Πυρά προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξαπέλυσε ο ΥΠΕΞ του Ιράν, κατηγορώντας τον ότι «υπαγορεύει» την αμερικανική πολιτική στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Αυτό που είναι σοκαριστικό, ωστόσο, είναι το θράσος με το οποίο ο Νετανιάχου υπαγορεύει πλέον στον (Αμερικανό) πρόεδρο (Ντόναλντ) Τραμπ τι μπορεί ή τι δεν μπορεί να κάνει στη διπλωματία του με το Ιράν», έγραψε ο Αμπάς Αραγτσί στον λογαριασμό του στο X.
Ο Νετανιάχου κάλεσε χθες, Κυριακή, σε επίτευξη συμφωνίας με την Τεχεράνη η οποία θα «εξαλείφει την ικανότητα» του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο και δεν θα του επιτρέπει να αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους.
Το Ιράν και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν προχθές, Σάββατο, έναν τρίτο κύκλο διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του Ομάν.
Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις συζητήσεις «θετικές και εποικοδομητικές», ενώ ο Αραγτσί δήλωσε πως οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφωνίες τους πριν από την επόμενη συνάντησή τους.
«Η φαντασιοπληξία του Ισραήλ ότι μπορεί να υπαγορεύει τι μπορεί ή τι δεν μπορεί να κάνει το Ιράν είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα που δεν αξίζει καν απάντηση», πρόσθεσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.
Είπε πως η χώρα του μπορεί να αποτρέψει «κάθε απόπειρα κακόβουλων εξωτερικών παραγόντων να υπονομεύσουν την εξωτερική πολιτική του ή να του υπαγορεύσουν κατευθυντήριες γραμμές».
«Δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί ομόλογοί μας θα επιδείξουν την ίδια στιβαρότητα», πρόσθεσε.
Μια συμφωνία με το Ιράν είχε επιτευχθεί το 2015, αλλά ακυρώθηκε μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν το 2018 στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ.
Αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ καλεί το Ιράν να διαπραγματευθεί ένα νέο κείμενο, αλλά απειλεί να βομβαρδίσει τη χώρα, αν η διπλωματία αποτύχει.
Το Ιράν απώθησε μεγάλη κυβερνοεπίθεση ενώ συνεχίζεται η πυρκαγιά στο μεγαλύτερο λιμάνι
Το Ιράν απώθησε χθες, Κυριακή, μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση στις υποδομές της, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εταιρείας Υποδομής Επικοινωνιών, μια ημέρα μετά την ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε ζημιές στο μεγαλύτερο ιρανικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων και μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζεται σήμερα, καθώς και έπειτα από άλλον ένα γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Μία από τις πιο εκτεταμένες και περίπλοκες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της υποδομής της χώρας εντοπίσθηκε και ελήφθησαν μέτρα για να εμποδισθεί», δήλωσε σήμερα ο Μπεχζάντ Ακμπαρί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον ολοκλήρωσαν το Σάββατο στο Ομάν ένα τρίτο γύρο πυρηνικών συνομιλιών, την ίδια ημέρα που το μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράν, το Μπαντάρ Αμπάς, συγκλονίσθηκε από μια ισχυρή έκρηξη, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα.
Χημικά στο λιμάνι πιστεύεται πως τροφοδότησαν την έκρηξη, όμως η ακριβής αιτία της δεν είναι σαφής και το ιρανικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης ότι η έκρηξη μπορεί να συνδέεται με λάθος χειρισμό στερεών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για πυραύλους.
Πυροσβέστες επιχειρούν σήμερα για να κατασβέσουν πλήρως την τεράστια πυρκαγιά που προκλήθηκε από την έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 1.000 είναι οι τραυματίες.
Πυκνός καπνός συνεχίζει να υψώνεται πάνω από τα κοντέινερ στο λιμάνι, σύμφωνα με τις εικόνες της κρατικής τηλεόρασης που μεταδόθηκαν απ’ ευθείας σήμερα το πρωί.
Αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, «θα μπούμε στη φάση του καθαρισμού της εγκατάστασης και της εκτίμησης των ζημιών», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Η έκρηξη, η οποία ακούσθηκε σε περίμετρο δεκάδων χιλιομέτρων, σημειώθηκε γύρω στο μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) σε αποβάθρα του λιμανιού Σαχίντ Ρατζάι, απ’ όπου περνάει το 85% των εμπορευμάτων στο Ιράν.
Αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι βρίσκεται κοντά στο μεγάλο λιμενικό συγκρότημα του Μπαντάρ Αμπάς, στο στενό του Χορμούζ, απ’ όπου περνάει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, περίπου 1.000 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.
Το Ιράν έχει κατά το παρελθόν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η πυρηνική υποδομή του Ιράν θα πρέπει να διαλυθεί εντελώς – και όχι απλώς να περιορισθεί ώστε να εμποδισθεί η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Διαβάστε ακόμη
- Κρίσιμες πρώτες ύλες: Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στον μεταλλευτικό κώδικα
- Ρεύμα: Κολλημένη για πέντε ώρες στο μηδέν η χονδρική τιμή τη Δευτέρα
- “Αγκάθι” οι πληρωμές του Εξοικονομώ 2021