Εξαιρετικά θορυβημένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση από την αλματώδη αύξηση των κινεζικών εργοστασίων τσιπ, τα οποία χρησιμοποιούνται -μεταξύ άλλων – και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά πουθενά αλλού (δηλαδή όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ) δεν κατασκευάζονται τόσα πολλά νέα εργοστάσια τσιπ όσο στην Κίνα. Από το 2021, οι κατασκευαστές ημιαγωγών στη χώρα έχουν ανακοινώσει σχεδόν 100 επενδύσεις σε νέα εργοστάσια.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία που αναλύθηκαν αποκλειστικά για τη Handelsblatt από την εταιρεία Everstream, που ειδικεύεται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει έτσι σαφώς καλύτερες επιδόσεις από τις δυτικές χώρες. Σύμφωνα με την Everstream, την ίδια περίοδο ξεκίνησαν 29 εργοστάσια τσιπ στις ΗΠΑ, 20 στην Ευρώπη και περισσότερα από δύο δωδεκάδες έργα ανακοινώθηκαν μόνο φέτος στην Κίνα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα επιμέρους εργοστάσια είναι επίσης συγκριτικά φθηνά στην Κίνα, καθώς κοστίζουν κατά μέσο όρο μόλις 1,2 δισ. δολάρια. Τα νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ κοστίζουν 11 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλειονότητα των εργοστασίων κατασκευάζεται με διψήφια ή τριψήφια ποσά εκατομμυρίων.

Η κινεζική κυβέρνηση θέλει να καταστήσει τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από την ξένη τεχνολογία – και, ως εκ τούτου, λιγότερο ευάλωτη στις δυτικές τεχνολογικές κυρώσεις. Η ανάπτυξη της δικής της βιομηχανίας ημιαγωγών αποτελεί κεντρικό στοιχείο αυτού του σχεδίου.

Η Κομισιόν ανησυχεί από την έκρηξη της φτηνής παραγωγής τσιπ στην Κίνα. Έχει αρχίσει να λαμβάνει πληροφορίες από ευρωπαϊκές εταιρείες σχετικά με το πώς αξιολογούν την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας στη χώρα για τσιπ παλαιότερης γενιάς, ανέφερε πρόσφατα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η ανησυχία είναι ότι δημιουργείται πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και στη συνέχεια τα προϊόντα διατίθενται στην παγκόσμια αγορά σε τιμές ντάμπινγκ. Όπως συνέβη κάποτε με τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει στο μέλλον και την ευρωπαϊκή βιομηχανία τσιπ.

Οι φιλοδοξίες της Κίνας είναι σαφείς: Αν και η εγχώρια βιομηχανία τσιπ «δεν έχει ακόμη επιτύχει εκρηκτική ανάπτυξη», δήλωσε ο Chen Nanxiang, επικεφαλής του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ μνήμης της Κίνας Yangtze Memory Technologies Corporation (YMTC), σε πρόσφατη συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CGTN, «αυτή η μέρα θα έρθει μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια». Ο Chen είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανίας Ημιαγωγών της Κίνας (CSIA).

Το κινεζικό κράτος επενδύει εδώ και χρόνια σημαντικά ποσά στη βιομηχανία τσιπ. Στα τέλη Μαΐου, η κρατική ηγεσία εγκαινίασε το μεγαλύτερο ταμείο ημιαγωγών στην ιστορία της Κίνας. Στόχος είναι η κινητοποίηση 47,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται ήδη για το τρίτο πακέτο επιδοτήσεων αυτού του είδους. Το πρώτο ξεκίνησε από τον αρχηγό του κράτους Σι Τζινπίνγκ πριν από δέκα χρόνια, πολύ πριν η Δύση αρχίσει να παρέχει ολοκληρωμένη κρατική στήριξη στον κλάδο.

Στη στρατηγική της βιομηχανικής πολιτικής «Made in China 2025» το 2015, η κρατική ηγεσία έθεσε ως στόχο την τοπική παραγωγή περίπου του 70% των απαιτούμενων ημιαγωγών μέχρι το 2025.

Πιο πρόσφατα, η ανώτατη ηγεσία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος τόνισε και πάλι τη σημασία της προώθησης βασικών τεχνολογιών. Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για να «διασφαλίσει την αύξηση της χρηματοδότησης για τις μελλοντικές βιομηχανίες». Επιπλέον, θα ενισχυθούν «σημαντικές αλυσίδες εφοδιασμού, όπως τα ολοκληρωμένα κυκλώματα».

Ο πρόεδρος της Κίνας φροντίζει για τις μάρκες

Μια σκηνή από το περσινό Λαϊκό Συνέδριο δείχνει τη σημασία που αποδίδει ο Σι στο θέμα: ο Shan Zhenghai, επικεφαλής του μεγαλύτερου κατασκευαστή γερανών της Κίνας, ανέφερε με υπερηφάνεια ότι ο γερανός παντός εδάφους XCA220 είναι πλέον κατά 100% τοπικά κατασκευασμένος.

Ο επικεφαλής του κράτους ρώτησε αμέσως: «Τα τσιπ στους γερανούς σας κατασκευάζονται στην Κίνα;». Όταν ο Shan απάντησε καταφατικά, ο Σι τόνισε ότι μια μεγάλη χώρα όπως η Κίνα δεν μπορεί να βασίζεται στη διεθνή αγορά και πρέπει να ξεπεράσει τις προκλήσεις της μόνη της.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζει τώρα ακόμη περισσότερο τη δική της βιομηχανία τσιπ είναι επίσης μια αντίδραση στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2022, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι αυστηροποιήθηκαν εκ νέου πέρυσι. Έκτοτε, οι κινεζικές εταιρείες έχουν αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβαση.

Επιπλέον, κατασκευαστές μηχανημάτων, όπως η ASML από τις Κάτω Χώρες, δεν επιτρέπεται να προμηθεύουν τον πιο προηγμένο εξοπλισμό παραγωγής τσιπ στην Κίνα. Ωστόσο, αυτοί είναι απαραίτητοι για την κατασκευή τσιπ με τα μικρότερα μεγέθη δομής, μικρότερα από επτά νανόμετρα. Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι στην Κίνα βρίσκονται κυρίως εργοστάσια για ώριμες τεχνολογίες τσιπ.

Παρά τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων, η Κίνα δεν έχει ακόμη καταφέρει να καλύψει την τεχνολογική της διαφορά, πιθανότατα και επειδή ορισμένα από τα κρατικά χρήματα κατέληξαν σε λάθος τσέπες. Πέρυσι, το εθνικό ταμείο τσιπ κλονίστηκε από σκάνδαλο διαφθοράς. Μια ολόκληρη σειρά από υψηλόβαθμα στελέχη συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αφεντικού Ding Wenwu.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το Πεκίνο επικεντρώνεται τώρα σε μια νέα στρατηγική για τα τσιπ, με επίκεντρο τον προμηθευτή εξοπλισμού πληροφορικής Huawei. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αμιγώς κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού για την παραγωγή τσιπ υψηλής τεχνολογίας, γράφει ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας Πολ Τριόλο από την αμερικανική δεξαμενή σκέψης CSIS σε ανάλυση για το περιοδικό «American Affairs». Η Huawei έχει «σχεδόν σίγουρα καταβάλει τις δικές της προσπάθειες για τη δημιουργία μιας αμιγώς κινεζικής παραγωγικής διαδικασίας». Η εταιρεία ερευνά επίσης προηγμένες μηχανές παραγωγής τσιπ.

Οι ξένοι δύσκολα επενδύουν πλέον στην Κίνα

Ωστόσο, ένα άρθρο της κορεατικής εφημερίδας «Chosun» στα τέλη Ιουνίου έδειξε πόσο δύσκολο είναι για τη Huawei και τον συνεργάτη της, τον κορυφαίο κατασκευαστή τσιπ της Κίνας SMIC, να καλύψουν την τεχνολογική διαφορά: σύμφωνα με το άρθρο, τέσσερα στα πέντε τσιπ Ascend 910B με μέγεθος δομής επτά νανομέτρων είναι ελαττωματικά.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, απαιτούνται μόνο εννέα στάδια παραγωγής για την κατασκευή τσιπ μεγέθους επτά νανομέτρων με τη χρήση του πιο προηγμένου εξοπλισμού. Ωστόσο, τα μηχανήματα αυτά δεν επιτρέπεται να προμηθεύονται στην Κίνα. Με τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στη Λαϊκή Δημοκρατία, φέρονται να απαιτούνται 34 βήματα για την κατασκευή των τσιπ. Όσο περισσότερα βήματα παραγωγής απαιτούνται, τόσο υψηλότερο είναι το κόστος παραγωγής – και τόσο υψηλότερο το ποσοστό σφάλματος.

Το παράδειγμα αυτό δείχνει πώς οι τεχνολογικοί περιορισμοί των ΗΠΑ παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας τσιπ.

Επιπλέον, οι παγκοσμίως δραστηριοποιούμενες εταιρείες είναι ήδη μάλλον επιφυλακτικές ως προς την ένταξη προϊόντων με κινεζικά τσιπ στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η ένωση του κλάδου Global Semiconductor Alliance (GSA) και η εταιρεία συμβούλων Integrated Insight σε 130 διευθυντικά στελέχη της βιομηχανίας τσιπ, η πλειονότητα υποθέτει ότι οι τελικοί πελάτες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου Νότου, είναι πιθανότερο να συνδεθούν με το αμερικανικό οικοσύστημα τεχνολογίας παρά με το κινεζικό.

Ακόμη και οι ξένοι κατασκευαστές τσιπ επενδύουν ήδη ελάχιστα στην Κίνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι λαμβάνουν επιδοτήσεις στην Αμερική δεν επιτρέπεται να επεκταθούν ταυτόχρονα σε μεγάλη κλίμακα στη Λαϊκή Δημοκρατία – αυτοί είναι οι κανόνες της αμερικανικής κυβέρνησης. Επειδή εταιρείες όπως η Intel, η Micron, η Samsung, η TSMC και η Texas Instruments επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια στήριξη στις ΗΠΑ, αποκλείονται μεγάλα νέα εργοστάσια στην Κίνα.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στην Ευρώπη αντιστρατεύεται την τάση επενδύοντας στην Κίνα. Η γαλλοϊταλική ST Microelectronics κατασκευάζει εργοστάσιο για τσιπ εξοικονόμησης ενέργειας από το καινοτόμο υλικό καρβίδιο του πυριτίου στο Chongqing. Η κινεζική κατασκευάστρια ημιαγωγών Sanan Optoelectronics είναι εταίρος στο έργο, το οποίο αξίζει καλά τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ευρώπη είναι λιγότερο περιοριστική από τις ΗΠΑ όσον αφορά τους όρους για τις επιδοτήσεις. Παρά την εμπλοκή της στην Κίνα, η ST έλαβε περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου SiC στη Σικελία κόστους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ανακοινώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Jean-Marc Chery στις αρχές Μαΐου. Την ανησυχία ότι πολύτιμη ευρωπαϊκή τεχνογνωσία θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Άπω Ανατολή δεν φαίνεται να συμμερίζεται ούτε η ιταλική κυβέρνηση ως χρηματοδότης ούτε η Επιτροπή της ΕΕ, η οποία ενέκρινε τη στήριξη. Πρόκειται επίσης για το μοναδικό έργο τσιπ αξίας δισεκατομμυρίων που ανακοίνωσε κατασκευαστής στην Ευρώπη φέτος.

Στη Γερμανία, δύο σημαντικά έργα καθυστερούν επίσης: Η επένδυση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Intel στο Μαγδεμβούργο και ένα εργοστάσιο για τσιπ εξοικονόμησης ενέργειας που σχεδιάζεται στο Σάαρλαντ από την αμερικανική εταιρεία Wolfspeed.

Στην Κίνα, από την άλλη πλευρά, προστίθενται συνεχώς νέα έργα. Το τελευταίο εργοστάσιο τσιπ είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας. Η Innotron κατασκευάζει ένα εργοστάσιο συσκευασίας και δοκιμής ημιαγωγών για περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Η Innotron είναι η μητρική εταιρεία της Changxin Memory. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 – με οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια σε ενίσχυση εκκίνησης από το κρατικό ταμείο Hefei Industrial Investment Fund. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Changxin παρήγαγε τσιπ μνήμης.

Η ενίσχυση εκκίνησης προήλθε από τη Γερμανία: η τεχνογνωσία προήλθε από τις πατέντες που απέκτησε η Changxin από την πτωχευτική περιουσία της εξειδικευμένης σε τσιπ μνήμης Qimonda με έδρα το Μόναχο, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμη