Η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει εντοπίσει 16 πιθανούς χώρους σε εκτάσεις του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, όπου μπορούν να αναπτυχθούν κέντρα δεδομένων και μονάδες παραγωγής ενέργειας για να στηρίξουν την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Όπως αναφέρει το Reuters, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης οδηγεί στην πρώτη μεγάλη αύξηση της ζήτησης ενέργειας στις ΗΠΑ εδώ και δύο δεκαετίες, με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αγωνίζονται να κατασκευάσουν νέα κέντρα δεδομένων και σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Το Υπουργείο Ενέργειας (DOE) ανέφερε ότι οι πιθανοί χώροι έχουν προϋποθέσεις για ταχεία κατασκευή κέντρων δεδομένων, καθώς διαθέτουν ήδη ενεργειακές υποδομές και μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία αδειοδότησης για νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, όπως οι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Δεν ήταν αμέσως σαφές πώς η πυρηνική ενέργεια, η οποία ρυθμίζεται από την ανεξάρτητη Επιτροπή Πυρηνικής Ρύθμισης (NRC), θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια επιταχυμένη διαδικασία αδειοδότησης.
Η κούρσα για την κυριαρχία στην AI είναι το επόμενο Σχέδιο Μανχάταν, δηλώνει ο ΥΠΕΝ των ΗΠΑ
«Η παγκόσμια κούρσα για την κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη είναι το επόμενο Σχέδιο Μανχάταν, και με την ηγεσία του Προέδρου Τραμπ και την καινοτομία των Εθνικών μας Εργαστηρίων, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν και θα νικήσουν», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ, αναφερόμενος στο μυστικό αμερικανικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της πρώτης πυρηνικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Υπουργείο Ενέργειας είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές δημόσιων εκτάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν απάντησε άμεσα στο ερώτημα για το πού βρίσκονται τα 16 προτεινόμενα σημεία. Υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, το DOE είχε εντοπίσει τοποθεσίες σε πέντε πολιτείες, όπως στην Ουάσινγκτον, τη Νεβάδα και τη Νότια Καρολίνα, που θα μπορούσαν μελλοντικά να φιλοξενήσουν έργα καθαρής ενέργειας, όπως ηλιακή, αιολική και πυρηνική ενέργεια. Οι εκτάσεις αυτές έπρεπε πρώτα να αποκατασταθούν, καθώς είχαν μολυνθεί από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και άλλες δραστηριότητες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Το DOE ενθαρρύνει δημόσιες-ιδιωτικές συνεργασίες και ζητά απόψεις από επενδυτές σε κέντρα δεδομένων, παραγωγούς ενέργειας και το κοινό. Στόχος είναι να ξεκινήσει η κατασκευή υποδομών τεχνητής νοημοσύνης ώστε να τεθούν σε λειτουργία έως τα τέλη του 2027.
Διαβάστε ακόμη