Ένα προηγμένο δίκτυο ταχυφορτιστών εντός της Αττικής θα μπορούν να χρησιμοποιούν έως το τέλος του 2024 οι επαγγελματίες οδηγοί ηλεκτρικών ταξί, μέσω πενταετούς σύμβασης Leasing. Το εν λόγω εγχείρημα είναι το επιστέγασμα της ολοκληρωμένης πρότασης ηλεκτροκίνησης για ταξί στην Αττική, η οποία δημιουργήθηκε από την εταιρεία επενδύσεων SirecEnergy, σε συνεργασία με τις εταιρείες Εθνική Leasing, που είναι χρηματοδότης του έργου, και τη FREENOW.

Η νέα εταιρεία «ZAP the charging hub» (ZAP) που θα βρίσκεται υπό την αιγίδα της SIREC ENERGY αναπτύσσει το νέο δίκτυο ταχείας φόρτισης στην Αττική, αποκλειστικής χρήσης για τα ηλεκτρικά ταξί του ZAP Taxi Club. Το δίκτυο αναπτύσσεται σε 10 κεντρικά σημεία στην Αττική (περιοχή Αεροδρομίου, OAKA, περιοχή Λιμένα Πειραιά, Κέντρο Αθήνας, σταθμός ΚΤΕΛ Κηφισού, Βόρεια, Δυτικά και Νότια Προάστια). Σε κάθε σημείο θα υπάρχουν τουλάχιστον 3 διπλοί φορτιστές της γερμανικής εταιρείας ADS-TEC πιστοποιημένοι από την PORSCHE, υπέρ-υψηλής ισχύος (300KW) ο καθένας, ικανοί να δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια φόρτισης στο ταξί σε 20 λεπτά. Το πρώτο σημείο θα είναι έτοιμο εντός Ιουλίου και τα υπόλοιπα 9 σημεία έως το τέλος του 2024. Το δίκτυο μπορεί να σηκώσει 1.000 νέα ηλεκτρικά ταξί στην Αττική στους επόμενους μήνες, ενώ προβλέπεται σταδιακή επέκταση του προγράμματος.

 

Ποιοι μπορούν να αποκτήσουν τα εν λόγω πράσινα ταξί

Τα συγκεκριμένα ταξί μπορούν να τα αποκτήσουν οι ενταγμένοι στην πλατφόρμα της FREENOW, ιδιοκτήτες άδειας ταξί, αποσύροντας το παλαιό συμβατικό τους όχημα, με σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης από την Εθνική Leasing, έχοντας πλήρη κάλυψη συντήρησης οχήματος, ασφάλισης και απαιτούμενης ενέργειας, σε συνδυασμό με τη σχετική κρατική επιδότηση για την αγορά. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες των νέων ηλεκτρικών ταξί – μέλη πλέον του ZAP Taxi Club – ενταγμένοι στην πλατφόρμα της FREENOW, και συγκεκριμένα στον στόλο «Green Taxi», αποκτούν αυτόματα προτεραιότητα στο πρόγραμμα επιβράβευσης συνεργατών οδηγών της εταιρείας.

H Εθνική Leasing θα προσφέρει 4ετές ή 5ετές leasing σε ιδιοκτήτες ταξί, με πλήρη κάλυψη συντήρησης οχήματος, ασφάλιση, και την ενέργεια που χρειάζεται για 250Km/ημέρα. «Κάθε ηλεκτρικό ταξί χρειάζεται 45KWh ενέργειας ημερησίως, ενέργεια ικανή για αυτονομία 250 χιλιομέτρων, με τη συνολική χωρητικότητα της μπαταρίας των νέων ηλεκτρικών ταξί να είναι ικανή να παρέχει αυτονομία έως και 600 χιλιομέτρων», σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SIrecEnergy, κ. Διονύσης Αλυσανδράτος, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, με θέμα την παρουσίαση της νέας ολοκληρωμένης πρότασης ηλεκτροκίνησης για ταξί στην Αττική, «ZAP Taxi Club». Σημειώνεται, ότι η Εθνική Leasing, πρώτη εταιρεία στον κλάδο των Χρηματοδοτικών Μισθώσεων, παρέχει χρηματοδότηση, μέσω σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης στους ιδιοκτήτες άδειας ταξί, οι οποίοι εφόσον ενταχθούν στο κρατικό πρόγραμμα μπορούν να λάβουν επιδότηση έως και 22.500 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσύρουν το παλαιό όχημά τους συμβατικής τεχνολογίας. Για τους ενδιαφερόμενους υπάρχει δυνατότητα επιλογής οχημάτων από 7 συνεργαζόμενους κατασκευαστές (Skoda, Mercedes, VW, KIA, Hyundai, MG, BYD) και συμβολαίων 4ετίας ή 5ετίας με 100.000 και 75.000 χιλιόμετρα ανά έτος αντίστοιχα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Leasing, κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η ΕΘΝΙΚΗ LEASING αποφάσισε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, χρηματοδοτώντας, μέσω σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, την αγορά επιδοτούμενων ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους επαγγελματίες του κλάδου. Η ΕΘΝΙΚΗ LEASING, παρέχει στους επαγγελματίες ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα, με το οποίο, εκτός από τα απαραίτητα κεφάλαια για την αγορά του αυτοκινήτου, έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν υπηρεσίες συντήρησης, ασφάλισης και παροχής ενέργειας. Ελπίζουμε ότι αυτό το νέο εγχείρημα θα έχει θετική ανταπόκριση από τον κλάδο των επαγγελματιών ΤΑΧΙ, καθώς και σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον».

Από την πλευρά της η FREENOW θα εντάξει όλα τα μέλη του ZAP Taxi Club, προωθώντας τον συγκεκριμένο στόλο και διευκολύνοντας την πρόσβαση του επιβατικού κοινού της Αθήνας στα ηλεκτρικά ταξί. Τα μέλη του Club θα έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα επιβράβευσης συνεργατών οδηγών της εταιρείας. Θα υπάρχει ειδική σήμανση στα οχήματα για την προώθηση της αναγνωρισιμότητας και χρήσης του ZAP Taxi Club, ενώ ο στόλος θα είναι εύκολα προσβάσιμος σε φορείς και κλάδους που επιδιώκουν την «πράσινη» μετακίνηση, όπως ο τουριστικός κλάδος και δημόσιοι φορείς», σημείωσε η Γενική Διευθύντρια της FREENOW, κ. Άσπα Τοπαλίδου. Οι ιδιοκτήτες ταξί συμμετέχοντας στο ZAP Taxi Club και έχοντας εξασφαλίσει τη συντήρηση και την ασφάλιση του αυτοκινήτου τους, καθώς και την άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ταχείας φόρτισης της ZAP 24/7, επωφελούνται από την εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στο συνολικό κόστος λειτουργίας του ταξί και από τα υψηλότερα έσοδα λόγω προτεραιότητας διάθεσης των ηλεκτρικών οχημάτων στους επιβάτες, μέσω της πλατφόρμας της FREENOW.

Το μέσο μηνιαίο μίσθωμα θα ανέρχεται ενδεικτικά από 980 έως 1.200 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, και θα διαμορφωθεί ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου που θα επιλεγεί, τα ετήσια χλμ και τα έτη μίσθωσης, και θα περιλαμβάνει το κόστος αυτοκινήτου, ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης πυρός και κλοπής, τακτική συντήρηση σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία, κάλυψη βλαβών και φόρτιση στο δίκτυο ZAP για 250 χλμ ανά ημέρα. Τέλος, όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση, η τιμή φόρτισης που παρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, στα 49 σεντς η κιλοβατώρα την ώρα που στην Ελλάδα η φόρτιση είναι στα 60 σεντς και στην Ευρώπη στο 1 ευρώ.

Σημειώνεται πως η εν λόγω δράση είναι συμβατή με το πρόγραμμα «Πράσινα ΤΑΧΙ» του Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, το οποίο επιδοτεί με έως 22.500 ευρώ την αντικατάσταση υφιστάμενου αυτοκινήτου ΤΑΞΙ με νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ο Προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επαρκεί για την αντικατάσταση 1.770 παλαιών και ρυπογόνων ταξί με αμιγώς ηλεκτρικά, με υποχρεωτική προϋπόθεση την απόσυρση του παλαιού οχήματος. Το ύψος της επιδότησης είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς φτάνει έως το 40% – της προ ΦΠΑ – αξίας του ταξί, με τη μέγιστη συνολική ενίσχυση να ανέρχεται στις 22.500 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν επιπλέον επιδοτήσεις για φορτιστή, για άτομα με ειδικές ανάγκες, για νέους 18-29 ετών, για πολύτεκνες οικογένειες (3 τέκνα και άνω). Μέχρι σήμερα υπάρχουν 104 ενεργές αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 85, έχουν επιδοτηθεί οι 35, και 18 έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για πληρωμή. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι: «Οι ιδιοκτήτες ταξί, μέσω της απόκτησης ενός νέου ηλεκτρικού οχήματος, επωφελούνται από τα μηδενικά κόστη συντήρησης, την εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στο συνολικό κόστος λειτουργίας του ταξί τους, την άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ταχείας φόρτισης της ZAP και τα υψηλότερα έσοδα λόγω προτεραιότητας διάθεσης των ηλεκτρικών οχημάτων στους επιβάτες».

Ο κ. Σταϊκούρας απηύθυνε για μία ακόμη φορά κάλεσμα στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί. «Μετά και τη σημερινή πρωτοβουλία, καλώ, για ακόμη μια φορά, τον κλάδο των ταξί να ανανεώσει τον στόλο των οχημάτων του, αξιοποιώντας τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις της πολιτείας και τις σημαντικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Μελλοντικά, με βάση και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και οδηγίες, η “πράσινη” ανανέωση του στόλου των οχημάτων θα είναι μονόδρομος και οι σχετικές επιδοτήσεις περιορισμένες, αφού δεν θα υπάρχουν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη