Με γεμάτες βαλίτσες ήρθε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου από το Κάιρο χθες το μεσημέρι, καθώς φέρνει νέα από την ExxonMobil. Όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση των προετοιμασιών που θα οδηγήσουν στην πρώτη γεώτρηση κατά πάσα πιθανότητα πολύ άμεσα, και πολύ νωρίτερα από το επίσημο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΕΔΕΥΕΠ που τοποθετούσε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το διάστημα 2025-2026.
Θερμή στήριξη στις έρευνες από την κυβέρνηση
H κυρία Σδούκου στο περιθώριο της ενεργειακής έκθεσης EGYPES χθες στην Αίγυπτο -στην οποία έδωσαν το παρών οι ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο- πραγματοποίησε συνάντηση με τον Global Exploration Vice President της ExxonMobil.
Oι επαφές της ExxonMobil με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, καθώς πριν ληφθεί η επενδυτική απόφαση οι Αμερικανοί της εταιρείας θα είναι σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, για να είναι βέβαιοι για την πρόθεσή της να στηρίξει στην πράξη τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Ήδη πάντως στην χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, καταγράφεται μια τέτοια στήριξη ενώ προαναγγέλλεται και ο ρόλος της Ελλάδας ως παραγωγός φυσικού αερίου. Στην ανακοίνωση της υφυπουργού αναφέρεται:
«Σε κάθε περίπτωση, ιδίως μετά το τραύμα της ενεργειακής κρίσης, δεν θα πρέπει να υποτιμάται η σημασία του φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα. Η υφυπουργός τόνισε σχετικά ότι η ΕΕ υποτίμησε για αρκετά χρόνια αυτό το ρόλο του αερίου και εν τέλει υπέστη τις συνέπειες όταν έγινε η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.
«Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη προσέγγιση που μεγιστοποιεί τόσο τις μελλοντικές, όσο και τις σημερινές ενεργειακές πηγές. Ο πιθανός μας ρόλος ως παραγωγός φυσικού αερίου είναι καθοριστικής σημασίας για να δώσουμε τέλος στην εξάρτηση από εισαγωγές και το αυξημένο κόστος που συνεπάγονται», σχολίασε η κυρία Σδούκου.
Τέλος, μια ακόμα κρίσιμη διάσταση που αναδείχθηκε κατά τη συνεδρία ήταν ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων στο εξής εν μέσω πιο φιλόδοξων κλιματικών στόχων. Όπως εξήγησε η υφυπουργός, δεν πρόκειται για άλυτο δίλημμα. «Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων πρέπει να είναι μέρος των κλιματικών συζητήσεων και να μπορέσουν να επενδύσουν σε καθαρές τεχνολογίες, όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS), έχοντας ως στόχο την μείωση – και τελικά την εξάλειψη- των διαρροών και της καύσης μεθανίου σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης φυσικού αερίου».
Πλέον στο επίκεντρο μπαίνουν από τις επόμενες μέρες, τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια τεμάχια νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι της ExxonMobil στην κυρία Σδούκου για να μπορέσουν να λάβουν την τελική επενδυτική απόφαση για την έναρξη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στην Κρήτη θα συζητηθούν στο ανώτατο επίπεδο.
Μέσα στον Μάρτιο, κλιμάκιο της ExxonMobil αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να ενημερώσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ερευνών και την πορεία του προγράμματος.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των σεισμικών δεδομένων που έχει συλλέξει η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY για τις δύο περιοχές νοτίως και νοτιοδυτικώς της Κρήτης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, και η εξειδικευμένη ομάδα γεωλόγων της ExxonMobil στον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε ανεξερεύνητες περιοχές βρίσκεται στη διαδικασία του προσδιορισμού στόχων.
Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα βήματα εκτιμάται θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, και η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση έχει ξεκινήσει.