Η Renault SA δήλωσε ότι θα κατασκευάσει ηλεκτρικά φορτηγά στο εργοτάξιο Sandouville στη βόρεια Γαλλία, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Flexis SAS, με στόχο να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές όπως η Stellantis NV, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία θα προσλάβει 550 μόνιμους και ορισμένου χρόνου υπαλλήλους τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο εργοστάσιο, το οποίο απασχολεί σήμερα περίπου 1.850 άτομα, και θα επενδύσει επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ (324 εκατομμύρια δολάρια), ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου της Renault, Λούκα ντε Μέο, να ενισχύσει την τοπική παραγωγή σε μια περίοδο μετασχηματισμού για την αυτοκινητοβιομηχανία. Η Renault παρουσίασε τον περασμένο μήνα το νέο της ηλεκτρικό μοντέλο R5, με τιμή εκκίνησης περίπου 25.000 ευρώ, το οποίο επίσης θα κατασκευάζεται στη Γαλλία.

Τα νέα μοντέλα φορτηγών με μπαταρία θα προστεθούν στη γκάμα ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων της Renault, η οποία περιλαμβάνει το Kangoo.

Η Renault και η Volvo AB, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία φορτηγών στον κόσμο, ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο ότι θα επενδύσουν η καθεμία 300 εκατομμύρια ευρώ στην κοινοπραξία Flexis μέσα στα επόμενα τρία χρόνια για την κατασκευή μιας σειράς φορτηγών και την παροχή σχετικών υπηρεσιών. Η γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία CMA CGM SA σχεδιάζει μια στρατηγική επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2026.

Οι εγχώριες προσπάθειες της Renault για EV, που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έρχονται σε αντίθεση με τους αγώνες της Stellantis στην Ιταλία, όπου ένα τοπικό συνδικάτο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα περικόψει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας εν μέσω εντάσεων με την ιταλική κυβέρνηση σχετικά με την παραγωγή αυτοκινήτων.

Ο ντε Μέο, και ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo, Μάρτιν Λούντστεντ και ο διευθύνων σύμβουλος της CMA CGM, Ροντόλφ Σααντέ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για το έργο Flexis στις 3 Απριλίου στη Boulogne-Billancourt, έξω από το Παρίσι.