Πόσο απέχει το όνειρο της ασύρματης φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων; Στο μέλλον τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να μην χρειάζονται πια καθόλου πρίζα. Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν αφιερώσει χρόνια στην προσπάθεια να καταστήσουν την ασύρματη φόρτιση κυρίαρχη λύση και καθώς η υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται, το στοίχημα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg εξακολουθούν να υφίστανται εμπόδια, με σημαντικότερα την αργή ταχύτητα φόρτισης, το υψηλό κόστος της εν λόγω επένδυσης και το «μουδιασμένο» ενδιαφέρον της αγοράς. Και ενώ η φόρτιση χωρίς καλώδιο ακούγεται υπέροχη θεωρητικά, η τεχνολογία αντιμετωπίζει το ίδιο παράδοξο που επηρεάζει την ανάπτυξη των δημόσιων πριζών: η αυξημένη ζήτηση από τους καταναλωτές θα μπορούσε να ωθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων να υιοθετήσουν την ασύρματη φόρτιση, αλλά η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα περιορίζεται εν μέρει από το άγχος για το κατά πόσον και σε τι βαθμό είναι διαθέσιμα τα σημεία δημόσιας φόρτισης.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων διστάζουν να τοποθετήσουν την εν λόγω τεχνολογία της ασύρματης φόρτισης, αφού δεν υπάρχουν τέτοιο σταθμοί φόρτισης για να την καταστήσουν ελκυστικό όφελος για τους αγοραστές. Την ίδια ώρα, η ταχύτητα είναι ένα ακόμα ζήτημα. Οι περισσότεροι ασύρματοι φορτιστές είναι στο ίδιο επίπεδο με έναν φορτιστή επιπέδου 2 (το είδος που θα χρησιμοποιούσατε στο σπίτι) και όχι με τους γρήγορους φορτιστές DC που διατίθενται σε πολλούς δημόσιους σταθμούς. Επί της ουσίας, οι ταχύτητες φόρτισης πρέπει να αυξηθούν για να ανταγωνιστούν τους τρέχοντες φορτιστές, το κόστος ανά όχημα και σταθμό φόρτισης πρέπει να μειωθεί για να γίνει πιο ελκυστικό και χρειάζονται περισσότεροι σταθμοί φόρτισης για να γίνει βιώσιμη επιλογή για τους οδηγούς.

Αυτά τα εμπόδια σημαίνουν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η ασύρματη φόρτιση EV υπάρχει κυρίως με τη μορφή πιλοτικών έργων. Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα και τη Νότια Κορέα δοκιμάζουν την τεχνολογία σε νέα επιβατικά αυτοκίνητα, αλλά πολλές δοκιμές ασύρματης φόρτισης απευθύνονται σε επαγγελματικά οχήματα, τα οποία τείνουν να έχουν συνεπείς διαδρομές και την πολυτέλεια της ενεργοποίησης κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σταθερούς χώρους στάθμευσης.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι μελλοντικές εξελίξεις στην τεχνολογία των αυτοκινήτων – ειδικά στην αυτόνομη οδήγηση – θα μπορούσαν να ενισχύσουν το επιχείρημα για ασύρματη φόρτιση.