Το Υπουργείο Ενέργειας του Κοσόβου ανακοίνωσε τους κανονισμούς για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών και επιβεβαίωσε την ανακαίνιση του λιγνιτικού σταθμού Kosovo B, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του κατά 20 χρόνια, αναφέρει το ceenergy news. Προς το σκοπό αυτό, εξέτασε προηγούμενα δεδομένα κατανάλωσης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ERO). Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ζήτηση των νοικοκυριών στο Κόσοβο αυξήθηκε με εξαιρετικά υψηλό ρυθμό μεταξύ 2017 και 2021, αυξάνοντας έτσι την ανάγκη για εισαγωγές.
Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό της χειμερινής κατανάλωσης προέρχεται από ένα μικρό ποσοστό καταναλωτών. Από το 2017, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά μέσο όρο 7,2% ετησίως. Τα τελευταία τρία χρόνια, με την εφαρμογή επενδύσεων ενεργειακής αποδοτικότητας και την εισαγωγή κλιμακωτών τιμολογίων, η κατανάλωση των νοικοκυριών στο Κόσοβο αυξήθηκε κατά λιγότερο από 0,2% κατά μέσο όρο.
Η κατανάλωση των επιχειρήσεων στην ρυθμιζόμενη αγορά αυξήθηκε κατά μέσο όρο 6,5% τα τελευταία τρία χρόνια. Μεταξύ 2017 και 2021, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 18,1% ετησίως. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά μέσο όρο 3,3%. Παρά την παραγωγή 7% περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κόσοβο, KEK, εξακολουθεί να μην διαθέτει επαρκή ικανότητα.
Οι λιγνιτικοί σταθμοί παράγουν το μεγαλύτερος μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στο Κόσοβο
Η εταιρεία διαχειρίζεται τους δύο λιγνιτικούς σταθμούς της χώρας, Kosovo A και Kosovo B, οι οποίοι παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στο Κόσοβο. Φέτος, θα ξεκινήσει επενδύσεις για την αναβάθμιση του σταθμού Kosovo B, με αποτέλεσμα αρκετούς μήνες διακοπής λειτουργίας των μονάδων του κατά την περίοδο 2025–2027. Αυτές οι επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή σοβαρών διακοπών στην παροχή ρεύματος. Θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του σταθμού κατά 20 χρόνια και θα μειώσουν τη ρύπανση του αέρα. Οι αναβαθμίσεις θα αυξήσουν επίσης την ισχύ του σταθμού κατά 80 μεγαβάτ (MW) και την ετήσια παραγωγή του κατά 600 γιγαβατώρες (GWh), μειώνοντας τις εισαγωγές κατά τουλάχιστον 23 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και αυξάνοντας τις εξαγωγές κατά τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Με οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κοσσυφοπέδιο έχει πραγματοποιήσει ρεκόρ επενδύσεων άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ στην ενεργειακή αποδοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις στην αποδοτικότητα θα αυξηθούν περαιτέρω, παράλληλα με την αναβάθμιση και των δύο θερμοηλεκτρικών σταθμών, την ανάπτυξη νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από αιολικά και ηλιακά πάρκα, την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, την επέκταση του δικτύου και την αύξηση της τηλεθέρμανσης στην Πρίστινα. Μεσοπρόθεσμα, θα κατασκευαστούν νέα συστήματα τηλεθέρμανσης και σε άλλες πόλεις.
Διαβάστε ακόμη