Διόρθωση της πορείας προς την πράσινη μετάβαση αναμένουν αναλυτές από την εφαρμογή του ειδικού ταμείου των 500 δισ. ευρώ στη Γερμανία από τη νέα κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού (CDU – SPD). Το συμφωνηθέν ειδικό ταμείο σημαίνει ότι οι οικονομικοί πόροι είναι πλέον διαθέσιμοι για επείγουσες επενδύσεις, σημειώνει με ανάλυση του το Ινστιτούτο της γερμανικής Οικονομίας (IW). Ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι το πόσο γρήγορα θα επιτευχθούν συμφωνίες και θα εφαρμοστούν μέτρα – ο χρόνος πιέζει.

Στο μέλλον, η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τρεις αρχές: αποτελεσματικότητα, πραγματισμός και συνέχεια, σημειώνει η ίδια ανάλυση. Ο νέος συνασπισμός θέλει να μειώσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας – ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι σχεδιαζόμενες μειώσεις του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας, των τελών δικτύου και των εισφορών δεν αποσκοπούν μόνο στην αντιστάθμιση του αυξανόμενου κόστους που προκαλείται από την τιμολόγηση του CO2, αλλά και στο να καταστήσουν την ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη ή το φυσικό αέριο.

Αυτό ενισχύει τα κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αντλιών θερμότητας ή για τον εξηλεκτρισμό των βιομηχανικών διαδικασιών. Σε κάθε περίπτωση, το αυξανόμενο ποσοστό των ηλεκτροδοτούμενων διαδικασιών αυξάνει τη σημασία των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές αυτές μακροπρόθεσμα και να διατηρηθούν οι επιδοτήσεις υπό έλεγχο, αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα είναι μια αποτελεσματική δομή και λειτουργία της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας:

  • Πρώτον, οι πιθανές εξοικονομήσεις θα πρέπει να αξιοποιούνται ήδη κατά την επέκταση, προκειμένου να μειωθεί το κόστος του συστήματος, για παράδειγμα με τη χρήση εναέριων γραμμών αντί για υπόγεια καλώδια κατά την επέκταση του δικτύου.
  • Δεύτερον, η παραγωγή και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να ενθαρρύνονται με πιο φιλικό προς το δίκτυο τρόπο μέσω χρονικά και χωρικά μεταβαλλόμενων σημάτων τιμών. Αυτό ανακουφίζει τα τοπικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της κατανομής των νέων αιολικών και ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας.
  • Τρίτον, πρέπει να προστεθούν περαιτέρω επιλογές ευελιξίας για την αντιστάθμιση της κυμαινόμενης παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, όπως η τρέχουσα αύξηση της επέκτασης της αποθήκευσης και η έγκαιρη προσθήκη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου.
  • Τέταρτον, ο κοινός σχεδιασμός και η χρήση υποδομών με τους ευρωπαίους γείτονες θα αυξήσει επίσης την αποτελεσματικότητα του ενεργειακού μας εφοδιασμού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα μπορούν ήδη να βελτιωθούν μέσω μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης – η οποία ανακοινώνεται στα διερευνητικά έγγραφα. Ένα παράδειγμα είναι οι υφιστάμενες απαιτήσεις της ΕΕ σχετικά με την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, σύμφωνα με τις οποίες η παραγωγή υδρογόνου μπορεί συχνά να τροφοδοτείται μόνο με ηλεκτρική ενέργεια από συμπληρωματικά κατασκευασμένους σταθμούς.

Στο πλαίσιο της ακόμη υποτονικής ανάπτυξης της οικονομίας του υδρογόνου, λίγη περισσότερη ευχέρεια θα μπορούσε να βοηθήσει τους φορείς να εδραιώσουν τη νέα τεχνολογία και να μειώσουν το κόστος. Το ίδιο ισχύει και για τις συζητήσεις γύρω από τη δέσμευση και αποθήκευση του CO2 (CCS) και την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην άμεση εφαρμογή.

Όσον αφορά το επίπεδο λεπτομέρειας σχετικά με το βαθμό στον οποίο περιορίζεται η δυνατότητα δέσμευσης CO2 και καθορίζεται η μετατροπή των νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου σε κλιματικά ουδέτερη λειτουργία, ορισμένα περιθώρια θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στην επιτάχυνση της αναγκαίας επανεκκίνησης.

Ανάγκη για μείωση της γραφειοκρατίας

Ένα άλλο εμπόδιο στην πράσινη μετάβαση ήταν επί μακρόν η γραφειοκρατία με τη μορφή χρονοβόρων διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να αρθούν περαιτέρω εμπόδια και να επιταχυνθούν περαιτέρω οι διαδικασίες.

Για το σκοπό αυτό, ο νέος συνασπισμός στη Γερμανία σχεδιάζει να επιταχύνει περαιτέρω τις διαδικασίες σχεδιασμού και θα πρέπει επίσης να προωθήσει σημαντικά την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργήθηκε το απαραίτητο οικονομικό περιθώριο για επενδύσεις σε υποδομές. Επιπλέον, η συνέχεια μέσω σταθερών συνθηκών-πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια σχεδιασμού για τις ιδιωτικές επενδύσεις – οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό.

Πρώτον, αυτό αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο, για παράδειγμα με τη σύνδεσή του με την προετοιμασία του δημοτικού σχεδιασμού για τη θέρμανση και τους διαγωνισμούς για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Αυτό θα επιτρέψει την ταχύτερη υλοποίηση αυτών των σχεδίων και η υφιστάμενη πορεία-στόχος θα παραμείνει ως οδηγός για τις επερχόμενες επενδύσεις.

Δεύτερον, θα πρέπει να διατηρηθούν σημαντικά μέτρα στήριξης, καθώς οι απότομες περικοπές μπορούν να καταπνίξουν ή να αποτρέψουν τις επενδύσεις. Επομένως, τα υποψήφια κυβερνητικά κόμματα CDU/CSU και SPD έχουν δίκιο να διατυπώνουν την πρόθεση διατήρησης των συμφωνιών για την προστασία του κλίματος ως χρηματοδότησης εκκίνησης για βιομηχανικές περιοχές, καθώς και, για παράδειγμα, της χρηματοδότησης για την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης.

Ενεργοποίηση της ενεργειακής μετάβασης στη Γερμανία

Καθώς οι μελλοντικοί εταίροι του συνασπισμού στη Γερμανία είναι θεμελιωδώς προσηλωμένοι στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους για το κλίμα και στη σημασία της τιμής του άνθρακα, υπάρχει μια καλή βάση για την επίτευξη συμφωνιών σε προηγουμένως αμφιλεγόμενα ζητήματα. Οι περιγραφόμενες προσεγγίσεις για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ρεαλισμό μπορούν να επιταχύνουν την εφαρμογή και να μειώσουν το κόστος του μετασχηματισμού.

Η συνέχεια δημιουργεί ασφάλεια σχεδιασμού και θέτει αξιόπιστες κατευθυντήριες γραμμές για σημαντικές επενδύσεις. Αυτή είναι η βάση για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό που όχι μόνο προστατεύει το κλίμα, αλλά και ενισχύει τη Γερμανία ως επιχειρηματικό χώρο και ανοίγει σημαντικές μελλοντικές αγορές, καταλήγει η ίδια ανάλυση του IW.

Διαβάστε ακόμη