Η Μιανμάρ συνεχίζει να έχει επείγουσα ανάγκη από ιατρική βοήθεια, κινητές νοσοκομειακές μονάδες και καταλύματα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, τονίζοντας τη σημασία μιας συντονισμένης περιφερειακής ανθρωπιστικής βοήθειας και μακροπρόθεσμης υποστήριξης, σύμφωνα με το Reuters.
Ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ στις 28 Μαρτίου ήταν από τους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε μια περιοχή που φιλοξενεί 28 εκατομμύρια ανθρώπους. Κτίρια κατέρρευσαν, κοινότητες ισοπεδώθηκαν και πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς τροφή, νερό και καταφύγιο.
Η στρατιωτική κυβέρνηση ανέφερε ότι 3.645 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 5.017 τραυματίστηκαν και 148 εξακολουθούν να αγνοούνται. Περίπου 49.000 σπίτια και περισσότερα από 2.100 κυβερνητικά κτίρια καταστράφηκαν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, Μαρίς Σανγκιαμπόνγκσα, και ο ομόλογός του από τη Μαλαισία, Μοχαμαντ Χασάν, συναντήθηκαν το Σάββατο με αξιωματούχους της Μιανμάρ στην πληγείσα πρωτεύουσα Ναγιαπιτό και είδαν την έκταση της καταστροφής.
«Αυτό που χρειάζεται η Μιανμάρ είναι κινητά νοσοκομεία», δήλωσε ο Μαρίς σε συνέντευξή του την Τρίτη. «Τα υπάρχοντα νοσοκομεία τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως λόγω των ζημιών από τον σεισμό», είπε.
Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη για προσωρινά καταλύματα, κουνουπιέρες, τροφή, φίλτρα νερού και καθαρές προμήθειες νερού, δήλωσε ο Μαρίς, με τις ανησυχίες να αυξάνονται για τη διάδοση μεταδοτικών ασθενειών μεταξύ των αστέγων, εν μέσω του έντονου καλοκαιρινού καύσωνα.
Την Τετάρτη, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών ευχαρίστησε τις περισσότερες από 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης από 13 χώρες που είχαν αναπτυχθεί για να βρουν επιζώντες, κάποιες από τις οποίες τώρα αναχωρούν από τη Μιανμάρ.
Η Κινεζική ομάδα έρευνας και διάσωσης αποχώρησε την Τετάρτη αφού ολοκλήρωσε την αποστολή της, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η Κίνα απέστειλε την πέμπτη παρτίδα έκτακτης βοήθειας την Τετάρτη, με 91 τόνους προμηθευμάτων, περιλαμβάνοντας 266 σκηνές και χιλιάδες κουνουπιέρες και μουσαμάδες.
Η καταστροφή ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τη χώρα, η οποία ήδη μάχεται με μια παρακμάζουσα οικονομία και έναν διευρυνόμενο εμφύλιο πόλεμο που πυροδοτήθηκε από το πραξικόπημα του 2021, με εκτιμήσεις να μιλούν για 3,5 εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα στη Μιανμάρ πολύ πριν πλήξει ο σεισμός.
Η στρατιωτική κυβέρνηση και οι ανταρτικές ομάδες έχουν ανακοινώσει μονομερείς εκεχειρίες για να στηρίξουν τις προσπάθειες ανακούφισης από τον σεισμό, αλλά αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των συμφωνιών.
Ο ηγέτης της στρατιωτικής κυβέρνησης, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι τα κτίρια που θα ανακατασκευαστούν θα αντέχουν σε φυσικές καταστροφές.
Διαβάστε ακόμη