Στο μέλλον, η συνεργασία μεταξύ Ουγγαρίας και ΗΠΑ θα επικεντρωθεί σε οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα, βασιζόμενη στις καλές πολιτικές σχέσεις, δήλωσε την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον ο Λεβέντε Μάτγιαρ, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου, μετά από συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Λαντάου. «Συμφωνήσαμε ότι αντί για ιδεολογική και πολιτική συνεργασία, τα επόμενα χρόνια θα εστιάσουμε στην οικονομία και τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Μάτγιαρ, τονίζοντας ότι η νέα αυτή βάση συνεργασίας μπορεί να αποφέρει απτά αποτελέσματα στον ενεργειακό τομέα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει το ceenergy news.
Στις συνομιλίες των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών περιλαμβανόταν και η προετοιμασία της επικείμενης συνάντησης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Μάτγιαρ, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί την Ουγγαρία βασικό εταίρο στην Ευρώπη.
Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ουγγαρίας και ΗΠΑ
Η μετατόπιση της συνεργασίας Ουγγαρίας-ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της οικονομίας και των επιχειρήσεων σηματοδοτεί μια νέα, πιο πραγματιστική φάση στις διμερείς τους σχέσεις. Αντί για ιδεολογικές ή πολιτικές διαφωνίες, οι δύο πλευρές επιλέγουν να επικεντρωθούν σε τομείς με άμεσο και μετρήσιμο όφελος, όπως η ενέργεια, οι επενδύσεις και το εμπόριο. Αυτή η αλλαγή προσέγγισης μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην κεντρική Ευρώπη, μέσω εξαγωγών LNG ή άλλων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.
Παράλληλα, η αναφορά σε επικείμενη συνάντηση υψηλού πολιτικού επιπέδου ενισχύει το σήμα ότι η Ουάσινγκτον βλέπει την Ουγγαρία όχι απλώς ως μέλος της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ, αλλά ως έναν ευρωπαϊκό κόμβο με γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία. Ειδικά σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στην περιοχή και ρευστών ισορροπιών στον άξονα Δύσης–Ρωσίας, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων μπορεί να δώσει στην Ουγγαρία πρόσθετη βαρύτητα, ενώ προσφέρει στις ΗΠΑ έναν αξιόπιστο συνομιλητή στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη