Ο Υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας, Žygimantas Vaičiūnas, συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Chris Wright στην Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τις τεχνολογίες ανάπτυξης καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στη Βαλτική Θάλασσα.
Η Λιθουανία αγοράζει LNG κυρίως από τις ΗΠΑ
«Βλέπουμε μεγάλες προοπτικές για ακόμη ευρύτερη και πιο εντατική συνεργασία. Οι εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ μέσω του τερματικού σταθμού LNG της Κλαϊπέντα θα μπορούσαν να αυξηθούν στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, καλύπτοντας τις ανάγκες ολόκληρης της περιοχής. Ένας επιπλέον σκοπός του σταθμού είναι η συμβολή στην κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας σε φυσικό αέριο, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του σταθμού και τη διασύνδεση φυσικού αερίου GIPL μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας», δήλωσε ο υπουργός Vaičiūnas, σύμφωνα με το ceenergy news.
Η Λιθουανία ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άρχισε να εισάγει LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017. Το 2024, μέσω του τερματικού σταθμού LNG της Κλαϊπέντα, εισήχθησαν συνολικά 24 TWh φυσικού αερίου ή 24 φορτία LNG. Το μεγαλύτερο μέρος του LNG προέρχεται από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην ασφάλεια κρίσιμων ενεργειακών υποδομών. Τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία επιδιώκουν να γίνουν πρότυπο για την προστασία και την ανθεκτικότητα των ενεργειακών υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζοντας μέτρα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και σε άλλες περιοχές σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Ο Υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας και ο Αμερικανός ομόλογός του συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα χρήσης μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) στη Λιθουανία. Κατά την επίσκεψή του, ο Vaičiūnas επισκέφθηκε επίσης το Ινστιτούτο Πυρηνικής Ενέργειας και συναντήθηκε με κατασκευαστές SMR.
Η συνεργασία μεταξύ Λιθουανίας και ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα αναμένεται να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Βαλτικής και να συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού. Παράλληλα, η υιοθέτηση της τεχνολογίας SMR θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο βήμα για τη μετάβαση της Λιθουανίας προς καθαρότερες και ασφαλέστερες ενεργειακές λύσεις. Επιπλέον, η ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και της ασφάλειας θα ενδυναμώσει τη στρατηγική συνεργασία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ένα ισχυρότερο ενεργειακό δίκτυο στην περιοχή. Οι επόμενες κινήσεις θα περιλαμβάνουν νέες συμφωνίες και επενδύσεις, στοχεύοντας στην αύξηση της ενεργειακής σταθερότητας και ανθεκτικότητας.
Διαβάστε ακόμη