Παρά την εντυπωσιακή άνοδο των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στην Ευρώπη, η ήπειρος κινδυνεύει να μείνει από… «άδεια μπαταρία». Η ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης EV όχι μόνο δεν ακολουθεί τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων, αλλά υπολείπεται δραματικά των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια βιώσιμη, «πράσινη» κινητικότητα. Το φιλόδοξο όραμα για μηδενικές εκπομπές ρύπων ως το 2030, κινδυνεύει να σκοντάψει πάνω σε ένα από τα πιο απλά –και κρίσιμα– ερωτήματα των οδηγών: πού θα φορτίσω το EV μου;

Σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας ενεργειακής τεχνολογίας gridX, μόνο 882.020 σταθμοί φόρτισης είναι εγκατεστημένοι σήμερα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ κάτω από τα 3,5 εκατομμύρια φορτιστές που έχει θέσει ως στόχο η Κομισιόν για το 2030. Επιπλέον 138.429 φορτιστές είναι εγκατεστημένοι στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα αναφορικά με την πυκνότητα των υποδομών φόρτισης EV

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η χώρα μας κατατάσσεται χαμηλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την πυκνότητα των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η χώρα διαθέτει μόλις 0,70 φορτιστές ανά 1.000 κατοίκους (δηλαδή λιγότερος από ένας φορτιστής για 1.000 άτομα), κατατάσσοντάς την στις τελευταίες θέσεις των επιδόσεων – ακριβώς πάνω από την Ιρλανδία και κάτω από την Εσθονία. Ομοίως, όσον αφορά τους φορτιστές ανά χιλιόμετρο αυτοκινητοδρόμου, η Ελλάδα καταγράφει 3,1 φορτιστές/χλμ, κατατάσσοντας και πάλι την Ελλάδα στην κατώτερη κατηγορία, λίγο μπροστά από την Ισπανία αλλά πίσω από τη Σλοβενία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν ένα σημαντικό κενό στις υποδομές ηλεκτροκίνησης της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για επιτάχυνση των επενδύσεων και της ανάπτυξης ώστε να ευθυγραμμιστεί με την ευρύτερη μετάβαση της ΕΕ στην ηλεκτροκίνηση.

O ευρωπαϊκός στόχος

Για να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για το 2030, το gridX εκτιμά ότι η ήπειρος θα πρέπει να εγκαταστήσει 410.000 δημόσιους φορτιστές ετησίως, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τον τρέχοντα ετήσιο ρυθμό. Η έλλειψη φορτιστών περιπλέκει επίσης τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων για τα EV: για παράδειγμα, η οδήγηση από τη Λισαβόνα (Πορτογαλία) στο Białystok (Πολωνία) – ένα ταξίδι 3.550 χιλιομέτρων – θα απαιτούσε τουλάχιστον 10 στάσεις φόρτισης, υποθέτοντας βέλτιστα τοποθετημένους και διαθέσιμους σταθμούς. Ένα τέτοιο ταξίδι παραμένει δύσκολο χωρίς προσεκτικό σχεδιασμό, ιδίως μακριά από μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία των μπαταριών έχει βελτιωθεί -με τη μέση εμβέλεια ενός πλήρως φορτισμένου ηλεκτρικού οχήματος με μπαταρία (BEV) στην Ευρώπη να ανέρχεται πλέον σε 389,3 χλμ-, η ανεπαρκής υποδομή φόρτισης εξακολουθεί να αποτρέπει πολλούς οδηγούς από το να στραφούν σε ηλεκτρικά οχήματα.

Μάλιστα, ο βιομηχανικός όμιλος ACEA υποστηρίζει ότι ο στόχος της ΕΕ για 3,5 εκατομμύρια σημεία φόρτισης μπορεί να είναι ακόμη ανεπαρκής, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να χρειαστούν 8,8 εκατομμύρια φορτιστές έως το 2030 για να επιτευχθούν οι ευρύτεροι στόχοι απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Αν και ο αριθμός των σημείων φόρτισης αυξήθηκε κατά 37% σε ετήσια βάση μεταξύ 2024 και 2025, η ανάπτυξη παραμένει εξαιρετικά άνιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναφέρει το Euractiv.

Οι βασικές προκλήσεις

Οι βασικές προκλήσεις για την επέκταση περιλαμβάνουν τη συμφόρηση του δικτύου, τις καθυστερήσεις στη σύνδεση των φορτιστών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το υψηλό κόστος, τα προβλήματα διαλειτουργικότητας και την έλλειψη μιας ενιαίας διαδικασίας αδειοδότησης εγκατάστασης σε επίπεδο ΕΕ, αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά την πρόοδο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία προηγούνται σε απόλυτο αριθμό σημείων φόρτισης, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης όσον αφορά την πυκνότητα φορτιστών ανά κάτοικο και ανά 100 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπάρχουν πλέον κατά μέσο όρο 12 φορτιστές ανά χιλιόμετρο, αν και η κατανομή ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό εντός των χωρών.

Η έκθεση gridX, που βασίζεται σε δημόσια δεδομένα και σε έρευνα 200 οδηγών EV στη Γερμανία, αποκαλύπτει επίσης τη συμπεριφορά των οδηγών: το 73% χρησιμοποιεί τα EV του κυρίως για σύντομες διαδρομές στην πόλη, το 70% προγραμματίζει εκ των προτέρων τις στάσεις φόρτισης και πάνω από το 50% προτιμά τη φόρτιση στο σπίτι. Οι χρήστες ανέφεραν το κόστος φόρτισης, τις απαιτήσεις συνδρομής και τις δομές τιμολόγησης ως εμπόδια για την ευρύτερη χρήση των δημόσιων δικτύων.

Τελικά, η έκθεση υποδηλώνει ότι ενώ η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο, απαιτείται ταχύτερη και πιο συντονισμένη δράση για να εξασφαλιστεί ότι οι υποδομές φόρτισης θα συμβαδίζουν με την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Γιατί αν η μετάβαση στα EV είναι το μέλλον, τότε η φόρτιση πρέπει να είναι τόσο εύκολη όσο ένα απλό πλύσιμο αυτοκινήτου.

Διαβάστε ακόμη