Η Κίνα ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει στη διευθέτηση μιας διαφοράς σχετικά με τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στο πλαίσιο του νόμου των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Η νούμερο 2 οικονομία στον κόσμο άνοιξε τη διαμάχη στον ΠΟΕ στα τέλη Μαρτίου, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν ψήφισε τον IRA, έναν νόμο ευρείας κλίμακας που παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές πιστώσεις για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις επιχειρήσεις να παράγουν ανανεώσιμη ενέργεια, καθώς ο Λευκός Οίκος επιδιώκει την απαλλαγή από τον άνθρακα στον τομέα της ενέργειας των ΗΠΑ.

Η Κίνα απέτυχε να καταλήξει σε λύση με τις ΗΠΑ μέσω διαβουλεύσεων που θα διασφάλιζε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της βιομηχανίας EV της, ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, και έτσι προωθεί την υπόθεσή της στον ΠΟΕ.

Ο ΙRΑ «αποκλείει προϊόντα από μέλη του ΠΟΕ, όπως η Κίνα, θέτει τεχνητά εμπορικά εμπόδια και ανεβάζει το κόστος της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια», δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.
«Καλούμε τις ΗΠΑ να τηρήσουν τους κανόνες του ΠΟΕ και να σταματήσουν να κάνουν κατάχρηση των βιομηχανικών πολιτικών τους για να υπονομεύσουν τη διεθνή συνεργασία για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Κίνα.

Διαβάστε ακόμη