Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, πορτογαλικό καθεστώς ύψους 612 εκατ. ευρώ για τη μείωση των επιβαρύνσεων ηλεκτρικής ενέργειας σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Το καθεστώς στοχεύει στη μείωση του κινδύνου μετεγκατάστασης αυτών των επιχειρήσεων σε χώρες εκτός ΕΕ με λιγότερο φιλόδοξες κλιματικές πολιτικές. Ενεργοβόρος θεωρείται μια επιχείρηση που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας ως βασικό μέρος της παραγωγικής της διαδικασίας.

Η Πορτογαλία έχει εφαρμόσει διάφορες επιβαρύνσεις για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών της πολιτικών. Αυτές περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις που χρηματοδοτούν:

  • την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές,
  • την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης,
  • τα κοινωνικά τιμολόγια και την προώθηση της ηλεκτροπαραγωγής σε απομονωμένες περιοχές.

Το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης αποσκοπεί στη μείωση των σχετικών επιβαρύνσεων για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους εκτός ΕΕ. Το καθεστώς θα ισχύει έως τις 22 Απριλίου 2035 και προβλέπει προϋπολογισμό 612 εκατομμυρίων ευρώ. Το μέτρο θα ωφελήσει επιχειρήσεις σε τομείς που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτρική ενέργεια και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στο διεθνές εμπόριο, όπως αναφέρονται στο Παράρτημα 1 των Κατευθυντήριων Γραμμών για τις Κρατικές Ενισχύσεις για το Κλίμα, την Περιβαλλοντική Προστασία και την Ενέργεια (CEEAG) του 2022. Οι δικαιούχοι θα λάβουν μείωση της επιβάρυνσης από 75% έως 85%, ανάλογα με την έκθεση στον κίνδυνο. Η μείωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση κάτω από 0,5 €/MWh.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

  • να εφαρμόσουν συγκεκριμένες συστάσεις ενεργειακού ελέγχου,
  • να καλύπτουν τουλάχιστον 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή
  • να επενδύσουν τουλάχιστον 50% της ενίσχυσης σε έργα που μειώνουν ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της εγκατάστασης.

Η αξιολόγηση της Κομισιόν

Η Κομισιόν αξιολόγησε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως το άρθρο 107(3)(γ) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να υποστηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό προϋποθέσεις. Το καθεστώς αξιολογήθηκε επίσης με βάση τις CEEAG, οι οποίες επιτρέπουν μειώσεις επιβαρύνσεων ηλεκτρικής ενέργειας για ενεργοβόρους χρήστες.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι:

  • το καθεστώς διευκολύνει την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων που βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια και είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό,
  • το μέτρο είναι αναγκαίο και κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων του Βιομηχανικού Συμφώνου για Καθαρή Ενέργεια,
  • είναι αναλογικό, καθώς (i) τα ποσά ενίσχυσης δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο που επιτρέπεται από τις CEEAG και (ii) περιορίζεται στους τομείς που προβλέπονται σε αυτές,
  • τα θετικά αποτελέσματα υπερτερούν πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στον ανταγωνισμό και το εμπόριο στην ΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω, η Κομισιόν ενέκρινε το πορτογαλικό καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Διαβάστε ακόμη