Η Ισπανία και η Πορτογαλία επέστρεψαν σε μια υποτυπώδη κανονικότητα νωρίς σήμερα, Τρίτη, 29 Απριλίου ενώ πολλά ερωτήματα παρέμεναν σχετικά με το τι προκάλεσε ένα από τα χειρότερα μπλακάουτ των τελευταίων ετών στην Ευρώπη σε ολόκληρη την Ιβηρική χερσόνησο την προηγούμενη ημέρα.
Οι ισπανικές παροχές ηλεκτρικού ρεύματος είχαν επανέλθει σχεδόν στο 100% της δυναμικότητάς τους γύρω στις 7 π.μ. στη Μαδρίτη και τα αστικά τρένα επέστρεφαν σιγά σιγά σε κανονικά δρομολόγια, σύμφωνα με τους φορείς εκμετάλλευσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πρόκειται να πραγματοποιήσει εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργότερα την Τρίτη, ενώ ο βασιλιάς Φελίπε θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της χώρας.
Σε ομιλία του αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει τίποτα, αφού το έθνος έμεινε εμβρόντητο από την ξαφνική διακοπή, η οποία προκάλεσε μαζική διακοπή στις δημόσιες συγκοινωνίες, τις τηλεφωνικές υπηρεσίες και τα αεροδρόμια.
Περίπου 15 γιγαβάτ ισχύος είχαν εξαφανιστεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για πέντε δευτερόλεπτα ακριβώς πριν από το μπλακάουτ γύρω στις 12:35 μ.μ., δήλωσε ο Σάντσεζ – που αντιστοιχεί περίπου στο 60% της εθνικής ζήτησης.
Οι σιδηρόδρομοι ήταν από τους πλέον πληγέντες τη Δευτέρα στην Ισπανία, με το προσωπικό της κρατικής ασφάλειας να αναπτύσσεται για να βοηθήσει περίπου 35.000 επιβάτες που είχαν παγιδευτεί σε περισσότερα από 100 τρένα, δήλωσε ο Σάντσεθ.
Η Red Electrica, ο υποστηριζόμενος από την κυβέρνηση διαχειριστής των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ότι το μπλακάουτ προκλήθηκε πιθανότατα από μια σπάνια ανισορροπία στις συχνότητες ισχύος. Το ηλεκτρικό δίκτυο της Ισπανίας είναι συνήθως εύρωστο και οι διακοπές ρεύματος είναι σπάνιες.
Στο κέντρο της Μαδρίτης, η οδική κυκλοφορία διεξαγόταν και πάλι κανονικά νωρίς το πρωί της Τρίτης, με τα φανάρια να λειτουργούν και τους εργαζόμενους να κατευθύνονται προς τη δουλειά τους. Το βράδυ της Δευτέρας, οι δρόμοι είχαν γεμίσει με κόσμο μετά τις διακοπές των τρένων και του μετρό.
Μια κατάρρευση αυτής της κλίμακας είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη στην Ευρώπη και εκθέτει την ευπάθεια του δικτύου ηλεκτροδότησης σε μια εποχή που η εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται, οι οποίες είναι πιο ασταθείς από τις παραδοσιακές πηγές.
Η Ισπανία, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, ενδέχεται να αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με την απόφασή της να παροπλίσει τα πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία επί του παρόντος συνεισφέρουν το 20% του ενεργειακού της μείγματος. Η χώρα πρόκειται επίσης να κλείσει φέτος την τελευταία θερμοηλεκτρική μονάδα που τροφοδοτείται με άνθρακα υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την υποστήριξη μονάδων φυσικού αερίου.
Η τεράστια διακοπή της Δευτέρας θυμίζει ένα τεράστιο μπλακάουτ που σάρωσε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τον Ιούλιο του 2021, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ώρες. Οι αρχές ανέφεραν τότε ως πιθανές αιτίες έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων ακραίων καιρικών συνθηκών και τεχνικών βλαβών.
Διαβάστε ακόμη