Με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη οι Έλληνες πολίτες στρέφονται στην παραγωγή της δικής τους ενέργειας. Μια από τις κινητοποιήσεις που επιδιώκουν μη κρατικές, βιώσιμες ενεργειακές λύσεις είναι ο ΥΠΕΡΙΩΝ, μια μη-κερδοσκοπική ενεργειακή κοινότητα που ιδρύθηκε το 2020 με έδρα την Αθήνα.
Σκοπός του είναι να παρέχει στα μέλη του καθαρή και φθηνή ενέργεια και να αναπτύσσει υπηρεσίες και δράσεις που συμβάλλουν σε μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Μέλη του ΥΠΕΡΙΩΝ είναι νοικοκυριά, οργανώσεις και τοπικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τη DW, ο Υπερίων είναι η πρώτη δημοκρατική κοινότητα ανανεώσιμης ενέργειας στην Αθήνα και μοιάζει πολύ με τους προοδευτικούς ενεργειακούς συνεταιρισμούς της Γερμανίας. Η κεντρική ιδέα πίσω από αυτούς είναι η δημιουργία μίας δημοκρατικής συλλογικότητας που να παράγει ανανεώσιμη ενέργεια για τα μέλη του συνεταιρισμού, αλλά και για την ευρύτερη κοινότητα.
«Είμαστε η καλύτερη δυνατή λύση απέναντι στην κλιματική κρίση», δηλώνει ο Τάκης Γρηγορίου, ένας εκ των συνιδρυτών της ενεργειακής κοινότητας Υπερίων. «Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, παράγουμε τη δική μας ενέργεια, εκδημοκρατίζουμε τον ενεργειακό τομέα και επιταχύνουμε τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με έναν κοινωνικά δίκαιο και συμμετοχικό τρόπο»
Ο Υπερίων έχει δεσμευτεί να δωρίζει ένα συγκεκριμένο μέρος από τα κέρδη σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος της Αθήνας, σε ένα πολιτιστικό κέντρο που προωθεί τον αφρικανικό πολιτισμό, καθώς και σε ένα συσσίτιο κοντά στην πρωτεύουσα που προσφέρει φαγητό στους απόρους.
Ο Υπερίων έχει κατασκευάσει ένα μεσαίου μεγέθους ηλιακό πάρκο κοντά στη Στυμφαλία, 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας σε γη που έχει μισθώσει ένας αγρότης της περιοχής. Επενδύοντας 330.000 ευρώ η κοινότητα αγόρασε 925 ηλιακούς συλλέκτες κινεζικής κατασκευής.
Η ενέργεια είναι πολύ ακριβή στην Ελλάδα – το 2022 η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες τιμές παραγωγού στην Ε.Ε. Ο Υπερίων εκτιμά πως μέσα σε μόλις τρία με τέσσερα χρόνια θα μπορέσει να κάνει απόσβεση της επένδυσης.
Κατά τους ιδρυτές του Υπερίωνα η φθηνή και καθαρή ενέργεια αποτελεί απλώς μέρος μίας μεγαλύτερης μάχης. Περίπου τα μισά κτήρια στην Ελλάδα κατατάσσονται πολύ χαμηλά στην ενεργειακή απόδοση – με άλλα λόγια οι χώροι των κτηρίων αυτών απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να ζεσταθούν ή να δροσιστούν.
Γι’ αυτό και η κοινότητα επιδιώκει να προσφέρει υπηρεσίες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στα μέλη της και εν συνεχεία και σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. «Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μας απασχολεί πρώτα η ενεργειακή απόδοση και εν συνεχεία η ανανεώσιμη ενέργεια», λέει η Αλίς Κοροβέση, ειδική στην εξοικονόμηση ενέργειας και μέλος του Υπερίωνα, επειδή, όπως εξηγεί, «δεν χρειάζεται να παράγεις ενέργεια που δεν χρησιμοποιείς».