που θα εξυπηρετεί τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις
Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας – δίκτυο ομβρίων - Έργα Διαχείρισης και διανομής ύδατος
- Μονάδα επεξεργασίας νερού (ΜΕΝ)
- Δίκτυο οδοφωτισμού
- Τηλεπικοινωνιακό δίκτυο
Τα έργα οδοποιίας του ΕΠΕ Οινοφύτων αφορούν στην κατασκευή ολοκληρωμένου οδικού δικτύου με σκοπό τη βελτίωση της σύνδεσης με το υπάρχον τοπικό και υπερτοπικό οδικό δίκτυο (ΠΑΘΕ, ΠΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης). Η χάραξη του εσωτερικού οδικού δικτύου του ΕΠΕ βασίζεται καταρχήν στο υφιστάμενο στην περιοχή ελλιπές κύριο, επαρχιακό και τοπικό οδικό δίκτυο, το οποίο συμπληρώνεται, βελτιώνεται και επεκτείνεται για λόγους λειτουργικότητας και τήρησης των απαιτούμενων τεχνικών προδιαγραφών οδικών έργων.
Συνοπτικά, τα έργα οδοποιίας αφορούν σε:
- Νέες οδοί 9,5 μ. πλάτους και μήκους 17.604m
- Νέες οδοί 12 μ. πλάτους και μήκους 17.605,39m
- Βελτίωση υφιστάμενων οδών 9,5 μ. πλάτους και μήκους 5.659,1m
- Βελτίωση υφιστάμενων οδών 12,0 μ. πλάτους και μήκους 9.880,25m
- Δύο (2) κυκλικοί κόμβοι, διαμέτρου 54m και 5 συμβάλλοντες κλάδους
- Δύο (2) κυκλικοί κόμβοι, διαμέτρου 40m και 4 συμβάλλοντες κλάδους
- Δεκαπέντε (15) μικροί κυκλικοί κόμβοι
- Τέσσερις (4) κυκλικοί κόμβοι, διαμέτρου 40m επί της Π.Ε.Ο. 1
Τα έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων του ΕΠΕ Οινοφύτων αφορούν στο βαρυτικό δίκτυο συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων, το πιεστικό (καταθλιπτικό) δίκτυο συνοδευόμενο με τα αντλιοστάσια του, τη μονάδα καθαρισμού αποβλήτων ΜΚΑ, τα έργα διάθεσης των επεξεργασμένων αποβλήτων και τα φρεάτια σύνδεσης των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Το συνολικό μήκος του δικτύου ανέρχεται σε μήκος περί τα 75km και οι αγωγοί DN200 καλύπτουν τη μεγαλύτερη επιφάνεια του ΕΠΕ (περίπου 87% του συνολικού μήκους).
Η Μονάδα Καθαρισμού Αποβλήτων (ΜΚΑ), δυναμικότητας 7.000m3/ημέρα στην τελική φάση λειτουργίας, θα δέχεται προς επεξεργασία τα λύματα από τη βιομηχανική δραστηριότητα του πάρκου, καθώς και τα αστικά λύματα από το απασχολούμενο προσωπικό των επιχειρήσεων. Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνεται στον Ασωπό ποταμό. Τα απαιτούμενα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά καθορίζονται από την ΚΥΑ 20488/2010 «Καθορισμός Ποιοτικών Περιβαλλοντικών Προτύπων στον ποταμό Ασωπό και Οριακών Τιμών Εκπομπών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού», η οποία τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ 100079/2015. Για την προεπεξεργασία των λυμάτων εφαρμόζεται η κλασσική λύση των compact συστημάτων προεπεξεργασίας. Πριν τη βιολογική επεξεργασία επιλέγεται η χρήση πρωτοβάθμιας επεξεργασίας με προσθήκη ανόργανων και οργανικών κροκιδωτικών για την απομάκρυνση των στερεών και των γαλακτοποιημένων ελαίων. Για ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνση στερεών εφαρμόζεται η μέθοδος διαχωρισμού με ταυτόχρονη επίπλευση/καθίζηση (έως 70% απομάκρυνση των αιωρούμενων στερεών).
