Η Hyundai αλλάζει στρατηγική όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) στις ΗΠΑ. Λόγω της επιβράδυνσης στη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, η Hyundai σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή υβριδικών οχημάτων στο νέο εργοστάσιό της στη Georgia. Αρχικά, το εργοστάσιο αυτό προοριζόταν να παράγει αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα, ωστόσο λόγω των χαμηλότερων από τις αναμενόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, η Hyundai αλλάζει πορεία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτή η απόφαση έρχεται εν μέσω μιας γενικότερης επιβράδυνσης στη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα. Πολλές άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Volkswagen, Mercedes-Benz και Tesla, ανέφεραν επίσης χαμηλότερες πωλήσεις πρόσφατα. Αυτή η αδυναμία είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ευρώπη, όπου τα αυξανόμενα επιτόκια, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η λήξη των επιδοτήσεων για τα ηλεκτρικά οχήματα μειώνουν τον ενθουσιασμό των καταναλωτών.

Τα δεδομένα της Hyundai αντικατοπτρίζουν αυτήν την τάση. Ενώ οι πωλήσεις υβριδικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με πέρυσι το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων αντιπροσώπευαν μόνο το 4,5% των συνολικών αποστολών, μειωμένες από το 6,5% πριν από ένα χρόνο. Αυτό επισημαίνει την τρέχουσα κερδοφορία των υβριδικών οχημάτων για τη Hyundai, με περιθώριο κέρδους περίπου 9%.

Ωστόσο, παρά την τρέχουσα εστίαση στα υβριδικά οχήματα, η Hyundai σχεδιάζει ακόμα να επενδύσει περισσότερο σε κίνητρα για ηλεκτρικά οχήματα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του κλάδου, προκειμένου να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της μακροπρόθεσμα. Οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων της Hyundai παρουσίασαν μικρή μείωση το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο η εταιρεία βλέπει δυναμική στα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα SUV και τα πολυτελή οχήματα.

Από οικονομική άποψη, η Hyundai είχε καλή απόδοση το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για τα λειτουργικά κέρδη. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε κέρδη από την αποδυνάμωση του κορεατικού νομίσματος. Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να εφαρμόσει ένα Πρόγραμμα Αύξησης Αξίας για να ενισχύσει την αποτίμηση των μετοχών της και τις αποδόσεις των μετόχων της, με λεπτομέρειες να ανακοινωθούν μετά την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου.