Ο Λουκ Ρεμόντ (Luc Rémont), CEO του κρατικού πυρηνικού γίγαντα της Γαλλίας EDF, βρέθηκε να απομακρύνεται από το τιμόνι της εταιρείας, παρά τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε στην αναζωογόνηση της EDF, σε μιας από της πιο δύσκολες περιόδους της.
Όταν ο Ρεμόντ ανέλαβε στα τέλη του 2022, η EDF βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με σχεδόν τους μισούς αντιδραστήρες της εκτός λειτουργίας λόγω κρίσιμων προβλημάτων συντήρησης. Υπό την ηγεσία του, η εταιρεία ανέκαμψε και η πυρηνική παραγωγή επέστρεψε στα προ της κρίσης επίπεδα. Ωστόσο, το όραμά του για την EDF συγκρούστηκε με τους στρατηγικούς στόχους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το πυρηνικό μέλλον της Γαλλίας.
Ο Μακρόν, με στόχο τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Γαλλίας, είχε μια σαφή οδηγία: Η EDF πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα εγχώρια συμφέροντα, βοηθώντας τις γαλλικές βιομηχανίες όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο με οικονομικά προσιτά, μακροπρόθεσμα συμβόλαια ενέργειας. Ο Ρεμόντ, ωστόσο, είχε ευρύτερες φιλοδοξίες, επιδιώκοντας να επεκτείνει την επιρροή της EDF σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και τη Σουηδία. Η εστίασή του στη διεθνή ανάπτυξη και η άρνησή του να παράσχει μειωμένη ενέργεια στους Γάλλους κατασκευαστές δεν άρεσε στη γαλλική κυβέρνηση, η οποία βασιζόταν στην EDF για να στηρίξει τις τοπικές βιομηχανίες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πληθωρισμού των τιμών της ενέργειας.
Οι εντάσεις άρχισαν να κλιμακώνονται μετά τις καθυστερήσεις στα σχέδια της EDF για τους γαλλικούς αντιδραστήρες, τα οποία ήταν ζωτικής σημασίας για το σχέδιο πυρηνικής αναγέννησης του Μακρόν. Μέχρι τις αρχές του 2024, η EDF είχε αποτύχει να τηρήσει τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα για τις εκτιμήσεις κόστους και τα ορόσημα του έργου και η κυβέρνηση έγινε όλο και πιο ανυπόμονη. Παρά τα επιτυχημένα οικονομικά αποτελέσματα του Ρεμόντ, οι καθυστερήσεις αυτές και η έλλειψη εστίασης στους βιομηχανικούς στόχους του Μακρόν οδήγησαν σε αυξανόμενη δυσαρέσκεια.
Η απόφαση του Ρεμόντ να μην δώσει προτεραιότητα στους Γάλλους κατασκευαστές προσφέροντάς τους ευνοϊκές συμβάσεις τροφοδότησε επίσης την αυξανόμενη εχθρότητα. Καθώς πλησίαζε η προθεσμία για τις συμφωνίες των ενεργειακών συμβάσεων της χώρας, η αδυναμία της EDF να εξασφαλίσει αυτές τις συμφωνίες εξόργισε τους εταιρικούς κολοσσούς και την κυβέρνηση. Ο Μακρόν και οι αξιωματούχοι του συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι το όραμα του Ρεμόντ δεν ευθυγραμμιζόταν με τις πολιτικές και οικονομικές τους ανάγκες.
Τελικά, μετά από μήνες έντασης, η κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρύνει τον Ρεμόντ. Στη θέση του διορίστηκε ο Μπερνάρ Φοντάνα, ένα έμπειρο στέλεχος της πυρηνικής βιομηχανίας, σύμφωνα με το Politico, για να κατευθύνει την EDF προς μια κατεύθυνση που να ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τα εθνικά συμφέροντα της Γαλλίας. Η απομάκρυνση του Ρεμόν απεικόνισε ένα σαφές μήνυμα: στη Γαλλία του Μακρόν, η προτεραιότητα της γαλλικής βιομηχανίας είναι αδιαπραγμάτευτη, ακόμη και με κόστος την παγκόσμια επέκταση.
Διαβάστε ακόμη