Με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας – δίκτυο ομβρίων θα εξασφαλίζεται η ομαλή απομάκρυνση του βρόχινου νερού που προσπίπτει στις αδιαπέραστες επιφάνειες τεχνικών έργων και κυρίως στους δρόμους και στους πεζοδρόμους, προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, αξιοποιώντας, βελτιώνοντας, ενισχύοντας και συμπληρώνοντας τις υφιστάμενες υποδομές και τα νέα αντιπλημμυρικά έργα που προβλέπονται να κατασκευαστούν στην περιοχή με ευθύνη Δημόσιων Φορέων. Για το σύνολο των κλάδων του προτεινόμενου δικτύου ομβρίων, εφαρμόζονται αγωγοί από οπλισμένους τσιμεντοσωλήνες της Σειράς 100, συνολικού μήκους 68.231m και διαμέτρων DN400 έως 2000. Η εκβολή του δικτύου θα πραγματοποιείται σε θέσεις εκβολής στον Ασωπό ποταμό, που ελέγχθηκαν και φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην εκβολή, καθώς ο πυθμένας βρίσκεται πάνω από τη στάθμη της διευθετημένης κοίτης Ασωπού.
Τα Έργα Διαχείρισης και διανομής ύδατος αφορούν σε νέο εσωτερικό και εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του ΕΠΕ Οινοφύτων.
Τα έργα αφορούν σε:
- Την ανανέωση – αντικατάσταση των υφιστάμενων αγωγών με σύγχρονους και κατάλληλης διατομής και αντοχής πίεσης αγωγούς. Οι υφιστάμενοι αγωγοί λόγω παλαιότητας παρουσιάζουν σημαντική μείωση της ελεύθερης διατομής λόγω επικαθήσεων που έχουν προστεθεί με την πάροδο του χρόνου.
- Την τοποθέτηση των απαραίτητων συσκευών λειτουργίας και ελέγχου δηλαδή διατάξεις εκκένωσης, εξαερισμού, αντλίας/booster και μείωσης πίεσης.
- Την τοποθέτηση σε κατάλληλα σημεία του δικτύου, δικλείδων ώστε να είναι δυνατή η απομόνωση τμημάτων του δικτύου για συντήρηση και αποκατάσταση τυχών βλαβών.
- Την κατασκευή νέων πυροσβεστικών κρουνών.
- Τη χωροθέτηση νέας δεξαμενής ύδρευσης
Τα Ενεργειακά Δίκτυα αφορούν στο δίκτυο οδοφωτισμού. Το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού οδών και κοινόχρηστων / κοινωφελών υποδομών θα διαμορφωθεί για λόγους οδικής ασφάλειας και αποδοτικής λειτουργίας του οδικού δικτύου, καθώς και για την ασφάλεια των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και υποδομών του Πάρκου, την ευκολία των μετακινήσεων, τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών ορατότητας για τους οδηγούς των οχημάτων, αισθητικής και προβολής των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναπτυχθεί ανεξάρτητο υπόγειο δίκτυο οδοφωτισμού, στο σύνολο της νέας οδοποιίας.
Την κατασκευή δύο, κατάλληλης διατομής και αντοχής πίεσης, αγωγών. Ο ένας αγωγός θα τροφοδοτεί την νέα ΜΕΝ του πάρκου με αδιύλιστο νερό από κατάλληλο σημείο του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της ΕΥΔΑΠ και ο δεύτερος τη νέα δεξαμενή του πάρκου με διυλισμένο νερό από κατάλληλο σημείο κλάδου του εξωτερικού δικτύου του Δ. Τανάγρας από τη νέα Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) στο Κλειδί προς τις δεξαμενές Σχηματαρίου-Δηλεσίου.
