Σε μια εποχή που η Ευρώπη αναζητά επειγόντως βιώσιμες και αποκεντρωμένες ενεργειακές λύσεις, οι μικρές μονάδες πυρηνικών αντιδραστήρων (Small Modular Reactors – SMRs) μπορούν να αναδειχθούν σε τεχνολογία-κλειδί με τεράστιες δυνατότητες. Σύμφωνα με διάλεξη του Jan Panek, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, αρμόδιου για την πυρηνική ενέργεια, σε webinar που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, τα SMRs θα μπορούσαν να συμβάλουν όχι μόνο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σε άλλα κρίσιμα πεδία, όπως το υδρογόνο και η βιομηχανική θέρμανση. Ωστόσο, ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα δυνητικής εφαρμογής των SMRs αφορά την τηλεθέρμανση. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο το 75% της σημερινής παραγωγής στην Ευρώπη βασίζεται ακόμη σε ορυκτά καύσιμα, γεγονός που καθιστά την απανθρακοποίησή του επείγον ζήτημα. Στην Ευρώπη υπάρχουν 3.500 συστήματα τηλεθέρμανσης, τα οποία εξυπηρετούν 60 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο Jan Panek, μιλώντας στους φοιτητές του MSc in Energy Law, Business, Regulation and Policy του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, με συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δικαίου Ενέργειας Κομνηνό Κόμνιο, ανέφερε τους βασικούς άξονες της πυρηνικής πολιτικής της ΕΕ. Αυτοί οι άξονες είναι η ασφάλεια που σχετίζεται με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, η απανθρακοποίηση και η ανταγωνιστικότητα, η ενεργειακή ασφάλεια, η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων, οι νέες τεχνολογίες όπως τα SMRs και τα projects πυρηνικής σύντηξης, οι διεθνείς εξελίξεις και οι μη ενεργειακές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας, όπως για παράδειγμα η αξιοποίησή της για ιατρικούς σκοπούς.
«Ξέρουμε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ένα θέμα που διχάζει τον κόσμο και γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμμετέχουμε σε δημόσιες συζητήσεις», τόνισε ο Jan Panek. Επιπλέον, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται σε δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ. Από αυτά, κάποια κράτη μέλη έχουν αποφασίσει να σταματήσουν να τη χρησιμοποιούν τα επόμενα χρόνια, όπως η Ισπανία, ενώ κράτη όπως η Γερμανία σταμάτησαν να τη χρησιμοποιούν πρόσφατα. Ωστόσο, υπάρχουν και κράτη μέλη, όπως η Εσθονία, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, τόνισε πως η Κομισιόν σέβεται ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα να καθορίζουν μόνα το ενεργειακό μείγμα τους. Ο ρόλος της Κομισιόν, πρόσθεσε, είναι να εξασφαλίζει πως πληρούνται οι προϋποθέσεις για ασφαλή χρήση της πυρηνικής ενέργειας. «Η Κομισιόν δεν είναι υπεύθυνη να πάρει θέση υπέρ ή κατά της πυρηνικής ενέργειας», υποστήριξε ο Jan Panek.
Διαβάστε ακόμη