Με την εξέταση των προσφυγών που αναμένεται να καταθέσουν κάποιες από τις έξι εταιρείες που δεν εντάχθηκαν στον κατάλογο των επιλεγμένων έργων στον δεύτερο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για standalone μπαταρίες θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος και την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να γνωρίζουμε τα έργα και τις τιμές. Ο προσωρινός κατάλογος που ενέκρινε χθες η ρυθμιστική αρχή περιλαμβάνει 48 έργα από 43 εταιρείες με συνολική ισχύ περίπου 1.550 MW και αποθηκευτική χωρητικότητα γύρω στα 3.100 MW. Εντός είναι ισχυροί ελληνικοί όμιλοι όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (με δύο μπαταρίες 20 MW και 40 MW σε Αρκαδία και Φωκίδα), η ΗΡΩΝ (12 MW στην Βοιωτία), ο όμιλος Motor Oil με τρία έργα σε Βοιωτία (20 MW), Φωκίδα (30 MW) και Φλώρινα (22 MW), ο όμιλος Κοπελούζου με έργο 50 MW στην Αχαΐα, η Χ. Ρόκας με δύο έργα 22 MW και 50 MW καθώς και η οικογένεια Χατζηιωάννου (πλοιοκτήτες) με δύο έργα συνολικής ισχύος 72 MW στο δήμο Κρωπίας.
Στους ξένους ομίλους περιλαμβάνονται η Enel Green Power Hellas με έργο 49 MW στη Χαλκιδική, η γαλλική EDF (μέσω της Ηλιόθερμα Ενεργειακή) και έργο 50 MW στην Βοιωτία, οι γερμανικές Greencels Energy Hellas και Aquitos Solar Farm (η πρώτη με έργο 50 MW στο Κιλκίς και η δεύτερη με δύο έργα σε Κορινθία και Βοιωτία συνολικής ισχύος 72 MW), η γαλλική AKUO Energy για μπαταρία 50 MW στην Λάρισα. Αντίθετα τις ενστάσεις πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν τελικά περάσουν οι Mytilineos και Elpedison. Στο δεύτερο διαγωνισμό η επενδυτική ενίσχυση έχει περιοριστεί στα 50.000 ευρώ ανά MW και είναι η μισή σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ στον οποίο είχαν προκριθεί 12 έργα με μέση τιμή 49.748 ευρώ το χρόνο.
Στον πρώτο διαγωνισμό (για έργα ισχύος 400 MW), που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Αύγουστο, οι προσφορές των εταιρειών που επικράτησαν, κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα έναντι του επιτρεπόμενου ορίου. Συγκεκριμένα, υπήρξαν προσφορές για την αμοιβή λειτουργικής ενίσχυσης των έργων ακόμα και κάτω από τα 40.000 ευρώ/μεγαβάτ/έτος, όταν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ήταν 115.000 ευρώ.
Στον διαγωνισμό για τις μπαταρίες, οι εταιρείες λαμβάνουν μία ταρίφα (έσοδο αναφοράς – λειτουργική ενίσχυση), η οποία εκφράζεται σε ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος. Τα έργα που τελικώς επιλέγονται, λαμβάνουν και επενδυτική ενίσχυση. Στον πρώτο διαγωνισμό η επενδυτική ενίσχυση ήταν 200.000 ευρώ/ανά μεγαβάτ, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεώρησε ότι ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη, δεδομένης της πτώσης των τιμών στις μπαταρίες και αποφάσισε να τη μειώσει -με ισχύ απ’ αυτό το διαγωνισμό- κατά 50% στα 100.000 ευρώ. Στον πρώτο διαγωνισμό είχαν περάσει 12 έργα με τη συνολική ισχύ στα 412 MW. Η μεσοσταθμική τιμή των οικονομικών προσφορών για λειτουργική ενίσχυση είχε φτάσει τα 49.748 ευρώ / MWh / έτος. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν τρία έργα της Helleniq Energy, τρία της Intra Energy (όμιλος Intrakat), δύο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ένα της Αέναος (όμιλος Mytilineos), ένα της Ενεργειακή Τεχνική, ένα της Energy Bank και το έργο της ενεργειακής κοινότητας «Αγάπη Ήλιος».
Δείτε εδώ αναλυτικά τον Προσωρινό Κατάλογο Επιλεγέντων και Αποκλεισθέντων Συμμετεχόντων στο δεύτερο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ.