Οι τρεις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της έρευνας κατά των επιδοτήσεων έχουν ζητήσει και έχουν λάβει πρόσθετες ακροάσεις από ρυθμιστικές αρχές του μπλοκ, καθώς το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις ενόψει της προθεσμίας του Νοεμβρίου για την οριστικοποίηση των δασμών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η SAIC Motor Corp., ο κινεζικός κρατικός κατασκευαστής που πλήττεται με τον υψηλότερο δασμό από τους τρεις, στο 37,6%, ανέφερε σε μια κατάθεση τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε ακρόαση στις 19 Ιουλίου, όπως είχε ζητήσει η SAIC.

Η Zhejiang Geely Holding Group Co. έλαβε επίσης ακρόαση από την ΕΕ τις τελευταίες ημέρες για να αντικρούσει τους προσωρινούς δασμούς που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα, ζητώντας να μην κατονομαστεί συζητώντας θέματα που είναι ιδιωτικά. Η BYD Co. είναι πιθανό να έχει επίσης υποβληθεί σε ακρόαση.

Το πρόσθετο τιμολόγιο της BYD ορίζεται σε 17,4%, ενώ της Geely σε 19,9%. Οι εκπρόσωποι της BYD και της Geely δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Οι ακροάσεις αποτελούν μέρος των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ, η οποία έχει κατηγορήσει τους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων ότι λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις που τους δίνουν αθέμιτο πλεονέκτημα. Το Πεκίνο επέκρινε την ΕΕ, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί παραβίαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ξεκίνησε δική του έρευνα αντιντάμπινγκ για ευρωπαϊκά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του χοιρινού κρέατος και του κονιάκ.

Η SAIC, στην ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι η ΕΕ ζήτησε ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες, όπως την παροχή του χημικού τύπου που χρησιμοποιεί στις μπαταρίες, κάτι που, όπως είπε, δεν εμπίπτει στο πεδίο της έρευνας.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ αγνόησαν επίσης βασικά μέρη της υποβολής της SAIC και των επακόλουθων αντιρρήσεων και πρόσθεσαν άσκοπα επιδοτήσεις, δήλωσε η SAIC.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας για την εισαγωγή και εξαγωγή μηχανημάτων και ηλεκτρονικών προϊόντων πραγματοποίησε επίσης ακρόαση με αξιωματούχους της ΕΕ στις 18 Ιουλίου, ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση. Το CCCME ενεργούσε εξ ονόματος 12 κινεζικών εξαγωγέων ηλεκτρικών συσκευών. Χαρακτήρισε τους δασμούς «παράνομους» και δήλωσε ότι οι εισφορές επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα των κινεζικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη