Η πολωνική κρατική εταιρεία Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ) και το κοινοπρακτικό σχήμα των αμερικανικών εταιρειών Westinghouse και Bechtel υπέγραψαν τη συμφωνία ανάπτυξης μηχανικής (EDA), που διασφαλίζει τη συνέχεια της ανάπτυξης του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στην Πολωνία.

Όπως αναφέρει το ceenergy news, στην τελετή υπογραφής συμμετείχαν επίσης ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Chris Wright, οι οποίοι συζήτησαν και άλλα ενεργειακά θέματα.

«Η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα αποτελεί πλατφόρμα για περαιτέρω συνεργασία και παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού», δήλωσε ο Piotr Piela, προσωρινός πρόεδρος της PEJ. «Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί με τους Αμερικανούς εταίρους μας, προχωράμε σταθερά προς την τελική συμφωνία για την κατασκευή του εργοστασίου.»

Προχωράει ο πυρηνικός σταθμός στην Πολωνία

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας EDA επιτρέπει τη συνέχιση των μηχανολογικών εργασιών για το έργο του πυρηνικού σταθμού στην Πολωνία και τη μετάβασή του στις επόμενες φάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για το συμβόλαιο προμήθειας και κατασκευής (EPC). Η συμφωνία επιτρέπει την πρόοδο στο τεχνικό σχέδιο του σταθμού, τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα αδειοδότησης και αδειών, καθώς και την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πέρυσι, η πολωνική κυβέρνηση διέθεσε 60 δισεκατομμύρια ζλότι (14 δισεκατομμύρια ευρώ) για τη χρηματοδότηση του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας. Η Πολωνία τα τελευταία χρόνια προωθεί ενεργά την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας ως βασικό πυλώνα της ενεργειακής της μετάβασης και της μείωσης της εξάρτησής της από τον άνθρακα, από τον οποίο σήμερα καλύπτεται μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών. Με στόχο τη διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές κλιματικές δεσμεύσεις, η Πολωνία σχεδιάζει την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, με τεχνολογία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σημαντικές επενδύσεις. Η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας θεωρείται κρίσιμη για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας και την ενίσχυση της οικονομικής της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη