Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, χθες βράδυ ένα σαρωτικό σχέδιο επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ. Οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους νέους δασμούς έγιναν σε ειδική τελετή στον Κήπο των Ρόδων, υπό το σύνθημα «Κάντε την Αμερική Πλούσια Ξανά». Όπως ανακοίνωσε, οι ΗΠΑ επιβάλουν από τα μεσάνυχτα δασμούς 25% σε όλα τα αυτοκίνητα όλων των χωρών που εισάγονται στις ΗΠΑ. Επίσης, ανακοίνωσε ανταποδοτικούς δασμούς 20% σε όλα τα προϊόντα από την ΕΕ και 34% από την Κίνα.

«Ο φίλος είναι μερικές φορές χειρότερος από τον εχθρό» ισχυρίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, κρατώντας έναν πίνακα με τις χώρες που έχουν «πλουτίσει σε βάρος των ΗΠΑ», όπως είπε. Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας: «Μας κλέβουν. Είναι τόσο λυπηρό να το βλέπεις. Είναι τόσο θλιβερό. Μας χρεώνουν λοιπόν, τους χρεώνουμε».

Οι δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ήταν τα πρώτα μέτρα προστατευτισμού που ανακοίνωσε ο Τραμπ. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις αγορές αυτοκινήτων σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, επισημαίνοντας ότι πάνω από το 80% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη Νότια Κορέα πωλούνται εντός της χώρας, ενώ στην Ιαπωνία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 90%. Την ίδια στιγμή, τα αυτοκίνητα made in USA αντιπροσωπεύουν μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό στις αγορές αυτών των χωρών.

«Η Ford πουλάει ελάχιστα στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η ανισορροπία αυτή έχει αποδεκατίσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. «Αυτός είναι ο λόγος που απόψε, ακριβώς τα μεσάνυχτα, θα επιβάλουμε δασμό 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΟΤραμπ επιβάλλει δασμούς 20% στα προϊόντα από την ΕΕ

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι 24 χώρες μεταξύ άλλων και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνουν στη λίστα με τους «ανταποδοτικούς δασμούς» των ΗΠΑ, οι οποίοι αφορούν όλα τα προϊόντα χωρίς εξαιρέσεις. Πιο συγκεκριμένα:

  1. ΕΕ 20%
  2. Κίνα 34%
  3. Βιετνάμ 46%
  4. Ταϊβάν 32%
  5. Ιαπωνία 24%
  6. Ινδία 26%
  7. Νότια Κορέα 25%
  8. Ταϊλάνδη 36%
  9. Ελβετία 31%
  10. Ινδονησία 32%
  11. Ηνωμένο Βασίλειο 10%
  12. Νότια Αφρική 30%
  13. Μαλαισία 24%
  14. Καμπότζη 49%
  15. Νότια Αφρική 30%
  16. Βραζιλία 10%
  17. Μπανγκλαντές 37%
  18. Σιγκαπούρη 10%
  19. Ισραήλ 17%
  20. Φιλιππίνες 17%
  21. Χιλή 10%
  22. Αυστραλία 10%
  23. Πακιστάν 29%
  24. Τουρκία 10%
  25. Κολομβία 10%.

Ακολουθούν όλοι οι αμερικανικοί δασμοί ανά χώρα (σ.σ. το πρώτο ποσοστό είναι το ύψος των δασμών που βρίσκονται σε ισχύ για τα προϊόντα made in USA -σύμφωνα με τον Τραμπ- και με κίτρινο ο ανταποδοτικός δασμός που ενεργοποιούν οι ΗΠΑ):

Κατά την ομιλία του λίγο πριν υπογράψει το σχέδιο για την επιβολή αμοιβαίων δασμών, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι «επιτέλους, η Αμερική έρχεται πρώτη». «Σήμερα υπερασπιζόμαστε τον Αμερικανό εργαζόμενο και βάζουμε επιτέλους την Αμερική πρώτη», δήλωσε παρουσιάζοντας τους δασμούς ως ένα μέτρο που ενισχύει τους πολίτες των ΗΠΑ. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «φροντίζουν χώρες σε όλο τον κόσμο», αλλά όταν επιχειρείται κάποια μείωση αυτής της στήριξης, τότε «οι άλλοι εκνευρίζονται που δεν τους προσέχουμε πλέον». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι δασμοί είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να φροντίσουμε πρώτα τους δικούς μας ανθρώπους».

Παράλληλα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας: «Μπορούμε πραγματικά να γίνουμε εξαιρετικά πλούσιοι. Πλουσιότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και δεν θα το πιστεύετε. Απλώς τώρα γινόμαστε έξυπνοι».

Το μήνυμα Τραμπ για το παγκόσμιο εμπόριο

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε τροχιά ριζικής αλλαγής, μόλις δύο μήνες από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. «Δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά μεταμόρφωση μιας χώρας όπως αυτή που ήδη συντελείται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις ως «ένα απίστευτο θέαμα».

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση των νέων δασμών, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και επιχειρήσεις την υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό. Παραδέχθηκε, όμως, πως θα υπάρξουν αντιδράσεις. «Θα υπάρξουν παράπονα από τους… παγκοσμιοποιητές, τα ειδικά συμφέροντα και τα fake news» σημείωσε. Και εκτίμησε: «Είναι οι ίδιοι που τα τελευταία 30 χρόνια είχαν κάνει λάθος σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ».

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως οι εταιρείες που επιλέγουν να κατασκευάζουν τα προϊόντα τους εντός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα επιβαρύνονται με κανέναν δασμό. «Δεν υπάρχει δασμός αν κατασκευάζεις το προϊόν σου εδώ στην Αμερική» ξεκαθάρισε, στέλνοντας σαφές μήνυμα ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής.

Επιπτώσεις στην ενέργεια

Οι δασμοί του Τραμπ αναμένεται ενδέχεται να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής και επιβραδύνοντας την ενεργειακή μετάβαση. Οι δασμοί σε βασικά εξαρτήματα, όπως μετασχηματιστές και διακόπτες κυκλώματος, ενδέχεται να περιορίσουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβάλλει δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως είχε απειλείσει, μπορεί να αναστατώσει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, οδηγώντας σε αυξημένες τιμές καυσίμων.

Παράλληλα, η Κίνα, αποκλειόμενη από αγορές όπως οι ΗΠΑ, θα μπορούσε να ενισχύσει την εξαγωγή τεχνολογίας καθαρής ενέργειας σε άλλες περιοχές, όπως η Νότια Αμερική και η Νότια Ασία, επιταχύνοντας τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών αλλά και των ηλεκτρικών οχημάτων σε αυτές τις αγορές. Ωστόσο, η αβεβαιότητα που δημιουργείται καθιστά δύσκολες τις επενδύσεις και τις στρατηγικές αποφάσεις για τις ενεργειακές εταιρείες, επιτείνοντας τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις και καθυστερήσεις στη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι με τους νέους δασμούς θα αποκομίσει 6 τρισ. δολάρια, τα οποία θα μπορούσαν να επιστραφούν στους Αμερικανούς πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ξεκίνησε τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αυξάνοντας παράλληλα τους δασμούς για όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.

Διαβάστε ακόμη