Η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εξοικονόμηση 20 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 φέτος, χάρη στην ταχεία εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων (EV), σύμφωνα με τον όμιλο Transport & Environment (T&E). Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με τις εκπομπές οκτώ σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα και αποτελεί θετική τάση σε έναν τομέα που παραδοσιακά είναι δύσκολο να απαλλαγεί από το ορυκτό. Ωστόσο, παρά τη σημαντική αυτή πρόοδο, ο τομέας των μεταφορών εξακολουθεί να παραμένει ο μεγαλύτερος ρυπαντής της Ευρώπης, παράγοντας περίπου το ένα τρίτο της ρύπανσης της περιοχής. Η πρόσφατη πτώση των εκπομπών, όμως, σηματοδοτεί ότι οι πράσινες πολιτικές της ΕΕ αρχίζουν να πιάνουν τόπο, κυρίως λόγω της αύξησης της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, οι εκπομπές των μεταφορών της ΕΕ το 2024 ανήλθαν σε 1,05 δισεκατομμύρια τόνους CO2, δηλαδή μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Η εκτίναξη των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι γεγονός ότι συνέβαλε σημαντικά στη μείωση αυτή. Ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) στους δρόμους της ΕΕ αναμένεται να φθάσει τα 8,8 εκατομμύρια το 2025, αντιπροσωπεύοντας το 20% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, με την T&E να αποδίδει μεγάλο μέρος αυτής της προόδου στα πρότυπα CO2 της ΕΕ για τα αυτοκίνητα, τα οποία ώθησαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να στρέψουν την παραγωγή προς τα EV, υποβοηθούμενες από τις φθηνότερες μπαταρίες και τις καλύτερες υποδομές.
Τα EV είναι 3 φορές πιο πράσινα από τα παραδοσιακά οχήματα
Τα EV είναι ήδη τρεις φορές πιο καθαρά από τα παραδοσιακά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, και αυτό θα βελτιωθεί καθώς το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται πιο πράσινο. Για την ώρα, όμως, οι προκλήσεις παραμένουν. Παρά την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι μεταφορές εξακολουθούν να είναι ο μόνος τομέας της Ευρώπης του οποίου οι εκπομπές αυξάνονται σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τομέας των αερομεταφορών, όπου οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 10% το 2024, ενώ οι εκπομπές από τη ναυτιλία παραμένουν επίμονα υψηλές. Παρόλα αυτά, και οι δύο τομείς περιλαμβάνονται πλέον στην αγορά άνθρακα της ΕΕ, συμβάλλοντας στη δημιουργία εσόδων για τη γεφύρωση του χάσματος κόστους μεταξύ των πράσινων και των ορυκτών καυσίμων. Η μετάβαση αυτή είναι κρίσιμη για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, πολλά από τα οποία προέρχονται από αυταρχικά καθεστώτα.
Επιπλέον, η παραγωγή των ηλεκτρικών οχημάτων, ιδίως των μπαταριών τους, παραμένει ιδιαίτερα ρυπογόνα, αντιπροσωπεύοντας περίπου 50 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 ετησίως. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα στη μείωση των εκπομπών κατά τη διαδικασία κατασκευής, ιδίως με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών και πιο πράσινου χάλυβα.
Η πρόοδος της ΕΕ επεκτείνεται επίσης στις υποδομές φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με περισσότερα από 1.100 σημεία φόρτισης να έχουν ήδη εγκατασταθεί. Αρκετές πόλεις, όπως το Όσλο, το Άμστερνταμ και η Κοπεγχάγη, πρωτοστατούν στην κατασκευή περισσότερων σταθμών φόρτισης, ενώ ο κανονισμός της ΕΕ για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων (AFIR) διασφαλίζει ότι οι υποδομές συμβαδίζουν με τον αυξανόμενο αριθμό EV στους δρόμους, σύμφωνα με δημοσίευμα του euronews.
Συνολικά, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα βοηθούν την Ευρώπη να πλησιάσει τους κλιματικούς της στόχους, απομένει πολλή δουλειά για να πρασινίσει περισσότερο ο τομέας των μεταφορών, σε όλες τις κατηγορίες του.
Διαβάστε ακόμη