Για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας απαιτείται συνεργασία, καθώς «η ενεργειακή ασφάλεια επιτυγχάνεται καλύτερα από κοινού», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος σε ανάρτησή του στο LinkedIn με αφορμή τη Σύνοδο για την ενεργειακή ασφάλεια που διεξάγεται από χθες στο Λονδίνο. Ωστόσο, η επίτευξη αυτής της συνεργασίας μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι, με βάση τα όσα ακούστηκαν την πρώτη από τις δύο ημέρες της Συνόδου. Κατά τη διάρκεια των χθεσινών ομιλιών, ακούστηκαν αντίθετες μεταξύ τους απόψεις. Από τη μία, ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Μαρκ Φερασί δήλωσε πως «όσο εξαρτόμαστε μαζικά από τα ορυκτά καύσιμα, δεν θα υπάρξει ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε πως «πρέπει να επιταχύνουμε την απεξάρτηση από τις εισαγόμενες μορφές ενέργειας, κάτι που σημαίνει απανθρακοποίηση». Από την άλλη, ο Τόμι Τζόις, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΝ των ΗΠΑ, τόνισε πως οι πολιτικές μηδενικών εκπομπών ρισκάρουν να «θέσουν τους αφηρημένους στόχους εκπομπών και τα συμφέροντα των αντιπάλων μας πάνω από την ασφάλεια των λαών μας».
Σύμφωνα με το Politico, ο Τζόις επισήμανε πως «όταν και όπου η ενέργεια είναι σπάνια ή περιορισμένη, οι άνθρωποι υποφέρουν. Δυστυχώς, η προηγούμενη [αμερικανική] κυβέρνηση επικεντρώθηκε στην κλιματική πολιτική, οδηγώντας σε αυτήν την έλλειψη». «Αυτές οι πολιτικές έχουν υιοθετηθεί από πολλούς, όχι μόνο από τις ΗΠΑ, και βλάπτουν ανθρώπινες ζωές», συμπλήρωσε. Εξέφρασε, δε, ανησυχίες για την εξάρτηση των αλυσίδων εφοδιασμού καθαρής ενέργειας από την Κίνα, μια άποψη που εξέφρασε και ο Μαρκ Φερασί. Υπενθυμίζεται πως η Κίνα δεν συμμετέχει στη Σύνοδο για την ενεργειακή ασφάλεια, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα, Παρασκευή 25 Απριλίου.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ, κάνοντας σαφή υπαινιγμό για την εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία, δήλωσε πως «όσο η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιείται ως όπλο εναντίον μας, οι χώρες μας και οι πολίτες μας παραμένουν ευάλωτοι και εκτεθειμένοι», ενώ πρόσθεσε πως «είμαστε αποδέκτες τιμών και όχι διαμορφωτές τους στις διεθνείς αγορές ορυκτών καυσίμων, γι’ αυτό το όραμά μας για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα ξεπερνά κατά πολύ την κλιματική επιταγή».
Η Βρετανία έκανε έκκληση στα υπόλοιπα κράτη για στενότερη διεθνή συνεργασία προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια, προειδοποιώντας κυβερνήσεις και ηγέτες επιχειρήσεων ότι διαφορετικά θα είναι ευάλωτοι απέναντι σε όσους είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο. «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια… Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας και θα κάνουμε την ενέργεια πηγή δύναμης, όχι αδυναμίας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έχουν μειωθεί στο 18% από περίπου 45% το 2021, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να γίνει, ενώ αναφέρθηκε στο επικείμενο σχέδιο για απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, που θα προτείνει η Επιτροπή στις αρχές Μαΐου. «Οι καθαρές, εγχώριες ΑΠΕ ενισχύουν την ανθεκτικότητα, δημιουργούν θέσεις εργασίας και καινοτομία. Όσο μειώνεται η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, τόσο αυξάνεται η ενεργειακή μας ασφάλεια, αυτό μάθαμε στην Ευρώπη», συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν.
Η συνάντηση Τσάφου – Μπιρόλ και οι κρίσιμες παράμετροι για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας μας, Νίκος Τσάφος, ανέφερε στην ανάρτησή του πέντε κρίσιμες παραμέτρους που επηρεάζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας. Πιο σημαντική παράμετρο χαρακτήρισε το κόστος της ενέργειας και το κόστος της πράσινης μετάβασης. Μεγάλης σημασίας είναι και η ασφάλεια στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, η διατήρηση της βιομηχανικής ευρωστίας κατά την πράσινη μετάβαση, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι γεωπολιτικοί παράγοντες. Την Πέμπτη, στο πλαίσιο της Συνόδου, ο κ. Τσάφος συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ. Μαζί, συζήτησαν για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ελλάδας να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, κυρίως μέσω της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. «Ανυπομονούμε για περαιτέρω στενή συνεργασία μεταξύ του ΙΕΑ και της Ελλάδας», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ.
Διαβάστε ακόμη