Το Τηλεπικοινωνιακό δίκτυο θα αποτελείται από 180 km μήκος οπτικού δικτύου, 2.449 Φρεάτια υποδοχής και 310 φρεάτια διακλαδώσεων. Εκτός από τα ανωτέρω έργα, που ανήκουν στα ελάχιστα απαιτούμενα για την υλοποίηση και λειτουργία του ΕΠΕ, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην ΚΥΑ Φ/Α.15/3/2226/170 (ΦΕΚ 583/02-03-2012), έχουν μελετηθεί από την ΕΑΝΕΠ ΟΑ κάποια έργα υποδομής (εσωτερικά και εξωτερικά), τα οποία κρίνονται ως επιθυμητά να κατασκευαστούν σε δεύτερο χρόνο και αποτελούν συμπληρωματικά έργα του ΕΠΕ. Αυτά περιγράφονται στην §4.4, ως συσχετιζόμενα έργα.
Επομένως, τα έργα υποδομής του ΕΠΕ διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:
- i. έργα υποδομής εντός των ορίων του ΕΠΕ (εσωτερικά) που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης, αρμοδιότητας ΕΑΝΕΠ ΟΑ και λοιπών Φορέων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά με την παρούσα.
- ii. έργα εξωτερικών υποδομών (εκτός των ορίων του ΕΠΕ) που επιβάλλονται για τη λειτουργία του ΕΠΕ, αρμοδιότητας λοιπών Φορέων (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Δήμος Τανάγρας), οι οποίοι θα καλύψουν τις σχετικές δαπάνες δεδομένου ότι τα έργα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΟΧΕ ΛΑΠ ΑΣΩΠΟΥ και αναμένεται η άμεση υλοποίησή τους από τον αντίστοιχο φορεά. Αυτά τα έργα περιγράφονται αναλυτικά στην §4.4.2.
- iii. έργα υποδομής (εσωτερικά και εξωτερικά) τα οποία έχουν μελετηθεί από την ΕΑΝΕΠ ΟΑ και κρίνονται ως επιθυμητά να κατασκευαστούν σε δεύτερο χρόνο (δεν αφορούν στα ελάχιστα απαιτούμενα έργα υποδομής για την ανάπτυξη του ΕΠΕ), μόλις η ΕΑΝΕΑΠ ΟΑ προσδιορίσει με ασφάλεια τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητα υλοποίησής τους με βάση το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που βρίσκονται ή/και θα εγκατασταθούν στο μέλλον εντός του ΕΠΕ, οπότε και θα προσδιοριστεί ο Φορέας που θα καλύψει το κόστος κατασκευής τους (ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ στον προϋπολογισμό του ΕΠΕ Οινοφύτων που θα εγκριθεί με την έκδοση της ΚΥΑ της παρ.1 του Αρθ.10 του Ν.4982/2022). Η ΕΑΝΕΠ ΟΑ έκρινε ως απαραίτητη την εκπόνηση των μελετών των σχετικών υποδομών, με σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από τους αρμόδιους Φορείς και να διαμορφώσει κατάλληλα τον μελλοντικό επενδυτικό σχεδιασμό της. Τα έργα αυτά περιγράφονται στο Κεφάλαιο 4 της παρούσας, για την πληρέστερη περιγραφή του συνόλου των έργων που μελετήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών του υπό ίδρυση ΕΠΕ.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2024 γνωστοποιήθηκε πως δεκτή έγινε η πρόταση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων-Ασωπού (ΕΑΝΕΠ ΟΑ), που είχε υποβληθεί τον Απρίλιο 2023 στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «ΝΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ» που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), για χρηματοδότηση της κατασκευής της Μονάδας Καθαρισμού υγρών Αποβλήτων (ΜΚΑ) του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ) Οινοφύτων. Στην πρόταση περιλαμβάνονται επίσης η πολεοδομική μελέτη του Πάρκου καθώς και η προμελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου της ΜΚΑ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ με τη δημόσια χρηματοδότηση να αφορά το 50% του ποσού. Η επένδυση αφορά την ωρίμανση και την κατασκευή του σημαντικότερου έργου υποδομής του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων, τη σύγχρονη διεθνών προδιαγραφών ΜΚΑ που θα εξυπηρετεί όλες τις επιχειρήσεις που χωροθετούνται εντός του Πάρκου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Η ΕΑΝΕΠ ΟΑ έχει καταθέσει στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2023 συμπληρωματικά στοιχεία του φακέλου που έχει υποβληθεί τον Μάιο 2022 για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων.