Aνοίγει σήμερα (31.3.25) τις πύλες της στο Ανόβερο της Γερμανίας η μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση στον κόσμο (Hannover Messe), δύο μέρες πριν την εξαγγελθείσα από τον Τραμπ επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη και ενώ η ΕΕ (και η Γερμανία) έχει ανακοινώσει ένα πακέτο – μαμούθ για επενδύσεις στην άμυνα.

Οι δύο παραπάνω εξαγγελίες προκαλούν μεικτές αντιδράσεις στους κόλπους της γερμανικής βιομηχανίας, καθώς την ίδια ώρα που υπάρχει (προφανώς) φόβος για μεγάλες ζημιές από τους δασμούς σε μία ήδη πληττόμενη αυτοκινητοβιομηχανία, υπάρχουν και προσδοκίες ιδίως για το πακέτο Μερτς στη Γερμανία το οποίο θα ρίξει στην αμυντική βιομηχανία και τις υποδομές πάνω από 1 τρισ. ευρώ.

Ποια είναι, όμως, η «ταυτότητα» της φετινής Hannover Messe; Περισσότεροι από 4000 εκθέτες θα παρουσιάσουν τις καινοτομίες τους στο Hannover Messe. Στους εκθέτες περιλαμβάνονται διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και η Microsoft, οι γερμανικοί βιομηχανικοί όμιλοι Siemens και Bosch, καθώς και μεσαίες εταιρείες όπως οι Schaeffler, Festo και Rittal. Ερευνητικά ινστιτούτα όπως το Fraunhofer και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT) θα εκθέσουν επίσης το έργο τους στην έκθεση. Επιπλέον, περισσότερες από 300 νεοσύστατες επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν τις λύσεις τους για τη βιομηχανία.

Φέτος, η έκθεση στο Ανόβερο πραγματοποιείται υπό «ειδικό καθεστώς», σημειώνει η Handelsblatt. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί επιχειρηματίες βλέπουν τις ΗΠΑ με ανησυχία: οι γερμανικές βιομηχανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να πληγούν σκληρά στο μέλλον, ιδίως λόγω των εισαγωγικών δασμών και της έλλειψης πρόσβασης στην αμερικανική αγορά.

«Τους τελευταίους μήνες γίνεται συχνά λόγος για γεωπολιτικές αβεβαιότητες», δήλωσε ο επικεφαλής της εμπορικής έκθεσης Γιόκεν Κέκλερ (Jochen Köckler). Ωστόσο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, «αυτή η αβεβαιότητα έχει μετατραπεί σε αδίστακτη σαφήνεια». Οι ΗΠΑ ακολουθούν με συνέπεια την πολιτική «πρώτα η Αμερική» (Αmerica First), ενώ η Κίνα παρέχει μαζική και στοχευμένη στήριξη στη βιομηχανία της. Η Ευρώπη και η φετινή χώρα-εταίρος της έκθεσης, ο Καναδάς, θα πρέπει επομένως να έρθουν πιο κοντά και να προωθήσουν μια κοινή στρατηγική οικονομικής πολιτικής, συνιστά το αφεντικό της έκθεσης.

Τα τελευταία χρόνια, οι αυξημένες τιμές της ενέργειας, η πανδημία του κορονοϊού και η χαμηλή ζήτηση έχουν ασκήσει πιέσεις στα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών. Η υπερβολική γραφειοκρατία και οι υψηλοί φόροι έδιωξαν τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων από τη χώρα, επέκρινε τον Ιανουάριο η ένωση τους (VDA). Η σχετική πτώση των πωλήσεων, η οποία οφείλεται επίσης στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα, ασκεί αυξανόμενη πίεση ιδίως στη βιομηχανία εφοδιασμού.

Υπό πίεση οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία 

Πολλοί προμηθευτές θέλουν επομένως να ανεξαρτητοποιηθούν όλο και περισσότερο από την αυτοκινητοβιομηχανία – επειδή η τελευταία παρασύρει διάφορους τομείς στην κρίση της, λένε οι ειδικοί. Η Siemens, για παράδειγμα, εστιάζει πολύ έντονα στην αυτοκινητοβιομηχανία, δήλωσε πρόσφατα ο διευθυντής βιομηχανίας Cedrik Neike στην Handelsblatt. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν επίσης πτώση την Πέμπτη, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 25% στα αυτοκίνητα. Οι δασμοί πρόκειται να επιβληθούν στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Ειδικότερα οι μετοχές των Porsche, Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW και Daimler Truck υποχώρησαν στη συνέχεια έντονα στον κορυφαίο γερμανικό δείκτη DAX.

Ωστόσο, οι εταιρείες στον τομέα της μηχανολογίας και του μηχανολογικού εξοπλισμού προσβλέπουν σε βελτίωση. «Η αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός κύριος πελάτης για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της μηχανολογίας και του μηχανολογικού εξοπλισμού», δήλωσε ο Χάρτμουτ Ράουεν (Hartmut Rauen), αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Μηχανικών (VDMA). Σύμφωνα με τον Ράουεν, και οι δύο βιομηχανικοί τομείς θα συνεχίσουν να αποτελούν τη βάση για την επιτυχία της γερμανικής βιομηχανίας στο μέλλον. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία, ο Ράουεν παρατήρησε ότι οι εταιρείες μηχανολογικών κατασκευών, για παράδειγμα, τοποθετούνται ευρύτερα και αναζητούν νέες κύριες ομάδες πελατών.

