Ο Joe Gebbia, διευθυντής της Tesla και συνιδρυτής της Airbnb, αποσύρθηκε από μια ειδική επιτροπή που αποφάσιζε για κρίσιμα ζητήματα του μέλλοντος της Tesla, όπως η επανένταξη στο Τέξας και το πακέτο αποζημίωσης του CEO Elon Musk. Ο λόγος αποχώρησης του Gebbia ήταν μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων λόγω της επιχείρησής του, της Samara, που κατασκευάζει προκατασκευασμένα σπίτια, και των συζητήσεων με τον Musk για την αγορά ενός, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτό το γεγονός επισημαίνει ανησυχίες σχετικά με τη εταιρική διακυβέρνηση της Tesla, ιδιαίτερα την ανεξαρτησία του διοικητικού της συμβουλίου από την επιρροή του Musk. Μια δικαστική απόφαση του Delaware επικρίθηκε το διοικητικό συμβούλιο που ενέκρινε το πακέτο αποζημίωσης του Musk, αμφισβητώντας την αμεροληψία τους. Η Tesla υποστηρίζει ότι ο Gebbia και ένας άλλος διευθυντής ήταν αρκετά ανεξάρτητοι για την ειδική επιτροπή, αλλά αυτό αμφισβητείται από ορισμένους.

Η σύσταση μιας ειδικής επιτροπής με μόνο ένα μέλος, την Kathleen Wilson-Thompson, είναι ασυνήθιστη και εγείρει νομικά ζητήματα. Ενώ τα δικαστήρια του Delaware έχουν επιτρέψει επιτροπές ενός μέλους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, απαιτούν από τον διευθυντή να είναι αποδεδειγμένα ανεξάρτητος. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η προσέγγιση είναι επικίνδυνη και θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από τους μετόχους.

Το διοικητικό συμβούλιο της Tesla αντιμετωπίζει πιέσεις να πείσει τους επενδυτές για την αντικειμενικότητά του, στο πλαίσιο αυτών των ανησυχιών για τη διακυβέρνηση. Απαιτείται η έγκριση των μετόχων για τη μετακίνηση στο Τέξας και την επαναφορά του πακέτου αποζημίωσης του Musk στην επ upcoming ετήσια συνάντηση. Οι σύμβουλοι μετόχων είναι διχασμένοι, με ορισμένους να συνιστούν κατά του πακέτου αποζημίωσης αλλά να υποστηρίζουν την επανένταξη.

Η κατάσταση υπογραμμίζει τη σημασία της ισχυρής εταιρικής διακυβέρνησης. Η Tesla πρέπει να αποδείξει ένα διοικητικό συμβούλιο που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα από την επιρροή του Musk για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των μετόχων και να αποφύγει νομικές προκλήσεις.

Διαβάστε ακόμη