Το σχέδιο για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστεί στη Μιανμάρ, μια χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που μαστίζεται από τον πόλεμο και καταστράφηκε εν μέρει από έναν ισχυρό σεισμό τον Μάρτιο, δήλωσε στο Reuters η ρωσική κρατική εταιρεία, Rosatom που ηγείται του έργου.
Ο επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ Μιν Αούνγκ Χλάινγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν τον περασμένο μήνα συμφωνία για μια μικρής κλίμακας πυρηνική εγκατάσταση, τρεις εβδομάδες πριν ο σεισμός των 7,7 βαθμών ισοπέδωσε κοινότητες και αφήσει πίσω του περισσότερους από 3.700 νεκρούς – η φονικότερη φυσική καταστροφή της χώρας εδώ και δεκαετίες.
Η συμφωνία αφορά τη συνεργασία για την κατασκευή ενός μικρού αντιδραστήρα (SMR) στη Μιανμάρ αρχικής δυναμικότητας 110 MW, αποτελούμενου από δύο αντιδραστήρες των 55 MW που κατασκευάζονται από την κρατική πυρηνική εταιρεία της Ρωσίας Rosatom.
«Ο πρόσφατος σεισμός δεν επηρέασε τα σχέδια της Rosatom στη Μιανμάρ», ανέφερε το γραφείο Τύπου της εταιρείας σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Η Rosatom τηρεί τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και αξιοπιστίας, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών απαιτήσεων σεισμικής αντοχής».
Η πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει με το πυρηνικό σχέδιο παρά τον σεισμό, ο οποίος παρέλυσε κρίσιμες υποδομές, δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.
Η Rosatom αρνήθηκε να παράσχει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα κατασκευής ή λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση της προτεινόμενης πυρηνικής εγκατάστασης που θα τροφοδοτείται από αντιδραστήρες RITM-200N, οι οποίοι κατασκευάστηκαν από την εταιρεία για χρήση αρχικά σε παγοθραυστικά πλοία.
Εκπρόσωπος της χούντας της Μιανμάρ δεν ανταποκρίθηκε σε κλήσεις του Reuters που ζητούσαν σχόλια.
Η προώθηση της πυρηνικής ενέργειας στη Μιανμάρ έρχεται εν μέσω ενός επεκτεινόμενου εμφυλίου πολέμου που προκλήθηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, το οποίο απομάκρυνε την εκλεγμένη κυβέρνηση της νομπελίστριας Αούνγκ Σαν Σου Κι.
Αντιμέτωπη με μια συλλογή από καθιερωμένους εθνοτικούς στρατούς και νέες ένοπλες ομάδες που δημιουργήθηκαν μετά το πραξικόπημα, η κυβερνώσα χούντα έχει χάσει έδαφος σε μεγάλα τμήματα της χώρας και στηρίζεται όλο και περισσότερο στους λίγους ξένους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Η σύγκρουση, η οποία εκτείνεται από τα σύνορα με την Κίνα έως τις ακτές κατά μήκος του Κόλπου της Βεγγάλης, έχει εκτοπίσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει αφήσει την κυρίως αγροτική οικονομία της Μιανμάρ διαλυμένη.
Η Μιανμάρ αξιολογεί επί του παρόντος τις επιλογές για τη χρηματοδότηση του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία έργου πυρηνικής ενέργειας. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τόσο ίδια όσο και δανειακά κεφάλαια», δήλωσε η Rosatom. Σε μέρη όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, η Ρωσία έχει χρηματοδοτήσει συμβατικά έργα πυρηνικής ενέργειας μέσω χαμηλότοκων δανείων.
Οι αρχές της γειτονικής Ταϊλάνδης, η οποία παρακολουθεί στενά τις πυρηνικές εξελίξεις στη Μιανμάρ, εκτιμούν ότι ένα εργοστάσιο θα μπορούσε να κατασκευαστεί στη Ναϊπιτάου, μια οχυρωμένη πρωτεύουσα ειδικού σκοπού που υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας που έχει ενημερωθεί για το θέμα.
Δύο άλλες πιθανές τοποθεσίες περιλαμβάνουν μια τοποθεσία στην κεντρική περιοχή Μπάγκο και την ειδική οικονομική ζώνη Νταγουέι στη νότια Μιανμάρ, όπου η χούντα και η Ρωσία έχουν ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή ενός λιμανιού και ενός διυλιστηρίου πετρελαίου, σύμφωνα με την ταϊλανδική εκτίμηση.
Διαβάστε ακόμη