Η Siemens είναι επίσης ένας από τους εκθέτες στην έκθεση του Ανόβερου. Ο όμιλος είναι μία από τις εταιρείες που θέλει να διευρύνει τη θέση της στον τομέα της αυτοματοποίησης και, για το σκοπό αυτό, διεισδύει όλο και περισσότερο σε τομείς όπως η αεροδιαστημική και αμυντική βιομηχανία καθώς και η βιομηχανία διεργασιών.

«Πρέπει να δείξουμε ότι η Γερμανία είναι εκεί και μπορεί να κάνει κάτι», δήλωσε πρόσφατα ο διευθυντής βιομηχανίας Neike. Εν όψει των παγκόσμιων αβεβαιοτήτων και της απειλής εμπορικών πολέμων, ισχύει το εξής: «Η μόνη ευκαιρία που έχουμε ως Ευρωπαίοι είναι η καινοτομία, η καινοτομία, η καινοτομία».

Ένας τομέας που εκπροσωπείται έντονα στο Ανόβερο είναι η ρομποτική. «Αισθανόμαστε την ασθενέστερη ζήτηση από την αυτοκινητοβιομηχανία», λέει ο Ρόμπερτ Κόπμαν (Robert Koopmann), ο οποίος θα είναι ο νέος επικεφαλής τεχνολογίας στην εταιρεία ρομποτικής Fanuc Europe από τον Απρίλιο. «Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει πλέον μόνο το 20-40% του κύκλου εργασιών μας».

«Η ρομποτική θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητά μας. Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει να αναπτύσσει τη ρομποτική ανεξάρτητα, ιδίως αν η πρόσβαση στις ΗΠΑ δεν είναι πλέον δυνατή», λέει ο Bernd Liepert, πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης euRobotics. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ρομποτικής, το 40% των 4,3 εκατομμυρίων ρομπότ που είναι εγκατεστημένα σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στην Κίνα και μόνο το 7% στη Γερμανία.

Οι εταιρείες από τον τομέα της ρομποτικής θέλουν τώρα να επικεντρωθούν περισσότερο σε άλλους τομείς – και να αναπτυχθούν. Μεταξύ άλλων, πρέπει να υπάρξει μια ανανεωμένη δέσμευση για την Ευρώπη ως τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων. Ο επικεφαλής του Fraunhofer, Χόλγκερ Χανσέλκα (Holger Hanselka), απαιτεί μάλιστα: «Η ρομποτική πρέπει να έχει προτεραιότητα στη Γερμανία και την Ευρώπη – μεταξύ άλλων και όσον αφορά τη χρηματοδότηση».

Η αμυντική βιομηχανία είναι ένα ελκυστικό πεδίο για τις εταιρείες ρομποτικής. «Στο παρελθόν, αυτές ήταν συχνά δραστηριότητες για τις οποίες οι άνθρωποι δεν ήθελαν να μιλούν. Αλλά ο αμυντικός τομέας γίνεται όλο και πιο ελκυστικός χάρη στα πακέτα δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, πολλές καινοτομίες από την αμυντική βιομηχανία θα μπορούσαν να διαχυθούν και στον πολιτικό τομέα», λέει ο πρόεδρος του Fraunhofer, Χανσέλκα. Η σημασία των ανθρωποειδών ρομπότ θα αυξηθεί επίσης, ιδίως σε επικίνδυνα περιβάλλοντα. Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει τον διαισθητικό έλεγχο των ρομπότ.

Η Neura Robotics έχει ήδη αναπτύξει το πρώτο γνωστικό ρομπότ που είναι έτοιμο για παραγωγή και συγκέντρωσε 120 εκατομμύρια ευρώ στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της πριν από λίγες εβδομάδες. Η εταιρεία ρομποτικής δεν επικεντρώνεται στην αυτοκινητοβιομηχανία.

«Συνεργαζόμαστε με όλους τους μεγάλους κατασκευαστές ρομπότ εκτός από τη Fanuc. Όλοι περιμένουν από εμάς να προσφέρουμε πλεονεκτήματα που θα τους επιτρέψουν να ξεπεράσουν τον παγκόσμιο ηγέτη της αγοράς Fanuc», δήλωσε ο David Reger, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Neura Robotics. Τα μοντέλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης ή logistics. Πρόκειται επίσης για τη βιομηχανική παραγωγή. «Δεν εξαρτόμαστε από την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι πελάτες μας προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών».

Η Mercedes, για παράδειγμα, δοκιμάζει εδώ και ένα χρόνο τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ της αμερικανικής εταιρείας Apptronik στο εργοστάσιό της στην Ουγγαρία. Μόλις αυτό το μήνα, η Mercedes επένδυσε «ένα χαμηλό διψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ» στην εταιρεία ρομποτικής. «Τα επόμενα χρόνια, ανθρωποειδή ρομπότ θα χρησιμοποιούνται στη Mercedes», λέει ο επικεφαλής παραγωγής της Mercedes, Γεργκ Μπούρζερ (Jörg Burzer). «Τελικά, ένα ρομπότ πρέπει να μπορεί να αντικαταστήσει έναν εργαζόμενο και η χρήση του πρέπει να είναι επίσης οικονομική». Ο επικεφαλής παραγωγής μπορεί επίσης να φανταστεί τη συνεργασία με Γερμανούς εταίρους στον τομέα της ρομποτικής στο μέλλον.

Οι γνώστες της βιομηχανίας στη Γερμανία υποθέτουν ότι τομείς όπως η γεωργία και η βιομηχανία τροφίμων θα μπορούσαν επίσης να είναι τομείς στους οποίους η ρομποτική θα χρησιμοποιείται ακόμη περισσότερο από ό,τι ήδη χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, η Fanuc έχει αναπτύξει ένα ρομπότ αρτοποιίας, λέει ο Κόπμαν.

Διαβάστε ακόμη