Με τις οδικές μεταφορές να ευθύνονται για περίπου το 12% των παγκόσμιων εκπομπών, η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα (EV) έχει βρεθεί στο επίκεντρο των κυβερνήσεων παγκοσμίως με σκοπό την επίτευξη των στόχων Net Zero. Για χρόνια, οι κυβερνήσεις παρείχαν κίνητρα για την υιοθέτηση των EV μέσω γενναιόδωρων επιδοτήσεων και οι αυτοκινητοβιομηχανίες επένδυσαν σημαντικά στην αναβάθμιση των εργοστασίων και στην επέκταση των προσφορών τους σε EV. Καθώς οι τιμές έπεσαν και η τεχνολογία βελτιώθηκε, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μετατράπηκαν από εξειδικευμένα προϊόντα σε κυρίαρχες επιλογές, σηματοδοτώντας το πιθανό τέλος της εποχής των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Ωστόσο, η δυναμική πίσω από αυτή τη στροφή έχει πρόσφατα επιβραδυνθεί, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διερεύνηση των παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο αλλά και των πιθανών τρόπων ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το BloombergNEF, οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων και των plug-in υβριδικών αυξήθηκαν κατά 24% το 2024, σε σχέση με την αύξηση κατά 33% το 2023 και τον δραματικό διπλασιασμό των πωλήσεων το 2021. Παρά τον βραδύτερο ρυθμό, οι συνολικές πωλήσεις EV εξακολουθούν να φτάνουν σε ετήσια υψηλά επίπεδα ρεκόρ, με κινητήρια δύναμη κυρίως την Κίνα, η οποία αντιπροσώπευε σχεδόν τα δύο τρίτα των 17,2 εκατομμυρίων EV που πωλήθηκαν παγκοσμίως το 2024.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν κατά 7% το 2024, με αξιοσημείωτη αύξηση 15% το τέταρτο τρίμηνο. Η άνοδος αυτή οφείλεται εν μέρει στην απειλή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταργήσει τις φορολογικές πιστώσεις για τα EV, ωθώντας τους καταναλωτές να αγοράσουν οχήματα πριν οι πιθανές αλλαγές πολιτικής αυξήσουν το κόστος. Στην Ευρώπη, ωστόσο, η υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων παραπαίει. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων με μπαταρίες μειώθηκαν ελαφρώς σε ετήσια βάση έως τον Νοέμβριο, με τη Γερμανία – τη μεγαλύτερη αγορά της ηπείρου – να σημειώνει πτώση 17%.

Βασικοί λόγοι για τη μείωση των πωλήσεων EV

Διάφοροι παράγοντες συνέβαλαν στην επιβράδυνση της ζήτησης EV. Οι πρώτοι χρήστες που υιοθέτησαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσελκύστηκαν από την τεχνολογία αιχμής και τα περιβαλλοντικά τους οφέλη. Ωστόσο, το επόμενο κύμα αγοραστών τείνει να είναι πιο συνειδητοποιημένο ως προς το κόστος και επιφυλακτικό ως προς την τεχνολογία. Οι ανησυχίες σχετικά με την υποδομή φόρτισης -ιδιαίτερα εκτός των μεγάλων πόλεων- έχουν αποθαρρύνει περαιτέρω τους πιθανούς αγοραστές, ιδίως στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, η σταδιακή κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων έχει καταστήσει τα οχήματα αυτά λιγότερο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα αντίστοιχα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Κατά μέσο όρο, τα EV είναι 30% ακριβότερα από τα αντίστοιχα οχήματα με κινητήρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και 27% ακριβότερα στις ΗΠΑ. Αντίθετα, οι Κινέζοι κατασκευαστές EV προσφέρουν πιο προσιτές επιλογές, αν και οι δασμοί και άλλοι εμπορικοί φραγμοί στις δυτικές αγορές έχουν περιορίσει την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται διεθνώς.

Κίνα vs Ευρώπη στη μάχη για τα EV

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην τεχνολογία EV, ξεπερνώντας πολλές δυτικές μάρκες στην τεράστια αγορά της Κίνας και κάνοντας επιδρομές στην Ευρώπη. Το πλεονέκτημα κόστους τους είναι σημαντικό, με τις τιμές των μπαταριών στην Κίνα να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 94 δολάρια ανά κιλοβατώρα, σε σύγκριση με τις τιμές που είναι σχεδόν κατά το ένα τρίτο υψηλότερες στη Βόρεια Αμερική και κατά 48% υψηλότερες στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι Κινέζοι κατασκευαστές προωθούν τεχνολογίες μπαταριών επόμενης γενιάς, όπως οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης και οι μπαταρίες ιόντων νατρίου, οι οποίες είναι λιγότερο επιρρεπείς σε θέματα ασφάλειας, όπως οι πυρκαγιές.

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τη δημιουργία εγχώριων βιομηχανιών μπαταριών έχουν αντιμετωπίσει αναποδιές. Έντεκα από τα 16 σχεδιαζόμενα εργοστάσια μπαταριών υπό ευρωπαϊκή ηγεσία έχουν καθυστερήσει ή ακυρωθεί, αποδυναμώνοντας την ικανότητα της περιοχής να ανταγωνιστεί την Κίνα.

Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη- έρχονται επιδοτήσεις στα EV

Η Τερέζα Ριμπέρα (Teresa Ribera), εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι οι αξιωματούχοι εργάζονται για τον σχεδιασμό ενός προγράμματος κινήτρων, ενδεχομένως μέσω πανευρωπαϊκών επιδοτήσεων για την τόνωση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα (EV). Τόνισε τη σημασία της δημιουργίας μιας ενιαίας, πανευρωπαϊκής στρατηγικής αντί να στηρίζεται σε κατακερματισμένες εθνικές επιδοτήσεις. Η προσέγγιση αυτή, υποστήριξε, θα αποτρέψει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εθνικών μοντέλων και θα ενθαρρύνει τη συνοχή σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από πλευράς του, αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ένα σχέδιο επιδοτήσεων παρόμοιο με αυτό που πρότεινε νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία τερμάτισε απότομα το δικό της σύστημα εθνικών επιδοτήσεων το 2023, προκαλώντας απότομη μείωση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων. Ενώ πολλές χώρες της ΕΕ προσφέρουν κίνητρα για τα EV, αυτά ποικίλλουν σημαντικά, ενώ ορισμένα κράτη μέλη δεν παρέχουν καθόλου επιδοτήσεις, όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Τι προτείνει η Ριμπέρα για την αγορά της ΕΕ

Μια βασική πρόκληση για την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος θα είναι η διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και η αποτροπή του να επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες κερδίζουν γρήγορα μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη. Η Ριμπέρα, η οποία επιβλέπει τη στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη βιομηχανία», αναγνώρισε την ευαίσθητη ισορροπία που απαιτείται μεταξύ της επιτάχυνσης της ηλεκτροκίνησης και της αντιμετώπισης των περιορισμών των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών για την κάλυψη της ζήτησης τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και από πλευράς ποσότητας. Παράλληλα, τόνισε ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα κινήτρων θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη στήριξη του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία. Τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να εκσυγχρονίσουν τις δυνατότητές τους για να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες απαιτήσεις. Αντίθετα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε πρόσφατα να τερματίσει τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σηματοδοτώντας μια διαφορετική προσέγγιση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Παρά τις εκκλήσεις για ευελιξία, η Ριμπέρα απέρριψε κατηγορηματικά την αναβολή της προθεσμίας που έχει θέσει η ΕΕ για το 2035 για τη σταδιακή κατάργηση των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Τόνισε ότι η διατήρηση της προθεσμίας εξασφαλίζει σταθερότητα για τον κλάδο και ωφελεί τις εταιρείες που έχουν ήδη προσαρμοστεί έγκαιρα. Ωστόσο, έδειξε προθυμία να εξετάσει προσαρμογές στους ετήσιους στόχους πωλήσεων EV και να επανεξετάσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις αυτοκινητοβιομηχανίες για τη μη επίτευξη των στόχων αυτών. Αντί για πρόστιμα, η Ριμπέρα πρότεινε ότι η ευελιξία θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή εναλλακτικών δεσμεύσεων, όπως μεγαλύτερες επενδύσεις από τους κατασκευαστές.

Διαβάστε ακόμη