Το ζήτημα κυριαρχίας της Κίνας στην αγορά ηλιακών πάνελ έχει δημιουργήσει εντάσεις το τελευταίο διάστημα από την πλευρά των Ευρωπαϊκών κατασκευών, οι οποίοι προειδοποιούν την Ευρώπη πως αν δεν κινητοποιηθεί θα αρχίσουν να βάζουν λουκέτα, κάνοντας την Γηραιά Ήπειρο ακόμη πιο ενεργειακά εξαρτημένη από την Κίνα. Σύμφωνα με τους New York Times, σε μια περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά ΑΠΕ, σημαντική είναι η μελέτη του κυρίαρχου της αγοράς και των επιλογών που του έδωσαν αυτή τη δύναμη.

Η Κίνα απελευθέρωσε την πλήρη ισχύ της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας πέρυσι. Εγκατέστησε περισσότερους ηλιακούς συλλέκτες από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ιστορία τους. Μείωσε τη χονδρική τιμή των πάνελ που πωλεί σχεδόν στο μισό. Και οι εξαγωγές πλήρως συναρμολογημένων ηλιακών συλλεκτών αυξήθηκαν κατά 38%, ενώ οι εξαγωγές βασικών εξαρτημάτων σχεδόν διπλασιάστηκαν. Παράλληλα η χώρα ανακοίνωσε πως θα επιταχύνει την κατασκευή πάρκων ηλιακών πάνελ, ως μέρος ενός προγράμματος δύο δεκαετιών για να καταστεί η Κίνα λιγότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας.

Το πλεονέκτημα κόστους της Κίνας είναι τρομερό. Μια ερευνητική μονάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολόγισε σε έκθεσή της τον Ιανουάριο ότι οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ηλιακούς συλλέκτες με 16 έως 18,9 σεντς ανά βατ παραγωγικής ικανότητας. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κόστιζαν 24,3 έως 30 σεντς ανά βατ και οι αμερικανικές εταιρείες περίπου 28 σεντς.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν καταλάβει πώς να κατασκευάζουν και να εξοπλίζουν εργοστάσια με χαμηλό κόστος και το κλειδί βρίσκεται στις χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Έχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια

Ο άνθρακας παρέχει τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας σε χαμηλό κόστος. Αλλά οι κινεζικές εταιρείες μειώνουν περαιτέρω το κόστος εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά πάρκα στις ερήμους της δυτικής Κίνας, όπου η δημόσια γη είναι ουσιαστικά δωρεάν. Στη συνέχεια, οι εταιρείες χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια από αυτά τα πάρκα για την παραγωγή περισσότερου πολυπυριτίου, της κύριας πρώτης ύλης για ηλιακούς συλλέκτες.

Αντίθετα, η Ευρώπη έχει δαπανηρή ηλεκτρική ενέργεια, ιδίως αφότου σταμάτησε να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η γη που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για φωτοβολταϊκά πάρκα είναι ακριβή. Στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες έχουν επιβραδύνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ενώ ζητήματα χωροταξίας έχουν εμποδίσει τις άδειες για τη μεταφορά ανανεώσιμης ενέργειας.

Αποφεύγει τους διεθνείς δασμούς στο εμπόριο

Οι κινεζικές εταιρείες εκτελούν όλο και περισσότερο τα αρχικά, υψηλής αξίας στάδια της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Κίνα και στη συνέχεια αποστέλλουν τα εξαρτήματα σε υπερπόντια εργοστάσια για τελική συναρμολόγηση. Αυτό επιτρέπει στις αποστολές να αποφεύγονται τα εμπορικά εμπόδια, όπως οι δασμοί που επιβλήθηκαν σε πολλές κινεζικές εισαγωγές από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ. Αρκετοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών της Κίνας κατασκευάζουν εργοστάσια τελικής συναρμολόγησης στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις που προσφέρονται στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Η Κίνα παράγει πρακτικά όλο τον παγκόσμιο εξοπλισμό για την κατασκευή φωτοβολταϊκών και ελέγχει σχεδόν κάθε συστατικού των ηλιακών συλλεκτών.