Η Ισπανία προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει τους φιλόδοξους στόχους της για τη μείωση του μεθανίου στον τομέα της ενέργειας, καθώς επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας, Sara Aagesen, τόνισε τη σημασία του περιορισμού των εκπομπών μεθανίου και της τήρησης των κανονισμών της ΕΕ, οι οποίοι απαιτούν από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου να αναφέρουν τις εκπομπές μεθανίου από φέτος, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Μέχρι το 2027, νέες συμβάσεις φυσικού αερίου θα επιτρέπονται μόνο εάν τα πρότυπα τους ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων.

Παρόλα αυτά, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει τη μείωση των τεχνικών επιβαρύνσεων για να διευκολυνθούν οι αγορές LNG από χώρες εκτός ΕΕ, καθώς η Ευρώπη στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα. Η Ισπανία έχει τη δυνατότητα να εισάγει LNG από διάφορες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μέσης Ανατολής και άλλων, λόγω της εκτεταμένης υποδομής επαναεριοποίησης. Η Ισπανία εισάγει επί του παρόντος το 13% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, δεύτερο μετά την Αλγερία και τις ΗΠΑ, αλλά στοχεύει να μειώσει αυτή την εξάρτηση.

Η Aagesen τόνισε ότι η Ισπανία δεν θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ για υγροποιημένο φυσικό αέριο και ότι η διαφοροποίηση είναι ζωτικής σημασίας. Η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων, με τον οδικό χάρτη να αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 6 Μαΐου 2025. Ενώ η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει κάποια ευελιξία στους κανονισμούς για το μεθάνιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των κυβερνήσεων και των εταιρειών, η Aagesen δήλωσε ότι πρέπει να διατηρηθεί ο θεμελιώδης στόχος της μείωσης των εκπομπών μεθανίου.

Η θέση της Ισπανίας είναι να εξισορροπήσει την ενεργειακή διαφοροποίηση με τους περιβαλλοντικούς στόχους. Η χώρα διαθέτει επτά τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίοι της επιτρέπουν να μεγιστοποιεί την ικανότητά της να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο από διάφορες πηγές. Η Aagesen τόνισε επίσης τη σημασία μιας ενιαίας προσέγγισης της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι μονομερείς ενέργειες μεμονωμένων χωρών θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους ευρύτερους ευρωπαϊκούς στόχους για την ενεργειακή ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη