Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD, ο σημερινός παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, αναστατώνει την ευρωπαϊκή αγορά με το προσιτό Seagull hatchback. Αυτό το πλούσιο σε χαρακτηριστικά αυτοκίνητο έχει τιμή που υποτιμά τις καθιερωμένες ευρωπαϊκές μάρκες, εγείροντας ανησυχίες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της ηπείρου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η τιμή του Seagull αναμένεται να είναι κάτω από 20.000 ευρώ (21.500 δολάρια) στην Ευρώπη, σημαντικά φθηνότερα από παρόμοια ηλεκτρικά οχήματα που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές. Η BYD σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσια στην Ευρώπη για να αποφύγει τους υψηλούς δασμούς και είναι πεπεισμένη ότι η ποιότητα και η τεχνολογία του Seagull θα είναι ελκυστικές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Η επιτυχία του αυτοκινήτου στο Μεξικό, που κυκλοφορεί εκεί ως Dolphin Mini, αποτελεί θετικό δείκτη για τη BYD.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αισθάνονται την πίεση. Φοβούνται ότι θα χάσουν μερίδιο αγοράς από τα φθηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει υψηλούς δασμούς στα κινεζικά EVs, η Ευρώπη διστάζει λόγω των πιθανών αντιποίνων από την Κίνα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι δασμοί δεν είναι η λύση και ότι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να επικεντρωθούν στην καινοτομία και τη μείωση του κόστους για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά EV. Κινεζικές εταιρείες όπως η BYD προσφέρουν ισχυρές προκλήσεις στις καθιερωμένες ευρωπαϊκές και αμερικανικές μάρκες, αναγκάζοντάς τες να προσαρμοστούν και να καινοτομήσουν στον αγώνα για να κερδίσουν τους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη