Η επιβράδυνση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων (EV) αποτελεί μείζονα ανησυχία για τις τράπεζες που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων από τα δάνεια και τις επενδύσεις τους. Οι τράπεζες αυτές υπολόγιζαν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποτελούσαν σημαντικό μοχλό για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά οι πρόσφατες ανακοινώσεις των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εταιρείες αυτοκινήτων όπως η Ford, η Mercedes-Benz και η Volkswagen αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η αργή οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση των τιμών των ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτοί οι παράγοντες περιορίζουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα EV και αναγκάζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να καθυστερήσουν νέα μοντέλα EV και να μειώσουν τις τιμές.

Παρά την επιβράδυνση, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η τάση των EV εξακολουθεί να είναι ασταμάτητη μεσοπρόθεσμα. Επισημαίνουν το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς των αυτοκινητοβιομηχανιών που κατασκευάζουν μόνο EV και τη συνεχιζόμενη μείωση του κόστους των μπαταριών ως λόγους αισιοδοξίας.

Η επιβράδυνση αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τις τράπεζες, επειδή πρέπει να αποανθρακώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους για να επιτύχουν τους δικούς τους κλιματικούς στόχους. Πολλές τράπεζες συγκαταλέγουν τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών τους, οπότε μια επιβράδυνση των EV θα μπορούσε να τις δυσκολέψει στην επίτευξη των στόχων τους.

Προκειμένου να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους, οι τράπεζες θα πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τις καθιερωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες και να εστιάσουν στις αγορές EV εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ, ιδίως στην Κίνα. Η Κίνα είναι σημαντικός παίκτης στην αγορά EV και οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις κινεζικές εταιρείες κατά την ανάπτυξη των στρατηγικών τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Η επιβράδυνση των EV είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε πολιτικές παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μείνουν πίσω στην κούρσα των EV. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις τράπεζες που είναι σε καλή θέση να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Διαβάστε ακόμη