Η Ισπανία σηματοδοτεί για πρώτη φορά ότι είναι ανοιχτή στο να επανεξετάσει το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων την επόμενη δεκαετία, εν μέσω μιας παγκόσμιας αναζωογόνησης της ατομικής ενέργειας.

Παρόλο που αυτό δεν είναι το σχέδιο που συμφωνήθηκε με τους φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών και θα πρέπει να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις, δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρατάσεις, δήλωσε σε συνέντευξή της η υπουργός περιβαλλοντικής μετάβασης στην Ισπανία, Sara Aagesen.

«Η πυρηνική ενέργεια θα είναι παρούσα στο μείγμα μας τουλάχιστον μέχρι το 2035», αλλά θα μπορούσε να προχωρήσει και πέραν αυτού, εάν οι εταιρείες προτείνουν παρατάσεις, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη, δήλωσε η ίδια πριν από μια σύνοδο κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας. «Δεν εξετάζουμε τίποτα, διότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι».

Ο πιο ευέλικτος τόνος αποτελεί σημαντική αλλαγή για μια σοσιαλιστική κυβέρνηση που θεωρείται ευρέως αντιπυρηνική. Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση της Ισπανίας ζήτησε αναθεώρηση της σταδιακής κατάργησης με αντάλλαγμα την υποστήριξη μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των αμερικανικών δασμών. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η Iberdrola SA, ζητούν επίσης να επανεξεταστεί το σχέδιο που συμφωνήθηκε το 2019.

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο αναβιώνουν την πυρηνική ενέργεια καθώς επιδιώκουν μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία, ενώ τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα εξακολουθούν να απαιτούν την ανάπτυξη υποδομών μπαταριών μεγάλης κλίμακας για να γίνουν μια πιο σταθερή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Από το 2023, 31 χώρες συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την πυρηνική ισχύ έως το 2050, από τα επίπεδα του 2020. Μόνο η Κίνα κατασκευάζει 28 νέους αντιδραστήρες, ενώ ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι προηγμένοι αντιδραστήρες θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με το BloombergNEF. Το Βέλγιο έχει καθυστερήσει το κλείσιμο των δύο νεότερων εργοστασίων του μέχρι το 2035.

Το σχέδιο της Ισπανίας να κλείσει τους επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες της, οι οποίοι επί του παρόντος συνεισφέρουν το 20% του ενεργειακού της μείγματος, συμφωνήθηκε με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων των Iberdrola, Endesa SA, Naturgy Energy Group SA και EDP SA. Οι εταιρείες άλλαξαν έκτοτε τη στάση τους.

«Η κατάσταση αυτή απαιτεί βαθιά ανάλυση για να δούμε ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής λειτουργίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Iberdrola, Jose Ignacio Sanchez Galan, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Bloomberg. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο πυρηνικός στόλος της Ισπανίας είναι ασφαλής, αποδοτικός και αξιόπιστος». Η βιομηχανική ομάδα Foro Nuclear ζήτησε επίσης τη μείωση της «ασφυκτικής φορολογικής επιβάρυνσης».

Η Aagesen δήλωσε ότι κίνητρα που θα μετέφεραν το κόστος στους φορολογούμενους ή τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών για τη διαχείριση των υπολειμμάτων, αποκλείονται.

«Όποιος ρυπαίνει, πληρώνει», είπε. «Μιλάμε για ένα βασικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας που, αν έπρεπε να καλυφθεί από τους καταναλωτές, θα αποτελούσε κρατική ενίσχυση για μια συγκεκριμένη τεχνολογία».

Ο ενεργειακός οδικός χάρτης της κυβέρνησης στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για να αντισταθμίσει τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Οι στόχοι στην Ισπανία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, την οποία η Aagesen έχει υπερασπιστεί σθεναρά, δεν έχουν αλλάξει με την αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε η ίδια. «Η Ευρώπη έδειχνε πάντα ηγετική θέση και θα συνεχίσει να το κάνει». Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, θα είναι το κλειδί για την υποστήριξη των στόχων της συμφωνίας, μαζί με άλλες χώρες όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική που πρόκειται να συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής COP30 τον Νοέμβριο, είπε.

Διαβάστε ακόμη