Η Ολλανδία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα διαθέσει 639 εκατομμύρια ευρώ (726 εκατ. δολάρια) για την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στη χώρα, μετά την απόσυρση μέρους των προγραμματισμένων επενδύσεων από τις εταιρείες TotalEnergies και Shell. Όπως αναφέρει το Reuters, οι δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί επέλεξαν να μην επενδύσουν πλέον στις υποδομές αγωγών που είναι απαραίτητες για τη σύνδεση των βιομηχανιών με τα υπόγεια αποθηκευτικά πεδία, σε εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το έργο ζωντανό και να παραμείνει εντός στόχων για το κλίμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει ώστε να μειώσει τον κίνδυνο για τους δύο εναπομείναντες επενδυτές: την κρατική ενεργειακή εταιρεία EBN και τον διαχειριστή του ολλανδικού δικτύου φυσικού αερίου Gasunie. «Αυτό αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος του ρίσκου από το έργο», δήλωσε η υπουργός Κλίματος, Σόφι Χέρμανς. Η Shell και η Total σκοπεύουν να παραμείνουν στο έργο, εστιάζοντας στην ανάπτυξη των αποθηκευτικών χώρων και την παροχή υπηρεσιών αποθήκευσης και μεταφοράς CO₂ σε βιομηχανικούς πελάτες, σύμφωνα με την Gasunie.

Η απόφασή τους να αλλάξουν πορεία έρχεται σε μια περίοδο όπου πολλοί ευρωπαίοι ενεργειακοί όμιλοι χαλαρώνουν τους κλιματικούς τους στόχους και περιορίζουν τα σχέδια για ΑΠΕ, σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί απέναντι στους Αμερικανούς αντιπάλους τους, που παραμένουν προσηλωμένοι στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο Aramis αναμένεται το 2026. Η εγκατάσταση θα έχει ετήσια δυναμικότητα 22 εκατομμυρίων τόνων CO₂ και προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2030.

Η σημασία του έργου για την Ολλανδία

Το έργο αναμένεται να βοηθήσει την Ολλανδία να πετύχει τον στόχο της για μείωση εκπομπών CO₂ κατά 55% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Το 2023, οι εκπομπές ήταν μειωμένες κατά 37% σε σχέση με το 1990, αλλά ο κύριος σύμβουλος της κυβέρνησης για το κλίμα έχει προειδοποιήσει ότι με τις σημερινές πολιτικές, ο στόχος του 2030 είναι ανέφικτος. Στο πλαίσιο μιας επιπλέον προσπάθειας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα διαθέσει 8 δισ. ευρώ το 2025 σε επιδοτήσεις για έργα βιώσιμης ενέργειας, ενώ θα εισάγει και νέες επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα. Οι βιομηχανίες, παράλληλα, θα αποζημιώνονται για τις σχετικά υψηλές τιμές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη