Τη σημασία της είδησης ότι η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την Κίνα σχετικά με τους κανόνες για την εισαγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξετάζουν ειδικοί αναλυτές στη Γερμανία. Σύμφωνα με τo γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, το ζήτημα αυτό δεν αφορά τίποτα λιγότερο από την κινητικότητα, την επιβίωση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας και την προστασία του κλίματος.

Το θέμα έχει δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη πτυχή αφορά το λόγο που είναι τόσο σημαντική αυτή η συμφωνία και η δεύτερη τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί. Πολλοί στην Ευρώπη απορούν γιατί τους αφορά αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προέρχονται από την Κίνα ή την Ευρώπη και από αυτή την άποψη απορούν γιατί οι κανόνες εισαγωγής πρέπει να είναι σημαντικοί.

Ο βασικότερος λόγος είναι πως η οδήγηση με ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτεί κατά 70% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Σε έναν κόσμο στον οποίο η ενέργεια θα είναι πάντα ακριβή, η τεχνολογία με πλεονέκτημα τη λιγότερη κατανάλωση στην ενέργεια θα κερδίσει μακροπρόθεσμα. Το άγχος ή η αδράνεια των οδηγών για την εμβέλεια, οι δυσκολίες του μετασχηματισμού των κατασκευαστών, η αστάθεια των πολιτικών δεν μπορούν αλλάξουν μακροπρόθεσμα.

Δεν θα χρειαζόταν να μπει ένα αναγκαστικό τέλος στον κινητήρα εσωτερικής καύσης, σύμφωνα με το Wirtschaftswoche. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης με την αναποτελεσματική κίνησή του, ο οποίος σπαταλά αχρησιμοποίητα περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειας που καταναλώνεται με καύσιμο, θα επιφέρει το δικό του τέλος.

Μακροπρόθεσμα, η οδήγηση στην Ευρώπη θα είναι σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρική. Το ερώτημα παραμένει ποιος θα κατασκευάσει αυτά τα αυτοκίνητα. Αν σήμερα χαράξει λάθος πορεία, τα περισσότερα από αυτά θα έρθουν από την Κίνα. Αλλά η Ευρώπη κινηθεί έξυπνα, θα έρθουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα τόσο από την Ευρώπη, όσο και την Κίνα.

Η win-win συμφωνία ΕΕ και Κίνας

Η νέα συμφωνία με την Κίνα αφορά, όμως, προπαντός, το πώς προέκυψε και πώς θα εφαρμοστεί. Όσον αφορά το τελευταίο, την εφαρμογή, το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει πως σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, οι δασμοί που επέβαλε η ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα το περασμένο καλοκαίρι πρόκειται να καταργηθούν και αντ’ αυτού να καθοριστούν ελάχιστες τιμές. Αυτό θα αποτρέψει τους Κινέζους κατασκευαστές, οι οποίοι χαίρουν μερικές φορές εξωφρενικών κρατικών επιδοτήσεων, από το να καταστρέφουν τους εγχώριους κατασκευαστές με ληστρικές τιμές.

Αντί να πληρώνουν δασμούς στην ΕΕ, οι κινέζοι κατασκευαστές μπορούν να εισπράττουν οι ίδιοι την πρόσθετη τιμή που επιβάλλει η ΕΕ. Πρόκειται για μια παραχώρηση εκ μέρους της ΕΕ, για την οποία λαμβάνει κάτι ως αντάλλαγμα: οι κινέζοι κατασκευαστές πρέπει να μεταφέρουν μέρος της τεχνογνωσίας τους σε θέματα ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών στην Ευρώπη, κυρίως με την παραγωγή στην Ευρώπη.

Αυτό ακούγεται καλό, και είναι, αν οι ελάχιστες τιμές είναι σωστά επιλεγμένες και η μεταφορά γνώσεων πραγματοποιείται πραγματικά. Η ΕΕ πρέπει τώρα να το διασφαλίσει αυτό και να το παρακολουθεί κριτικά. Εάν η Κίνα τραβάει από την «μύτη» την ΕΕ, το τελωνειακό τείχος πρέπει να υψωθεί και πάλι αμέσως. Ο τρόπος με τον οποίο προέκυψε η συμφωνία είναι επίσης καλός, αναφέρει το Wirtschaftswoche. Αυτή ήταν η εμπορική πολιτική όπως θα έπρεπε να είναι: επαγγελματική, ψύχραιμη, με σεβασμό, χωρίς δράματα, χωρίς στρεβλώσεις της αγοράς και, πάνω απ’ όλα, με προβλεψιμότητα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Κίνα το παράκανε με την επίθεσή της, η ΕΕ έδειξε τα δόντια της με τους δασμούς, η Κίνα έγινε πρόθυμη να διαπραγματευτεί – και έτσι, μήνες αργότερα επιτεύχθηκε μια συμφωνία που θα μπορούσε να κάνει και τις δύο πλευρές ευτυχισμένες: Η Κίνα έχει πρόσβαση στην αγορά, εμείς έχουμε πρόσβαση στην τεχνολογία. Από εκεί και πέρα, ας κερδίσει ο καλύτερος στην ευρωπαϊκή αγορά, καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμη