Η Κίνα και η ΕΕ συμφώνησαν το Σάββατο να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σχετικά με την έρευνα της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων σε βάρος των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με το Politico.

«Στις 22 Ιουνίου, ο υπουργός Εμπορίου Wang Wentao και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis είχαν συνομιλίες μέσω βίντεο κατόπιν αιτήματος του τελευταίου», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο στο X. «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σχετικά με την έρευνα της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικά οχήματα καταγωγής Κίνας».

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εμπορίου Olof Gill δήλωσε ότι ο Dombrovskis και ο Κινέζος υπουργός είχαν μια «ειλικρινή και εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο σχετικά με την έρευνα της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες που παράγονται στην Κίνα».

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν με βάση τα γεγονότα και με πλήρη σεβασμό των κανόνων του ΠΟΕ», πρόσθεσε. «Η πλευρά της ΕΕ τόνισε ότι οποιαδήποτε διαπραγματευτική έκβαση της έρευνάς της πρέπει να είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των ζημιογόνων επιδοτήσεων». Οι δύο πλευρές «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες».

Η ΕΕ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο, με την ΕΕ να ανακοινώνει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα νωρίτερα αυτό το μήνα και το Πεκίνο να ξεκινά έρευνα αντιντάμπινγκ για τα προϊόντα χοιρινού κρέατος της ΕΕ.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ βρίσκεται επί του παρόντος στην Κίνα -η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας του- όπου δήλωσε ότι οι προτεινόμενοι δασμοί της ΕΕ στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα δεν αποτελούν «τιμωρία», αλλά αντιστάθμισμα για τα πλεονεκτήματα που παρέχει το Πεκίνο στις κινεζικές εταιρείες.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται για τιμωρητικούς δασμούς», δήλωσε ο Χάμπεκ, αντιπαραβάλλοντας τα μέτρα της ΕΕ με εκείνα που εφαρμόζουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι επί εννέα μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέταζε με μεγάλη λεπτομέρεια κατά πόσον οι κινεζικές εταιρείες είχαν επωφεληθεί αθέμιτα από τις επιδοτήσεις.

Διαβάστε ακόμη