Τα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) είναι έτοιμα να φέρουν επανάσταση στις μεταφορές των αστικών περιοχών. Σε αντίθεση με τα ελικόπτερα, τα eVTOL είναι πολύ πιο ήσυχα χάρη στους ηλεκτρικούς κινητήρες τους και τους πολλαπλούς μικρούς έλικες που περιστρέφονται πιο αργά. Αυτή η μείωση του θορύβου τα καθιστά ιδανικά για πολυσυστημένες πόλεις. Αυτά τα νέα ηλεκτρικά αεροταξί αναμένεται επίσης να είναι πιο ασφαλή, πιο οικολογικά και φθηνότερα στη λειτουργία τους από τα παραδοσιακά ελικόπτερα, σύμφωνα με το Scientific American.

Η βασική τεχνολογία πίσω από τα eVTOL είναι η κατανεμημένη ηλεκτρική πρόωση. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί πολλαπλούς ηλεκτρικούς έλικες τοποθετημένους σε όλο το αεροσκάφος για να δημιουργήσουν ώθηση, άνωση και δυνάμεις ελέγχου. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει πιο αθόρυβη λειτουργία και βοηθά τα eVTOL να συμμορφώνονται με τους πιο αυστηρούς κανονισμούς θορύβου στις πόλεις.

Οι πιθανές εφαρμογές για τα eVTOL είναι πολλές. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σύντομες μετακινήσεις μεταξύ κέντρων πόλεων και αεροδρομίων, μεταφορά φορτίων και δεμάτων, απομακρύνσεις τραυματιών, υπηρεσίες αεροδιακομιδής και ακόμη και για προσωπική μεταφορά. Το αρχικό εύρος αυτών των ηλεκτρικών αεροταξί αναμένεται να είναι περίπου 18 έως 25 μίλια, καθιστάμενα τα ιδανικά για σύντομες πτήσεις εντός αστικού περιβάλλοντος.

Ο κλάδος των eVTOL έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με περισσότερους από δύο δεκάδες μεγάλους κατασκευαστές να εμφανίζονται την τελευταία δεκαετία. Εταιρείες όπως η Joby Aviation και η Archer πρωτοπορούν στην ανάπτυξη εμπορικά βιώσιμων eVTOL και πλησιάζουν στην πιστοποίηση από τις αρχές αεροπορίας.

Αυτή η επανάσταση στην αστική εναέρια κινητικότητα ξεκίνησε το 2016 με μια λευκή βίβλο που περιέγραψε τη σκοπιμότητα της ηλεκτροκίνητης εναέριας μεταφοράς κατ’ απαίτηση. Αυτή η δημοσίευση ώθησε τις επενδύσεις και τη συνεργασία εντός του κλάδου, φέρνοντας μαζί κατασκευαστές αεροσκαφών, αεροπορικές εταιρείες, κατασκευαστές αυτοκινήτων και πιθανούς διαχειριστές vertiports, των καθορισμένων ζωνών απογείωσης και προσγείωσης για eVTOL.

Ενώ ο κλάδος γνώρισε αρχικά μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης και δημοσιότητας, έκτοτε ωρίμασε και καθιέρωσε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Το τμήμα Uber Elevate, πρωτοπόρος στον τομέα, αντιμετώπισε προκλήσεις και τελικά εξαγοράστηκε από την Joby Aviation. Ωστόσο, η βασική τεχνολογία και το επιχειρηματικό μοντέλο για τα eVTOL παραμένουν πολλά υποσχόμενα, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο ήσυχο, πιο πράσινο και πιο αποδοτικό μέλλον των αστικών μεταφορών.

Διαβάστε ακόμη