Η βρετανική Rolls-Royce, η αυτοκινητοβιομηχανία που πέρα από ηλεκτρικά οχήματα αναπτύσει κινητήρες υδρογόνου για αεροσκάφη, δήλωσε ότι τα κέρδη της θα μπορούσαν φέτος να αυξηθούν έως και 25%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, αφού κατέρριψε τους στόχους της, υπερδιπλασιάζοντας τα κέρδη της πέρυσι, καθώς οι κινητήρες της πετούσαν περισσότερο και οι παραγγελίες για την άμυνα και την ενέργεια αυξάνονταν, σύμφωνα με το Reuters.

Οι μετοχές της Rolls-Royce σημείωσαν άνοδο 9% στις 359 πένες στις πρώτες συναλλαγές, φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα που είχαν σημειωθεί για τελευταία φορά το 2018.

Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Tufan Erginbilgic, το πρώην στέλεχος της BP που ανέλαβε πριν από ένα χρόνο, η μετοχή της Rolls έχει εκτιναχθεί πάνω από 200%, καθώς το σχέδιο μετασχηματισμού του για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της τιμολόγησης για την επίτευξη υψηλότερων περιθωρίων κέρδους έχει σημειώσει πρόοδο.

«Δημιουργούμε δυναμική και ένα ιστορικό σημαντικών αποτελεσμάτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφώνημα την Πέμπτη.

Πέρυσι τα υποκείμενα λειτουργικά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 1,6 δισεκατομμύρια λίρες (2 δισεκατομμύρια δολάρια), πολύ πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 1,4 δισεκατομμύρια λίρες και τις δικές της οδηγίες για 1,2-1,4 δισεκατομμύρια λίρες, και σε σύγκριση με τα 652 εκατομμύρια λίρες που έκανε το 2022.

Ο αναλυτής της Bernstein, George Zhao, χαρακτήρισε το 2023 «ιστορική χρονιά» για τη Rolls-Royce.

«Ο βασικός οδηγός της μετοχής είναι όλα σχετικά με την επίτευξη προόδου προς τους στόχους του 2027», είπε. «Ο οδηγός ήταν καλύτερος από το αναμενόμενο σε όλες τις βασικές μετρήσεις».

Για το 2024, η Rolls προέβλεψε ότι τα υποκείμενα λειτουργικά κέρδη θα διαμορφωθούν μεταξύ 1,7 και 2 δισεκατομμυρίων λιρών, πάνω από τη συναίνεση που προέβλεπε ότι θα διαμορφωθούν στα 1,695 δισεκατομμύρια λίρες.

Η Rolls, η οποία τροφοδοτεί πλοία και υποβρύχια και κατασκευάζει συστήματα παραγωγής ενέργειας, έχει επωφεληθεί από την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής ζήτησης μετά την πανδημία, πράγμα που σημαίνει ότι τα αεροσκάφη που κινούνται με τους κινητήρες της πετούν περισσότερο.
Οι εγκαταστάσεις στην πολιτεία της Ουάσινγκτον όπου η

Η εταιρεία, η οποία ανταγωνίζεται την αμερικανική κατασκευάστρια κινητήρων GE είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής της Airbus στα αεροσκάφη ευρείας ατράκτου και κατασκευάζει επίσης κινητήρες για τα αεροσκάφη 787 της Boeing.

Ο Erginbilgic δήλωσε ότι η Rolls δαπανά 1 δισεκατομμύριο λίρες για τη βελτίωση αυτών των κινητήρων.

Τα κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούνται από συστήματα της Rolls είναι ένας άλλος τομέας ανάπτυξης για την εταιρεία, ενώ η αύξηση των αμυντικών δαπανών από τις κυβερνήσεις λόγω της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων βοήθησε επίσης στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων της.