«Εμφύλιος» πόλεμος έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με την τύχη της θυγατρικής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft στη Γερμανία (Rosneft Deutschland).
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους που εξασφάλισε η Handelsblatt, η απαλλοτρίωση της εταιρείας που επιδιώκει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας υπό τον ηγέτη των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ συναντά την αντίσταση του Καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς (SPD) και του Ομοσπονδιακού YΠΟΙΚ, Κρίστιαν Λίντνερ (FDP).
Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία φοβάται αντίποινα από τη ρωσική πλευρά με τη μορφή απαλλοτριώσεων γερμανικών εταιρειών στη Ρωσία.
Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η παράταση της υφιστάμενης επιτροπείας είναι η καλύτερη επιλογή. Το γραφείο του Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) αναφέρεται επίσης σε πιθανές αποζημιωτικές απαιτήσεις των Ρώσων ύψους δισεκατομμυρίων.
Η Rosneft Deutschland έχει σημαντική συμμετοχή σε τρία γερμανικά διυλιστήρια. Η εταιρεία είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στον τομέα της εμπορίας πετρελαίου και της εφοδιαστικής πετρελαίου στη Γερμανία με 4.000 πελάτες. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία είναι ο κύριος ιδιοκτήτης του διυλιστηρίου του Βρανδεμβούργου PCK Schwedt με μερίδιο 54%.
Το διυλιστήριο προμηθεύει το 90% της βενζίνης, του ντίζελ, του πετρελαίου θέρμανσης και της παραφίνης στην ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου, το Βρανδεμβούργο και τμήματα της δυτικής Πολωνίας.
Η γερμανική κυβέρνηση προσεγγίζει τη Rosneft για να διερευνήσει πιθανές λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Handelsblatt από κυβερνητικούς κύκλους, εκπρόσωποι του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας (Χάμπεκ) και της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας (Σολτς) συναντήθηκαν πριν από λίγες ημέρες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft, Ιγκόρ Σεχίν, ο οποίος θεωρείται έμπιστος του επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η συνάντηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε κατόπιν σχετικής ερώτησης ότι δεν θα σχολιάσει τις όποιες συνομιλίες.
Η παραίτηση των Ρώσων από την άσκηση νομικών ενεργειών θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην απαλλοτρίωση
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους συμμετέχοντες, στη συνάντηση με τον Σεχίν συζητήθηκε ότι η εθνικοποίηση δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί περαιτέρω προς το παρόν υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Αντ’ αυτού, συζητήθηκε μια άλλη λύση: Η ρωσική πλευρά θα πρέπει να απέχει από την προσφυγή κατά της περαιτέρω παράτασης της υφιστάμενης λύσης επιτροπείας. Αυτό θα έδινε χρόνο στους Ρώσους να βρουν αγοραστή για τη Rosneft Deutschland.
Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η υφιστάμενη επιτροπεία λήγει στις 10 Μαρτίου και πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τότε.
Πριν από δύο εβδομάδες, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι ο ρωσικός όμιλος Rosneft είχε συμπεριληφθεί σε ακρόαση στις 6 Φεβρουαρίου, η οποία προηγήθηκε της απαλλοτρίωσης και αποτελούσε μέρος της επίσημης διαδικασίας απαλλοτρίωσης που επιδιώκει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Αναφέρθηκε επίσης ότι δεν είχε ακόμη ληφθεί απόφαση. Ωστόσο, η μόνιμη παράταση της υφιστάμενης διοίκησης του διαχειριστή δεν θεωρείται πλέον το κατάλληλο μέσο.
Στόχος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας είναι να τερματιστεί μια κατάσταση αβεβαιότητας. Το υπουργείο έθεσε τη Rosneft Deutschland υπό καταπιστευματική διαχείριση τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων ανέλαβε το ρόλο του διαχειριστή σύμφωνα με τον νόμο περί ενεργειακής ασφάλειας (EnSiG).
Η επιτροπεία βάσει του EnSiG ισχύει για έξι μήνες κάθε φορά και στη συνέχεια πρέπει να παραταθεί. Η επόμενη παράταση λήγει στις 10 Μαρτίου.
Ωστόσο, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει ξεκαθαρίσει την κατάσταση μέχρι τότε. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί την εξάμηνη παράταση ως μόνιμη λύση.
Το Υπουργείο θεωρεί προβληματική τη μόνιμη παράταση της επιτροπείας
Η μόνιμη παράταση της επιτροπείας θεωρείται νομικά αβέβαιη. Η Rosneft έχει ήδη καταθέσει αγωγή κατά της επιτροπείας. Μια αγωγή ήταν ανεπιτυχής και μια άλλη εκκρεμεί.
Εάν οι Ρώσοι συμφωνούσαν να μην προβούν σε καμία ενέργεια κατά της περαιτέρω παράτασης της κηδεμονίας, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα είχαν κερδίσει χρόνο. Η λύση που συζητείται τώρα, η παραίτηση από την αγωγή, θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτό το χρονικό περιθώριο.
Υπάρχουν ανάμεικτες αναφορές σχετικά με την προθυμία των Ρώσων να πουλήσουν. Τις εβδομάδες πριν από την έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σεχίν είχε ήδη επιδιώξει επαφή με τη γερμανική κυβέρνηση. Έγραψε επιστολές σε εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά, μόλις θέλησαν να διαπραγματευτούν συγκεκριμένα, οι Ρώσοι υποχώρησαν.
Κατά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, προέκυψε ότι η Rosneft είχε απατηλές ιδέες για την αξία της γερμανικής θυγατρικής. Δεν ήταν επίσης σαφές εάν η Rosneft βρισκόταν ήδη σε συζητήσεις με υποψήφιους αγοραστές.
Ο κίνδυνος αντιποίνων είναι υπαρκτός
Σε περίπτωση που η Rosneft παρουσιάσει αγοραστή που δεν προέρχεται από την ΕΕ, η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα υπόκειται στην έγκριση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας. Η εταιρεία αποτελεί μέρος της κρίσιμης υποδομής.
Η αντίδραση του Κρεμλίνου στα σχέδια απαλλοτρίωσης καθιστά σαφές ότι ο κίνδυνος αντιποίνων από τη ρωσική πλευρά σε περίπτωση απαλλοτρίωσης δεν μπορεί να απορριφθεί συλλήβδην: Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, απαντώντας στο ερώτημα αν θα μπορούσαν να κατασχεθούν σε αντάλλαγμα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία, ότι δεν αποκλείεται κανένα βήμα για την υπεράσπιση των ρωσικών συμφερόντων. Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε τις γερμανικές σκέψεις παράνομες, λέγοντας ότι θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των επενδύσεων στην Ευρώπη.
Οι υπέρμαχοι της απαλλοτρίωσης υποστηρίζουν ότι η παράταση της επιτροπείας για άλλη μια φορά δεν θα έλυνε τα προβλήματα.
Η Rosneft Deutschland εξακολουθεί να θεωρείται εταιρεία υπό ρωσική επιρροή. Οι επιχειρηματικοί εταίροι, οι τράπεζες και οι πάροχοι υπηρεσιών διστάζουν να συνεργαστούν με τη Rosneft Deutschland από φόβο μήπως θεωρηθούν ύποπτοι για παραβίαση των ρωσικών κυρώσεων. Το πρόβλημα επιδεινώνεται τις εβδομάδες κατά τις οποίες συζητείται η παράταση της επιτροπείας.
Αυτό επηρεάζει γενικά όλες τις εταιρείες που έχουν επιχειρηματική σχέση με τη Rosneft Deutschland, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονο στην περίπτωση εταιρειών με επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ή μετοχική συμμετοχή στις ΗΠΑ, καθώς οι παραβιάσεις των κυρώσεων τιμωρούνται ιδιαίτερα αυστηρά στις ΗΠΑ.
Πηγές της Handelsblatt ανέφεραν το πρόβλημα αυτό πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Οι ειδικοί μιλούν για «υπερσυμμόρφωση» σε αυτό το πλαίσιο: για να παίξουν εκ του ασφαλούς, οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί εταίροι υπερκαλύπτουν τους υφιστάμενους κανόνες.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων είχε ενεργήσει σχετικά σε πρώιμο στάδιο.
Αμέσως μετά την ανάληψη της κηδεμονίας, το υπουργείο χορήγησε στη Rosneft Deutschland επιστολή παρηγοριάς.
Η επιστολή πιστοποιεί ότι, κατά τη γνώμη του υπουργείου, η εταιρεία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Το υπουργείο γράφει επίσης ότι εάν η Rosneft Deutschland έπρεπε να διακόψει τις δραστηριότητές της, αυτό θα είχε «σοβαρές συνέπειες για την εθνική ασφάλεια εφοδιασμού».
Στην πράξη, ωστόσο, οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί εταίροι δεν εντυπωσιάζονται από αυτό. Απομακρύνονται ο ένας μετά τον άλλο. Αυτό καθιστά δύσκολο για τη Rosneft Deutschland να σχεδιάσει μακροπρόθεσμα και να προβεί σε επείγουσες επενδύσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα ατυχές για μια σημαντική τοποθεσία διυλιστηρίου όπως η PCK Schwedt. Προκειμένου να οδηγηθεί το διυλιστήριο σε ένα φιλικό προς το κλίμα μέλλον, απαιτούνται μαζικές επενδύσεις σε διεργασίες που βασίζονται, για παράδειγμα, στη χρήση πράσινου υδρογόνου.
Ενδιαφερόμενοι έτοιμοι να αναλάβουν την PCK Schwedt
Οι ενδιαφερόμενοι που θα μπορούσαν να αναλάβουν το μερίδιο της Rosneft Deutschland στην PCK Schwedt είναι έτοιμοι και περιμένουν.
Ο πολωνικός όμιλος Orlen αναφέρεται επανειλημμένα, όπως και η καζακική πετρελαϊκή εταιρεία Kazmunaygas. Οι Καζάκοι έχουν επίσης πρόσφατα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία ως προμηθευτές πετρελαίου για την PCK Schwedt.
Οι Πολωνοί διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην προμήθεια αργού πετρελαίου στο διυλιστήριο του Schwedt. Οι εκπρόσωποι της πολωνικής κυβέρνησης είχαν επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η προμήθεια αργού πετρελαίου μέσω του πολωνικού λιμένα του Γκντανσκ θα ήταν δυνατή στον επιθυμητό βαθμό μόνο όταν η Rosneft δεν θα ήταν πλέον μέτοχος. Από την πολωνική άποψη, η επιτροπεία δεν είναι επαρκής.
Μόλις πρόσφατα, ο υπουργός Χάμπεκ επισκέφθηκε τη νέα πολωνική κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί και αυτό το θέμα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαρσοβία, ο πράσινος πολιτικός άφησε να εννοηθεί ότι η Πολωνία θα προμήθευε περισσότερο αργό πετρέλαιο στο Σβεντ μέσω του λιμανιού του Γκντανσκ, εάν η Rosneft δεν είχε πλέον μερίδιο στο διυλιστήριο.