Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες προέτρεψαν το Πεκίνο να ανταποδώσει την απόφαση των Βρυξελλών να θέσουν περιορισμούς στις κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, αυξάνοντας τους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, ανέφερε την Τετάρτη η κρατικά υποστηριζόμενη εφημερίδα Global Times.

Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση την Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν επίσης Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι βιομηχανικές ομάδες πρότειναν στις αρχές να αυξήσουν τους δασμούς στα μεγάλα βενζινοκίνητα οχήματα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εμπορική πολιτική της ΕΕ γίνεται όλο και πιο προστατευτική εξαιτίας των ανησυχιών ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας που επικεντρώνεται στην παραγωγή και βασίζεται στο χρέος θα μπορούσε να δει το μπλοκ των 27 μελών να κατακλύζεται από φθηνά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς οι κινεζικές εταιρείες αναζητούν το εξωτερικό λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 12 Ιουνίου ότι θα επιβάλει από τον Ιούλιο δασμούς κατά των επιδοτήσεων ύψους έως και 38,1% στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα EV, ακολουθεί την αύξηση των δασμών των Ηνωμένων Πολιτειών στα κινεζικά αυτοκίνητα τον Μάιο και ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο της Δύσης με το Πεκίνο, ο οποίος ξεκίνησε με τους αρχικούς εισαγωγικούς δασμούς της Ουάσινγκτον το 2018.

Οι Global Times ανέφεραν για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου μήνα ότι ένα κινεζικό ερευνητικό κέντρο αυτοκινήτων που συνδέεται με την κυβέρνηση πρότεινε στην Κίνα να αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς στα μεγάλα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στο 25%, επικαλούμενη έναν εμπειρογνώμονα του κλάδου. Ο τρέχων δασμός εισαγωγής αυτοκινήτων στην Κίνα είναι 15%.

Οι κινεζικές αρχές έχουν προηγουμένως υπαινιχθεί πιθανά αντίμετρα μέσω σχολίων στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και συνεντεύξεων με παράγοντες του κλάδου.

Η ίδια εφημερίδα τον περασμένο μήνα άφησε επίσης να εννοηθεί ότι κινεζικές επιχειρήσεις σχεδίαζαν να ζητήσουν από τις αρχές να ξεκινήσουν έρευνα αντιντάμπινγκ για τα ευρωπαϊκά προϊόντα χοιρινού κρέατος, την οποία το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναλάβει. Έχει επίσης ζητήσει από το Πεκίνο να εξετάσει τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη