Στην παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού», που αφορά στη δημιουργία ενός βασικού δικτύου δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα, προχώρησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου, από 31 Δεκεμβρίου 2023 που ήταν προηγουμένως. Η παράταση της προθεσμίας είχε προαναγγελθεί στην έκθεση του συμβούλου του υπουργείου Υποδομών για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το εν λόγω έργο δεν έχει πετύχει τους στόχους πληρωμής για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2020 που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του 5ου αιτήματος πληρωμής της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο έργο έχουν υποβληθεί αιτήσεις για μόλις 456 σημεία φόρτιση, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 19.799 KW, έναντι στόχου για τουλάχιστον 4.500 σημεία φόρτισης, ισχύος 300.000 KW. Στην έκθεση του συμβούλου σημειώνεται ότι για την επίτευξη του στόχου προγραμματίζεται να δοθεί παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας αιτήσεων έως τις 31 Μαΐου, όπως και τελικά έγινε.
Άλλες σημαντικές αλλαγές που φέρνει η ΚΥΑ είναι η κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης Ε9 στο φάκελο των δικαιολογητικών, καθώς και η αύξηση του μέγιστου αριθμού των αιτήσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα για τους δικαιούχους της Κατηγορίας Β σε 10 από 6 προηγουμένως. Στην Κατηγορία Β είναι τα έργα για σταθμούς φόρτισης που εγκαθίστανται, μεταξύ άλλων, επί των αξόνων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών σε πρατήρια καυσίμων, σταθμούς αυτοκινήτων (πάρκινγκ), μαρίνες και χώρους στάθμευσης κτιρίων με δημόσια πρόσβαση.
Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ. Οι ενισχύσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
- Στην Κατηγορία Α με βάση τον πληθυσμό του Δήμου. Τα ανώτατα ποσοστά ενισχύσεων είναι έως 50% για Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, έως 60% για Δήμους από 30.000 έως 100.000 κατοίκους και έως 70% για Δήμους κάτω των 30.000 κατοίκων.
- Στην Κατηγορία Β με βάση το μέγεθος της επιχείρησης και ανά Περιφερειακή Ενότητα.Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 20% έως 65%.
Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι εμπορικές εταιρείες, ατομικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, αστικοί συνεταιρισμοί, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις και κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
Επίσης, δικαιούχοι είναι δημόσιες, δημοτικές επιχειρήσεις και οι θυγατρικές τους, εφόσον δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών και δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων. Οι ΟΤΑ Α’ ή Β’ βαθμού δεν αποτελούν δικαιούχους της δράσης.