Οι μετοχές των κινεζικών κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων σημείωσαν κυρίως άνοδο το πρωί της Πέμπτης, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε υψηλότερους δασμούς έως και 38% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα μια ημέρα νωρίτερα.

Όπως αναφέρει το CNBC, Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,23% στο άνοιγμα, κυρίως χάρη στα κέρδη των μετοχών ηλεκτρικών οχημάτων.

Η BYD, η οποία ήταν ο κορυφαίος κερδισμένος του HSI, σημείωσε άλμα 8% κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών. Η Geely σημείωσε άνοδο περίπου 4%, ενώ οι αντίστοιχες Ni και Li Aut είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν κατά 1,75% και 2,67% αντίστοιχα. Η κρατικά υποστηριζόμενη SAI σημείωσε πτώση άνω του 2%.

Ένας αναλυτής επεσήμανε ότι οι δασμοί της ΕΕ ήταν «μετριοπαθείς» σε σύγκριση με τους δασμούς των ΗΠΑ στα κινεζικά EVs.

Την Τετάρτη, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς στους κινεζικούς φορείς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με μεγάλο αποτύπωμα στην Ευρώπη. Η BYD θα υπόκειται σε πρόσθετους δασμούς 17,4%, η Geely θα λάβει επιπλέον δασμό 20%. Η SAIC θα πρέπει να καταβάλει πρόσθετους δασμούς ύψους 38,1% – τον υψηλότερο μεταξύ των τριών. Αυτό είναι επιπλέον του συνήθους δασμού 10% που ήδη επιβάλλεται στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Και οι τρεις κατασκευαστές συμμετείχαν στο δείγμα της έρευνας της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Άλλες κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες συνεργάστηκαν στην έρευνα, αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον δασμούς 21%, ενώ εκείνες που δεν συνεργάστηκαν στην έρευνα θα αντιμετωπίσουν πρόσθετους δασμούς 38,1%, ανέφερε η Επιτροπή.

Η ΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατέληξε προσωρινά στο συμπέρασμα ότι οι κινεζικοί κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων επωφελούνται από «αθέμιτες επιδοτήσεις», οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την «απειλή οικονομικής ζημίας» για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της ΕΕ.

Οι πρόσθετοι δασμοί επιβάλλονται μετά την έναρξη έρευνας από την ΕΕ τον Οκτώβριο. Οι δασμοί είναι επί του παρόντος προσωρινοί, αλλά θα εισαχθούν από τις 4 Ιουλίου σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τις κινεζικές αρχές δεν καταλήξουν σε λύση, ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Τα οριστικά μέτρα θα τεθούν εντός τεσσάρων μηνών από την επιβολή των προσωρινών δασμών, ανέφερε το μπλοκ.

Σε απάντηση στους προσωρινούς δασμούς, η Κίνα δήλωσε την Τετάρτη ότι η κίνηση αυτή είναι «κατάφωρος προστατευτισμός που θα δημιουργήσει και θα κλιμακώσει τις εμπορικές τριβές». Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι το Πεκίνο «ανησυχεί βαθιά και είναι έντονα δυσαρεστημένο» με την εξέλιξη αυτή, καθώς «διαταράσσει και στρεβλώνει» την παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρολογικού υλικού.

Διαβάστε ακόμη