Η BYD, ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρικών οχημάτων (EV), επεκτείνει επιθετικά την παρουσία της στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο να κερδίσει και τους επιφυλακτικούς οδηγούς. Παρά την παγκόσμια επιτυχία της, η κινεζική εταιρεία αντιμετωπίζει αρκετά σημαντικά εμπόδια σε αυτές τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων των δασμών, των πολιτικών αντιδράσεων και του σκεπτικισμού των καταναλωτών.

Ενώ η BYD έχει επιτύχει αξιοσημείωτη ανάπτυξη στην Κίνα, η διείσδυσή της στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν πιο αργή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το 2023 ξεπέρασε την Tesla παγκοσμίως, η BYD πούλησε μόλις 16.000 αυτοκίνητα στην Ευρώπη και έχει πουλήσει λιγότερα από 4.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της εταιρείας εξακολουθεί να προέρχεται από την Κίνα, όπου η BYD τιμολογεί επιθετικά τα EV της: Ένα Atto 3 κοστίζει περίπου 137.300 γιουάν (19.000 δολάρια), ενώ ένα Seal ξεκινά από 179.800 γιουάν (25.000 δολάρια) και ένα Seagull που δεν έχει πολλές ανέσεις κοστίζει μόλις 72.000 γιουάν (10.100 δολάρια).

Η BYD δεν προωθεί την ίδια τιμολόγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη – το Seal, για παράδειγμα, κοστίζει λίγο κάτω από 46.000 λίρες Αγγλίας (60.000 δολάρια) στο Ηνωμένο Βασίλειο – αλλά η φήμη της για φθηνά αυτοκίνητα σημαίνει ότι οι υποψήφιοι αγοραστές είναι επιφυλακτικοί. Περίπου το 74% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Intelligence εξέφρασε την ανησυχία του για την αγορά ενός αυτοκινήτου κινεζικής μάρκας, αναφέροντας την ποιότητα (25%), την ασφάλεια (14%) και την κινεζική τεχνολογία (17%).

Η αργή διείσδυση της κινεζικής εταιρείας στην Ευρώπη μπορεί, λοιπόν, να αποδοθεί σε παράγοντες όπως οι υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την εγχώρια αγορά και οι ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια των κινεζικής κατασκευής οχημάτων. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η BYD επενδύει σημαντικά στις προσπάθειες μάρκετινγκ και πωλήσεων, με στόχο να ενισχύσει την εικόνα της μάρκας της και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Ένα, επίσης, πολύ σημαντικό εμπόδιο για τη BYD είναι η πιθανή επιβολή δασμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτοί οι δασμοί θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά το κόστος των οχημάτων BYD, καθιστώντας τα λιγότερο ανταγωνιστικά σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά EVs.

Επιπλέον, η BYD αντιμετωπίζει πολιτικές αντιδράσεις από ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς που ανησυχούν για τις πιθανές οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις της κινεζικής κυριαρχίας στα EV. Αυτές οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυστηρότερους κανονισμούς ή εμπορικούς φραγμούς που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις δραστηριότητες της BYD στην Ευρώπη.

Εκτός από τις υψηλότερες τιμές και τις ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα, η BYD αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από καθιερωμένες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλες αναδυόμενες μάρκες EV.

Για να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις, η BYD πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή προϊόντων υψηλής ποιότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η εταιρεία θα πρέπει επίσης να επενδύσει στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που διαφοροποιούν τα οχήματά της από τους ανταγωνιστές. Επιπλέον, η BYD θα πρέπει να ενισχύσει τις συνεργασίες της με τοπικούς διανομείς και παρόχους υπηρεσιών για να διασφαλίσει μια απρόσκοπτη εμπειρία για τους πελάτες. Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει ένας σημαντικός ανταγωνιστής των καθιερωμένων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Διαβάστε ακόμη