Το Βιετνάμ, το οποίο εξαρτάται από τον άνθρακα, στοχεύει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική του ικανότητα έως το 2030, εστιάζοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προσθέτοντας πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό μείγμα, σύμφωνα με το πρόσφατα τροποποιημένο εθνικό σχέδιο ενέργειας της χώρας.
Για την επίτευξη των στόχων, το Βιετνάμ θα χρειαστεί συνολικές επενδύσεις ύψους 136,3 δισ. δολαρίων έως το 2030, δήλωσε η κυβέρνηση, που ισοδυναμούν με περισσότερο από το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του 2024, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο βιομηχανικός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ασίας πρέπει να επεκτείνει γρήγορα την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, για να αποφύγει τις ελλείψεις που πρόσφατα τρόμαξαν τους ξένους επενδυτές. Θέλει επίσης να μειώσει τη χρήση άνθρακα, που παραμένει η κύρια πηγή ενέργειας.
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο, το Βιετνάμ θέλει να αυξήσει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του σε ένα εύρος 183 έως 236 γιγαβάτ μέχρι το 2030, από περισσότερα από 80 GW στο τέλος του 2023, δήλωσε η κυβέρνηση αργά την Τετάρτη.
Για να το πετύχει αυτό, ανανεώνει το στοίχημα στην πυρηνική ενέργεια, αφού ανέστειλε το πρόγραμμά της το 2016 μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και εν μέσω δημοσιονομικών περιορισμών.
Τα πρώτα πυρηνικά εργοστάσια θα τεθούν σε λειτουργία μεταξύ 2030 και 2035, με συνδυασμένη ισχύ έως 6,4 GW, δήλωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι άλλα 8 GW θα προστεθούν στο μείγμα μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Βιετνάμ έχει συζητήσει μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, οι οποίοι σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη, αλλά θα ήταν πιο προσιτοί στην κατασκευή τους από τους αντιδραστήρες μεγάλης ισχύος.
Η κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι θα διεξάγει συνομιλίες με ξένους εταίρους για έργα πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την Τρίτη, η Korea Electric Power Corp εξέφρασε ενδιαφέρον για τα πυρηνικά έργα του Βιετνάμ, καθώς ο επικεφαλής της εταιρείας επισκέφθηκε τη χώρα.
Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση δήλωσαν στο Reuters ότι το Βιετνάμ δίνει προτεραιότητα σε Ρώσους και Ιάπωνες εργολάβους, αλλά παραμένει ανοιχτό και σε άλλους που προσφέρουν καλή τεχνολογία και ανταγωνιστικές τιμές.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η ηλιακή ενέργεια θα αντιπροσωπεύει το 25,3%-31,1% της συνολικής δυναμικότητας έως το 2030, από 23,8% το 2020, ενώ η χερσαία και παράκτια αιολική ενέργεια θα ανέλθει στο 14,2%-16,1% από σχεδόν μηδενική στις αρχές της δεκαετίας, δήλωσε η κυβέρνηση.
Οι νέοι στόχοι έρχονται μετά την επισήμανση από τις αρχές μιας αναδρομικής αλλαγής στις προνομιακές τιμές για τους παραγωγούς ηλιακής και χερσαίας αιολικής ενέργειας, η οποία προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές.
Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα αντιπροσωπεύουν το 13,1%-16,9% του μίγματος, από περίπου το ένα τρίτο το 2020, και οι σταθμοί που χρησιμοποιούν υγροποιημένο φυσικό αέριο θα αντιπροσωπεύουν το 9,5%-12,3% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας από μηδέν τώρα, σύμφωνα με το σχέδιο.
Η κυβέρνηση έχει επίσης θέσει ως στόχο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια 6-17 GW μεταξύ 2030 και 2035. Είχε στοχεύσει σε 6 GW για αυτή τη δεκαετία, αλλά καμία δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη.
Διαβάστε ακόμη