Μέλι έσταζαν χθες, στο ετήσιο συνέδριο κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, τα στελέχη της Κομισιόν όταν μιλούσαν για το δανειακό σκέλος. Νωρίτερα ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης είχε υποστηρίξει πως στα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν με αυτό το πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι μέσα σε τρεις – τέσσερις μήνες εγκρίνονται οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται. Ο κ. Καβαλάκης υπενθύμισε πως όταν πήγε προ ετών στη γενική γραμματεία ΣΔΙΤ και Ιδιωτικών Επενδύσεων είχε να αντιμετωπίσει εγκρίσεις χρηματοδότησης επενδύσεων που εκκρεμούσαν ενίοτε επί δέκα χρόνια!

Γιατί το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης πάει τόσο γρήγορα; Επειδή έτσι σχεδιάστηκε από τον πρώην αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη (νυν υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και τον πρώτο διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα. Η εμπλοκή ελεγκτικών εταιρειών, η τυποποίηση της διαδικασίας, κ.λπ. επιτρέπουν τόσο στις τράπεζες όσο και στις υπηρεσίες του Ταμείου Ανάκαμψης να προχωρούν τάχιστα στις απαραίτητες εγκρίσεις.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι είπαν χθες πως με βάση τα δικά τους στοιχεία, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα προγράμματα τέτοιου τύπου στην Ε.Ε. Ετοιμάζουν, μάλιστα, και σχετική μελέτη που θα παρουσιάζουν τα ευρήματά τους. Ένα στα πέντε επιχειρηματικά δάνεια που έχουν δώσει τον τελευταίο καιρό οι ελληνικές τράπεζες είναι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η στήριξη του Ταμείου έχει κατεβάσει το δανειακό κόστος των επιχειρήσεων που λαμβάνουν τέτοια δάνεια κατά 450 μονάδες βάσης (κατά 550 μονάδες βάσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντάσσονται). Σχεδόν 0,8 μονάδες από την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ αποδίδεται από την Κομισιόν στα συγκεκριμένα δάνεια. Μέχρι στιγμής έχουν χρηματοδοτηθεί 283 επιχειρήσεις με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (μέσω του δανειακού σκέλους) ύψους 4,7 δισ. για την υλοποίηση συνολικών επενδύσεων 11 δισ. ευρώ.