Κεντρικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας αποτελεί η πολιτική για το κλίμα, ιδίως σε περιόδους παγκόσμιων κρίσεων. Μια νέα έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου του Κιέλου ποσοτικοποιεί την προστιθέμενη αξία της πολιτικής ασφάλειας από μια φιλόδοξη πολιτική της ΕΕ για το κλίμα. Κάθε ευρώ που η Ευρώπη δαπανά λιγότερο για πετρέλαιο σημαίνει 13 σεντς λιγότερα στο ρωσικό πολεμικό ταμείο, μειώνοντας έτσι την πίεση στις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες.

Οι δαπάνες αυτές θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 37 λεπτά για κάθε ευρώ που εξοικονομείται από το πετρέλαιο. Οι υπολογισμοί καθιστούν σαφές ότι μια υψηλότερη τιμή CO₂ δικαιολογείται επίσης από γεωπολιτική άποψη. «Η πολιτική για το κλίμα δεν αποτελεί ανταγωνιστική προτεραιότητα για την άμυνα – είναι το στρατηγικό της συμπλήρωμα», λέει ο Joschka Wanner, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Würzburg και συν-συγγραφέας του Kiel Policy Brief “The Security Policy Dividend of Climate Policy”.

Ο υπολογισμός βασίζεται στην επιρροή της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου στο πολεμικό ταμείο της Ρωσίας. Ο μηχανισμός δράσης εκτυλίσσεται ως εξής: Η χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου στην ΕΕ μειώνει την τιμή της παγκόσμιας αγοράς και μέρος της απώλειας αξίας επηρεάζει τη Ρωσία. Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες μειώσουν τις δαπάνες τους για το πετρέλαιο κατά 1 ευρώ, η Ρωσία χάνει περίπου 13 σεντς σε έσοδα για τον εθνικό της προϋπολογισμό- η αντιστάθμιση μέσω εισαγωγών από άλλες χώρες έχει ήδη τιμολογηθεί εδώ. Σε περιόδους πολέμου, η μείωση αυτή είναι πιθανό να αντανακλάται ένα προς ένα στις ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες. Οι χαμηλότερες ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες μειώνουν με τη σειρά τους την πίεση στις αμυντικές δαπάνες της ΕΕ.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι κάθε ευρώ πετρελαίου που εξοικονομεί η ΕΕ σημαίνει το λεγόμενο μέρισμα πολιτικής ασφάλειας ύψους 37 σεντς. Η ΕΕ θα μπορούσε λοιπόν να μειώσει τις δαπάνες της για την ασφάλεια και την άμυνα κατά αυτό το ποσό χωρίς να χάσει τη γεωπολιτική της ισχύ έναντι της Ρωσίας. Ή, για να το δούμε αντίστροφα, κάθε ευρώ που εξοικονομείται από το πετρέλαιο έχει την ίδια προστιθέμενη αξία για την ΕΕ με 37 λεπτά σε πρόσθετες δαπάνες για την ασφάλεια και την άμυνα.

Οι υπολογισμοί των συγγραφέων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ποσοτικοποίηση των γεωπολιτικών οφελών και ζημιών από τις τρέχουσες αποφάσεις της ΕΕ και της Γερμανίας σχετικά με την κλιματική πολιτική. Η καθιέρωση ενός γερμανικού ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους όχι μόνο θα εξοικονομούσε περίπου 33 εκατομμύρια τόνους CO₂ έως το 2030, αλλά η χαμηλότερη ζήτηση για πετρέλαιο θα αντιστοιχούσε επίσης σε ένα μέρισμα πολιτικής ασφάλειας ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν θα έπρεπε να εισρεύσουν στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Εάν η ΕΕ δεν δώσει στους κατασκευαστές αυτοκινήτων περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθούν με τα όρια CO₂ του στόλου τους, όπως προβλέπεται επί του παρόντος, αυτό θα αντιστοιχούσε σε μέρισμα πολιτικής ασφάλειας ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Εάν η ΕΕ σταματούσε όλη την κατανάλωση πετρελαίου, αυτό θα αντιστοιχούσε σε μέρισμα πολιτικής ασφάλειας ύψους 104 δισεκατομμυρίων ευρώ – ετησίως. Περισσότερο από το σύνολο του ειδικού ταμείου της γερμανικής Bundeswehr από το 2023.

Η επίδραση της μείωσης των εκπομπών στο κλίμα και στην ασφάλεια της Ευρώπης

Για γεωπολιτικούς λόγους, οι συγγραφείς συνιστούν μια τιμή CO₂ τουλάχιστον γύρω στα 60 ευρώ ανά τόνο. Επομένως, μια υψηλότερη τιμή CO₂ θα ήταν εξίσου οικονομικά και στρατηγικά δικαιολογημένη με την επέκταση της εμπορίας εκπομπών της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει το πετρέλαιο στον τομέα των κτιρίων και των μεταφορών. «Η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει σημαντικούς φόρους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μόνο και μόνο από ιδιοτέλεια – ή να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με άλλα μέτρα», λέει ο Wanner. «Η μείωση των εκπομπών δεν προστατεύει μόνο το κλίμα, αλλά ενισχύει και την ασφάλεια της Ευρώπης».

Οι συγγραφείς επισημαίνουν στο έγγραφό τους ότι οι υπολογισμοί ισχύουν κυρίως για την τρέχουσα κατάσταση μιας γεωπολιτικά επιθετικής Ρωσίας. Εάν η επιθετικότητα αυτή μειωθεί και η Ρωσία δεν επενδύει πλέον τα έσοδά της από το πετρέλαιο στον στρατό στον ίδιο βαθμό που το κάνει τώρα, το μέρισμα της πολιτικής ασφάλειας από τα μέτρα προστασίας του κλίματος θα μειωθεί επίσης.

Διαβάστε ακόμη